Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Vrouw met blauwe blouse

Stress en stresssituaties

Iedereen ervaart wel eens stress. Maar stress is niet altijd slecht voor je. Gezonde stress is juist goed voor je, het helpt je beter te presteren. Het zorgt ervoor dat je gefocust bent en goed kan reageren in bedreigende situaties. Zodra de (stress) situatie voorbij is, zakt de spanning weer weg.

Oorzaken van stress

Er zijn meerdere factoren die stress kunnen veroorzaken. Stress kan worden veroorzaakt door hoge werkdruk, geen fijne werkomgeving, het verlies van een familielid etc. Maar naast omgevingsfactoren zijn er ook bepaalde persoonlijke eigenschappen die er voor kunnen zorgen dat een persoon meer stress heeft. Deze eigenschappen kunnen bijvoorbeeld een hoge ambitie, prestatiegerichtheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn. Maar ook bepaalde leefgewoontes kunnen leiden tot stress. Zo kan weinig slaap je stressgevoeliger maken, maar ook weinig beweging en weinig ontspanning.

Gevolgen van stress

Stress kan zowel verschillende lichamelijke als geestelijke gevolgen hebben. Zo kan het bijdragen aan een verminderde eetlust. Ook kan stress er toe leiden dat je sneller emotioneel bent, minder interesse hebt in je omgeving, meer prikkelbaar bent en je kan er nalatig door worden.

Wat kan helpen bij stress

Als je stress ervaart, is het belangrijk om voor jezelf te kiezen. Ervaar je wel eens stress op je werk, probeer dan rust te creëren in je thuissituatie. Maak overzichten van alles wat je nog moet doen zodat je alles goed op een rijtje hebt van wat je nog moet doen. Zorg er ook voor dat je je goed ontspant. Ga lekker sporten en probeer veel te slapen. Een goede nachtrust kan veel van je stress wegnemen. Naast dat je je rust moet pakken, is het ook belangrijk dat je gezond eet. Ongezonde snacks kunnen je energie geven op de korte termijn. Maar door ongezonde voeding kun je op de lange termijn minder energie hebben.

Vitamines en mineralen

Vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B5 ondersteunen in stress-situaties. Er zijn nog andere vitamines die niet direct een invloed hebben in stresssituaties, maar de vitamines B1, B3, B6, B12 en vitamine C dragen bij aan een heldere geest.

Er zijn ook plantextracten en kruiden die kunnen ondersteunen bij momenten van stress en spanning*. Een van de bekendste is Ashwagandha.

*Gezondheidsclaim is lopende.