Vitamines en mineralen: je kunt ze niet missen!

Gezond eten met voldoende vitamines en mineralen helpt om je gezond en fit te voelen. Je zorgt zo namelijk dat je lichaam goed functioneert. Omdat je de meeste mineralen en vitamines niet zelf kunt maken is het belangrijk om ze iedere dag binnen te krijgen via je voeding.

Schijf van Vijf

Je hebt er vast wel eens van gehoord: de Schijf van Vijf. De schijf helpt je om de juiste keuzes te maken als het om gezond eten gaat. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je elke dag genoeg voedingsstoffen binnen.

Bijna driekwart van de Nederlanders geeft aan moeite te hebben met eten volgens de Schijf van Vijf. Iedere dag gezond eten kan een flinke uitdaging zijn!

Laten we eens kijken naar de groente-inname in Nederland. Het advies is om dagelijks 250 gram groente te eten. In werkelijkheid halen de meeste mensen vaak maar de helft. Ook de aanbevolen twee stuks fruit halen de meeste mensen niet. En brood, met daarin bakkerszout met jodium, eten we steeds minder. Daardoor is het lastiger om voldoende jodium binnen te krijgen.

Vitaminezekerheid

Kost het je weleens moeite om dagelijks voldoende vitamines binnen te krijgen? Dan kun je voor de zekerheid een multivitamine nemen. Je weet dan namelijk zeker dat je de aanbevolen hoeveelheden vitamines en mineralen in ieder geval haalt. En let op: extra vitamines alléén zijn geen garantie voor het behoud van een goede gezondheid. Gezonde voeding blijft belangrijk en ook lichaamsbeweging, nachtrust en het vermijden van stress zijn belangrijk voor je gezondheid.

Altijd extra nodig

Er zijn groepen mensen die altijd extra vitamines nodig hebben, ook al eten ze gezond.

Het gaat om:

Ook in bepaalde levensfases en op sommige momenten kan het nemen van extra vitamines zinvol zijn.