Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Baby in witte romper

Vitamine K

Vitamine

Vitamine K helpt bij het proces van bloedstolling. Pasgeboren baby's hebben een extra behoefte aan deze vitamine.

Op deze pagina vertellen we je alles over vitamine K. Waar is vitamine K goed voor en in welke voeding zit het? We zetten alle informatie op een rij.

Producten met vitamine K

Wat is vitamine K?

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en vitamine K2. Beide stoffen hebben dezelfde werking, al verdwijnt vitamine K2 langzamer uit het bloed dan K1. Een ander woord voor vitamine K1 is fytomenadion. Dit is een in vet oplosbaar vitamine die gedeeltelijk door je lichaam wordt aangemaakt.

Vitamine K1

Vitamine K1 wordt door je lichaam opgenomen uit voedsel. Deze stof wordt ook wel fylloquinon of fytomenadion genoemd en kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden.

Vitamine K2

In tegenstelling tot vitamine K1, kan vitamine K2 (ook wel menachinon) wel door het lichaam aangemaakt worden. Dit gebeurt via bacteriën in je dikke darm. Hiernaast krijg ook je vitamine K2 binnen via de voeding.

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K draagt bij aan:

  • Het proces van bloedstolling
  • Een goede botstofwisseling

Vitamine K en bloedstolling

Wanneer je een wondje hebt, zorgt het stollen van je bloed ervoor dat deze sluit. Vitamine K draagt bij aan het goed verlopen van de bloedstolling, die vervolgens zorgen voor bloedstolling.

Vitamine K en botstofwisseling

Vitamine K speelt specifiek een rol bij een gezonde opname van mineralen in je botten. Ook draagt het bij aan het behoud van sterke botten.

Hoeveel vitamine K heb je per dag nodig?

De Gezondheidsraad adviseert om zuigelingen die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot en met 12 weken 150 microgram extra vitamine K te geven. De meeste volwassenen krijgen via voeding voldoende vitamine K binnen. Er is in Nederland dan ook geen RI voor volwassenen vastgesteld. Vermoed je een vitamine K tekort in jouw voeding? Neem dan contact op met je huisarts.

Vitamine K en bloedverdunners

Gebruik je bloedverdunners? De maximale veilige dosering vitamine K die bij geslikt kan worden is dan 100 microgram. Twijfel je over jouw situatie? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Wanneer kun je extra vitamine K gebruiken?

Bij een normaal voedingspatroon krijg je in principe voldoende vitamine K binnen. Echter zijn er twee groepen mensen die behoefte kunnen hebben aan een aanvullend vitamine K-supplement: baby’s tot en met drie maanden oud en mensen die langdurig antibiotica slikken.

Vitamine K voor baby’s

Pasgeboren baby’s met een leeftijd vanaf 8 dagen tot en met 10 weken dienen dagelijks 150 microgram vitamine K-druppels toegediend te krijgen. Dit adviseert de gezondheidsraad. Baby’s krijgen van de moeder namelijk geen vitamine K voorraad mee en kunnen de vitamine zelf nog niet voldoende aanmaken. Baby’s die de eerste drie maanden borstvoeding krijgen hebben met name baat bij een supplement.

Vitamine K en antibiotica

Mensen die langdurig antibiotica slikken kunnen ook een verhoogde behoefte aan vitamine K krijgen.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K2 wordt gedeeltelijk door het lichaam zelf aangemaakt. De rest haalt je lichaam uit je voeding. Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli, maar ook in kleinere hoeveelheden in plantaardige oliën, fruit en zuivelproducten. Vitamine K2 vind je ook in zuivelproducten, eieren, vlees en granen. Bij het koken gaat er niet veel vitamine K verloren.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de hoeveelheid vitamine K in de belangrijkste voedingsmiddelen:

Voeding Hoeveelheid vitamine K per 100 gram
Spinazie 387 mcg
Broccoli 156 mcg
Boerenkool 817 mcg
Rundvlees 0,6 mcg
Margarine 93,2 mcg
Tarwebrood 1,1 mcg
Goudse kaas 10,4 mcg

Vitamine K supplementen

Wanneer je een verhoogde behoefte aan vitamine K hebt, kan het raadzaam zijn om vitamine K in de vorm van een voedingssupplement te nemen. Met name voor baby’s die in de eerste drie maanden borstvoeding krijgen is dit belangrijk. Davitamon heeft voor de specifieke behoeftes van baby’s een speciaal product ontwikkeld.

Vitamine K druppels voor baby’s

Davitamon Baby Eerste Vitamines is een handige duoverpakking met vitamine K olie en vitamine D olie. Omdat baby’s die borstvoeding krijgen zelf nog niet voldoende vitamine K kunnen aanmaken, zijn deze druppels een belangrijke aanvulling tijdens de eerste drie maanden.

Vitamine K tabletten

Voor zowel kinderen als volwassenen biedt Davitamon verschillende tabletten en kauwtabletten. Davitamon Junior 3+ framboos 60 kauwvitamines is afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 2 jaar. Deze multivitamine bevat naast vitamine K ook vitamine B, C, D en E. Deze kauwtabletten hebben een lekkere aardbeiensmaak en zijn een goede aanvulling op de dagelijkse voeding.

Speciaal voor vrouwen in de overgang is Davitamon Compleet Vrouw Overgang ontwikkeld. De combinatie van vitamine B, C, D, E , K en mineralen als zink en calcium vormen een goede dagelijkse aanvulling van vitamines en mineralen. Het Cimicifuga Racemosa-extract, ook wel het zilverkaars-extract genoemd, helpt bij typische overgangsverschijnselen.

Jongeren zijn volop in ontwikkeling en hebben daarom een andere vitamine- en mineralenbehoefte dan volwassenen. Speciaal voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar is er daarom Davitamon Multi Boost 12+ Aardbei 60 kauwtabletten. Deze multivitamine bevat onder meer een aanvulling op de dagelijkse vitamine K behoefte.