Pure chocola en tros bananen

Mineraal Magnesium

Mineraal

Magnesium draagt onder meer bij aan gezonde botten, spieren en tanden. Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan, dus je haalt de mineraal uit je voeding.

Laatst bijgewerkt op 15-04-2021

Magnesium is een belangrijk mineraal in het lichaam. Wist je dat het lichaam ongeveer 21 tot 28 gram magnesium bevat? Daarvan zit ongeveer 60% in botten en tanden, 20% in de lever en het weefsel en de overige 20% in spieren. Wil jij weten waar magnesium goed voor is? Wij leggen het je uit!

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat verschillende functies heeft in het lichaam. Dit mineraal kan  helaas niet door het lichaam worden aangemaakt. Gelukkig krijg je, als je eet volgens de Schijf  van Vijf, voldoende magnesium binnen. Lukt dit niet? Dan kan je een magnesium supplement  ter aanvulling op de voeding innemen.

Wat is magnesium citraat?

Magnesium citraat is een magnesiumzout dat afkomstig is van citroenzuur. Magnesium citraat  kenmerkt zich door twee eigenschappen:

  1. Het is goed opneembaar in het lichaam.
  2. het heeft een hoge biologische beschikbaarheid. De biologische beschikbaarheid geeft aan  hoeveel van de voedingsstof in het maagdarmkanaal terecht komt en voor werking beschikbaar  is.

 

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een veelzijdig mineraal dat verschillende processen in het lichaam ondersteunt: 

  • Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden
  • Het mineraal speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit. 
  • Magnesium draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. 
  • Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid
  • Dit nutriënt draagt bij tot een goede elektrolytenbalans.
  • Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.
  • Het mineraal draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen.

Magnesium voor sporters

Magnesium is een geliefd ingrediënt onder sporters, omdat het bijdraagt aan het behoud van sterke spieren. Ook draagt magnesium bij aan extra energie bij vermoeidheid en welke sporter wil dit  niet?  

Magnesium zwangerschap

Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben geen hogere magnesiumbehoefte dan  normaal. Wel kan een magnesium supplement soms raadzaam zijn bij  zwangerschapsverschijnselen. Magnesium ondersteunt bijvoorbeeld bij vermoeidheid.

Waar zit magnesium in?

Magnesium komt in allerlei voedingsmiddelen voor, zoals volkoren graanproducten, noten,  groente, , melkproducten en vlees. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ons artikel over  voedingsmiddelen met magnesium.

Magnesium bronnen Hoeveelheid (mg) % RI
Volkoren macaroni (200 gr) 240 76%
Spinazie (200 gr) 154 49%
Banaan (1 stuk) 36 11%
Pure chocolade (25 gram) 22 7%
Cracker 15 5%

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen vrouw is 300 milligram.  Bij een man is dit 350 milligram.  

Als je gevarieerd en gezond eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende magnesium binnen.  Lukt dit niet of lust je bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium niet? Dan kan je  een magnesium supplement ter aanvulling op de voeding innemen.

Leeftijd AI magnesium (mg)
Kinderen
6-11 maanden 80
1-2 jaar 85
2-5 jaar 120
6-9 jaar 200
Mannen
9-13 jaar 280
14-17 jaar 350
Vanaf 18 jaar 350
Vrouwen
9-13 jaar 280
14-17 jaar 280
Vanaf 18 jaar 300
Zwangere vrouwen 300
Vrouwen die borstvoeding geven 300

Bron: gezondheidsraad.nl, 2018.

Wanneer magnesium innemen?

Het maakt in principe niet uit wanneer je magnesium inneemt. We raden wel aan om een  vast moment op de dag te kiezen. Hierdoor wordt het innemen van een supplement een  gewoonte, waardoor je het minder snel zal vergeten.

Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Benieuwd welke vitamines en mineralen daar ook toe bijdragen? Lees dan ook over ijzer, foliumzuur  en vitamine C.