Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Doperwtjes, spinazie, biefstuk en hamburgers

Vitamine B6

Vitamine

Vitamine B6 is een veelzijdige vitamine die onder helpt bij de eiwitstofwisseling en de activiteit van hormonen.

Vitamine B6 heet ook wel pyridoxine. Deze wateroplosbare vitamine maakt net als de andere B-vitamines onderdeel uit van het vitamine B-complex.

Waar is vitamine B6 goed voor?

Vitamine B6 is belangrijk voor de eiwitstofwisseling en draagt bij aan de activiteit van hormonen. Daarnaast levert deze vitamine een bijdrage aan de energievoorziening in de spieren tijdens sport en helpt het bij vermoeidheid. Verder draagt de vitamine bij aan de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor het zenuwstelsel. Maar dat is nog niet alles. Vitamine B6 zorgt ook mede voor een goede weerstand: het speelt namelijk een rol in de productie van onze afweercellen.

Hoeveel vitamine B6 per dag?

De referentie inname (RI) van vitamine B6 is 1,4 milligram (mg).

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 zit van nature in vlees(waren), eieren, vis, aardappelen, brood en graanproducten, zuivel, groenten en peulvruchten. In de Nederlandse voeding is vlees de belangrijkste bron van vitamine B6.

Vitamine B6 tekort in de voeding?

Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt er sprake is van een vitamine B6 tekort in sommige groepen zoals bijvoorbeeld ouderen. Zij krijgen niet voldoende vitamine B6 binnen via de dagelijkse voeding. Dagelijkse aanvulling met behulp van een vitamine B supplement kan dan zinvol zijn om het vitamine B6 tekort in voeding tegen te gaan.

Teveel vitamine B6

Voor vitamine B6 is voor volwassenen een veilige bovengrens vastgesteld van 25 mg per dag. Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Vitamine B6-waarde

Een hoge vitamine B6-waarde kan verschillende oorzaken hebben. We raden je aan om met je arts te overleggen wat je het beste kunt doen bij een te hoge vitamine B6 waarde.