Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Pure chocola en tros bananen

Mineraal Magnesium

Mineraal

Magnesium is een belangrijk mineraal voor je lichaam. Maar wat zijn de voordelen en hoeveel magnesium moeten we, via onze voeding, binnenkrijgen? Lees het hier.

Magnesium is onder andere goed voor je botten, spieren en tanden. Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan, dus je haalt het mineraal uit voeding.

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het lichaam. Wist je dat het lichaam ongeveer 21 tot 28 gram magnesium bevat? Daarvan zit ongeveer 60% in botten en tanden, 20% in de lever en het weefsel en de overige 20% in spieren. Wil jij weten waar magnesium goed voor is? Wij leggen het aan je uit!

Producten met magnesium

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat verschillende functies heeft in het lichaam. Mineralen worden helaas niet door ons lichaam zelf aangemaakt. Gelukkig krijg je, als je eet volgens de Schijf van Vijf, voldoende magnesium binnen via voeding. Lukt dit niet? Dan kun je een magnesium supplement ter aanvulling op de voeding innemen.

Verschillende vormen van magnesium

Magnesium komt in supplementen voor in anorganische en organische vormen. Anorganisch betekent niet-levende materie. Daarmee worden stoffen bedoeld die, in de natuur, niet voorkomen in levende organismen zoals planten, dieren en mensen. Organische stoffen daarentegen komen van nature wel voor in ons lichaam. Ze zijn daarom goed te herkennen door onze darmen. Daardoor kan ons lichaam organische vormen van magnesium makkelijk opnemen.

Anorganische magnesium supplementen zijn bijvoorbeeld magnesiumoxide, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat. Deze bevatten vaak hoge doseringen magnesium.

Organisch gebonden magnesium supplementen bevatten vaak een lagere dosering magnesium, maar hebben een hoge biologische beschikbaarheid. De biologische beschikbaarheid geeft aan hoe goed ons lichaam de voedingsstof kan opnemen1.

Er zal dus relatief veel magnesium door ons lichaam worden opgenomen bij inname van een organische vorm van magnesium. Doordat organische verbindingen langzaam worden afgebroken, wordt de stabiliteit van het mineraal verbeterd. Hierdoor wordt de magnesium goed opgenomen in de darmen.

Organische (goed opneembare) vormen van magnesium:

 • Magnesium citraat
 • Magnesium bisglycinaat
 • Magnesium tauraat
 • Magnesium malaat
 • Waar is magnesium goed voor?

  Magnesium is een veelzijdig mineraal dat verschillende processen in het lichaam ondersteunt:

 • Het draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden.
 • Het mineraal speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit.
 • Magnesium draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
 • Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.
 • Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans.
 • Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.
 • Het mineraal draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen en concentratie.
 • Magnesium voor sporters

  Magnesium is een geliefd supplement onder sporters omdat het bijdraagt aan het behoud van sterke, soepele spieren. Ook draagt magnesium bij aan extra energie bij vermoeidheid. Welke sporter wil dit nu niet? Als je intensief sport kun je een hogere magnesiumbehoefte hebben, doordat je veel vraagt van je spieren en je meer magnesium verliest via zweet. Daarom is het belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via magnesiumrijke voeding zoals spinazie en noten. Eventueel kun je een aanvullend magnesiumsupplement nemen zoals Davitamon Magnesium Citraat + Magnesiumoxide, of Davitamon Magnesium 375mg Kauwtablet. Beide supplementen bevatten een hoge dosering magnesium en ondersteunen sporters.

  Meer weten? Lees hier de feiten en fabels over magnesium en sport.

