Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Zuivelproducten op een houten plank

Voeding met calcium

5 Alledaagse voedingsmiddelen met calcium

Veel mensen denken dat calcium vooral in melk te vinden is. Maar ook andere voedingsmiddelen zijn een bron voor calcium. Wil jij weten welke voeding calcium bevat? Wij zetten 5 voedingsmiddelen waar jij je dagelijkse portie calcium uit kunt halen op een rijtje.

In welke voeding zit calcium?

Calcium is een mineraal. Mineralen zijn stoffen die ons lichaam niet zelf aanmaakt. Ons lichaam heeft calcium wel nodig en daarom moeten we het uit onze voeding halen. Melk en zuivelproducten zijn goede bronnen voor calcium. Maar er zijn ook genoeg groenten, noten en peulvruchten die calcium bevatten. Calcium is goed voor het skelet en is belangrijk voor de botaanmaak bij kinderen maar ook voor het behoud van sterke botten bij volwassenen. Daarnaast is calcium goed voor de spieren en helpt het je tanden sterk te houden. Het is daarom belangrijk om door middel van de voeding genoeg van dit mineraal binnen te krijgen. De geadviseerde hoeveelheid calcium voor een volwassene is 1 gram per dag. In de volgende 5 voedingsproducten kun je jouw dagelijkse hoeveelheid calcium vinden

1. Melk

Melk is een bekend voedingsmiddel met calcium. Dat is niet voor niets. In een glas halfvolle melk zit namelijk 200 milligram van dit mineraal. Ook heb je verschillende soorten melk met extra calcium waardoor in een glas al snel 300 milligram calcium zit. Hierdoor kom je met zo’n glas al bijna op 33% van de geadviseerde hoeveelheid calcium. Ook andere zuivelproducten zoals yoghurt en vla zijn een bron van calcium.

2. Kaas

Bijna alle kazen zijn een rijke bron van calcium. Vette kazen die je op brood eet bevatten veel calcium. Ook kazen die je tegenkomt op het kaasplankje, zoals Danish Blue, Saint Paulin of Camembert, zijn een bron van calcium. Daarnaast kun je calcium ook vinden in kazen die je wellicht wat sneller in een salade tegenkomt, zoals feta, geitenkaas, of hüttenkäse. In vette kazen zit over het algemeen meer calcium.

3. Groente

Gelukkig zit calcium ook in plantaardige voedingsmiddelen. Dus als je vegetarisch/veganistisch eet kun je ook aan je calciumbehoefte komen. Je vindt het mineraal in groenten zoals boerenkool, broccoli, paksoi en groene kool. Wat natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid is, is dat groenten vaak ook andere vitamines en vezels bevatten.

4. Peulvruchten

Ook in peulvruchten is calcium terug te vinden. De meeste calcium vind je in sperziebonen en sojabonen. Hier zit ongeveer 120 microgram calcium in. Maar ook kikkererwten, bruine bonen en witte bonen bevatten calcium. Daarnaast zijn ook bewerkte peulvruchten zoals hummus en tofu rijk aan calcium.

5. Noten en zaden

Als laatste vind je ook veel calcium in noten en zaden. Noten die calcium bevatten zijn bijvoorbeeld cashewnoten, walnoten en hazelnoten. Daarnaast vind je het mineraal ook terug in pistachenoten en amandelen. Ook chiazaad, maanzaad en sesamzaad zijn rijke bronnen van calcium. Chiazaad kun je bijvoorbeeld goed door in je yoghurt doen voor een ontbijt met veel calcium.

In veel alledaagse voedingsmiddelen kom je calcium tegen. Dit is belangrijk omdat calcium een essentieel mineraal is voor je gezondheid. Eet je weinig van de bovengenoemde producten en wil je je calciuminname graag ondersteunen? Er zijn voedingssupplementen beschikbaar om je calciuminname aan te vullen.

Calciumarme en calciumrijke voeding

Onderstaande tabel geeft voorbeelden van de hoeveelheid calcium in verschillende voedingsmiddelen.

Voeding per portie Hoeveelheid (microgram) % RI volwassenen tot 50 jaar
Halfvolle melk (250 ml) 305 mg 31%
Spinazie (200 gram) 168 mg 17%
Kaas (voor 1 snee brood) 163 mg 16%
Sperziebonen (200 gram) 140 mg 14%
Aardappelen (200 gram) 14 mg 1%