  Magnesium tijdens de zwangerschap

  Ook voor zwangere vrouwen is magnesium een belangrijke voedingsstof2, omdat het lichaam extra taken erbij krijgt. Magnesium zorgt mede voor de spieren en draagt bij aan de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels. Ook helpt het mineraal bij vermoeidheid. Magnesium kan dus ondersteunen tijdens de zwangerschap.
  Neem Davitamon Magnesium 3-in-1 ter aanvulling tijdens de zwangerschap. Dit supplement bevat magnesiumbisglycinaat en B-vitamines die bijdragen aan extra energie bij vermoeidheid. Zoals vitamine B6, dat daarnaast mede de activiteit van hormonen reguleert. De unieke triple layer technologie in Davitamon magnesium 3-in-1 zorgt dat jouw lichaam tot 8 uur lang voorzien wordt van magnesium, ideaal om de dag door te komen!

  Magnesium tijdens de overgang

  Hoewel magnesium geen overgangsverschijnselen verhelpt, kan het in bepaalde situaties wel ondersteuning bieden. Zo draagt magnesium bij aan extra energie bij vermoeidheid en is het mineraal goed voor het geheugen en de gemoedstoestand. Neem Davitamon Magnesium voor de Nacht voor het slapengaan om vermoeidheid te verminderen en een goede geestelijke balans te ondersteunen.

  Magnesium om vitaal te blijven

  Als je ouder wordt veranderen er allerlei processen in je lichaam. Vitamines, zoals vitamine D, en mineralen, zoals magnesium, kunnen deze veranderingen ondersteunen. Magnesium draagt bij aan het behouden van gezonde en sterke spieren. Davitamon Magnesium voor Spieren en Botten is ontworpen voor mensen die actief en vitaal willen blijven. Dit voedingssupplement bevat ook calcium en vitamine D, die net als magnesium bijdragen aan het behoud van sterke botten. Ook bevat het vitamine B3, dat helpt om energie vrij te maken uit de voeding.

  Waar zit magnesium in?

  Magnesium komt in allerlei voedingsmiddelen voor, zoals volkoren graanproducten, noten,  groente, melkproducten en vlees. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ons artikel over  voedingsmiddelen met magnesium.

  Magnesium bronnen Hoeveelheid (mg) % RI
  Volkoren macaroni (100 gr) 120 38%
  Spinazie (100 gr) 77 24%
  Banaan (1 stuk) 36 11%
  Pure chocolade (25 gram) 22 7%
  Cracker 15 5%

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium

  De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium bij een volwassen vrouw is 300 milligram.  Bij een volwassen man is dit 350 milligram. Als je gevarieerd en gezond eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende magnesium binnen.  Soms lukt dit niet. Dan kun je een magnesium supplement ter aanvulling op de voeding innemen.

  Leeftijd AI magnesium (mg)
  Kinderen
  6-11 maanden 80
  1-2 jaar 85
  2-5 jaar 120
  6-9 jaar 200
  Mannen
  9-13 jaar 280
  14-17 jaar 350
  Vanaf 18 jaar 350
  Vrouwen
  9-13 jaar 280
  14-17 jaar 280
  Vanaf 18 jaar 300
  Zwangere vrouwen 300
  Vrouwen die borstvoeding geven 300

  Bron: gezondheidsraad.nl, 2022.

  Wanneer magnesium innemen?

  Als je jouw voeding wilt aanvullen met een magnesium supplement, is het advies is om deze tijdens of na de maaltijd in te nemen. We raden daarbij aan om een vast moment op de dag te kiezen. Hierdoor wordt het innemen van een supplement een gewoonte, waardoor je het minder snel zal vergeten.

  Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Benieuwd welke vitamines en mineralen daar ook toe bijdragen? Lees dan ook over ijzer, foliumzuur en vitamine C.

  1Bron: Pardo, M.R., Vilar, E.G., Martín, I.S.M. & Martín, M.A.C., 2021, Bioavailability of magnesium food supplements: a systematic review, Nutrition, vol. 89
  2Bron: Dalton, L.M., Ní Fhloinn, D.M., Gaydadzhieva, G.T., Mazurkiewicz, O.M., Leeson, H. & Wright, C.P., 2016, Magnesium in pregnancy, Nutrition Reviews, vol. 74:9