Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Dreumes met stapelblok

De lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Je peuter groeit als kool. Vind jij het stiekem ook veel te snel gaan ? Jouw snelgroeiende peuter is voorlopig nog niet klaar met groeien. Vitamines en mineralen blijven daarom hartstikke belangrijk. Ontdek hoe de lichamelijke ontwikkeling van je peuter eruitziet.

Zo ontwikkelt je peuter zich

Je peuter groeit razendsnel en kan fysiek steeds meer. Wat gebeurt er toch allemaal in dat lijfje? Weet jij bijvoorbeeld waardoor de spieren van je peuter sterker worden of hoe de fijne en de grove motoriek zich ontwikkelen?

Weet jij precies wat er onder de lichamelijke ontwikkeling valt?

De groei van het lichaam, de ontwikkeling van de hersenen en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, dat valt allemaal onder de lichamelijke ontwikkeling. Deze processen starten direct, zodra de eicel wordt bevrucht. En na de geboorte gaat de lichamelijke ontwikkeling natuurlijk razendsnel verder. Je kindje groeit nog jaren door. Goed om te weten: Davitamon groeit met jou en je kindje mee .

Weet jij hoeveel centimeter je peuter dit jaar groeit?

In de dreumesfase groeide je kindje zo’n 12 centimeter per jaar. Als peuter is dat zo’n 5 tot 7 centimeter. En kwam je kindje als dreumes zo’n 3 kilo aan in een jaar, nu is dat gemiddeld 2 tot 3 kilo. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je peuter wat minder eet. Het hoort er helemaal bij dat de eetlust op deze leeftijd wat minder is. Je peuter heeft gewoon minder eten nodig.

Weet jij waardoor de spieren van je peuter sterker worden?

Je peuter gaat meer en meer spelen en dit wordt steeds fysieker. Op de loopfiets, misschien zelfs al op de driewieler en ook het lopen en rennen gaat steeds beter. En dat is wel even iets anders dan met speelgoed op de grond zitten. Je peuter krijgt dus meer lichaamsbeweging en dit draagt eraan bij dat de spieren sterker worden.

Vitamine D draagt bij aan een normale spierwerking en zorgt voor het behoud sterke spieren. Je peuter heeft tot zijn/haar 4e verjaardag elke dag 10 mcg extra vitamine D nodig. Dat is een officieel advies van de Gezondheidsraad. Bekijk hier vitamine D smelttabletjes voor kinderen.

Weet jij hoe je de fijne en grove motoriek van je peuter stimuleert?

In de peuterfase krijgt je kindje steeds meer controle over de grove motoriek. Daarom gaat het rennen, klimmen en springen al steeds beter. Ook de fijne motoriek van je peuter ontwikkelt zich snel. Een mooie toren van blokken maken, een potlood vasthouden, een voorwerp uit een doosje pakken en de deksel er weer op doen, het gaat allemaal steeds beter. Het zelf aankleden is misschien nog lastig, maar wel goed om te stimuleren. Daarbij komen namelijk de grove en fijne motoriek samen. Begin bijvoorbeeld met het zelf aan laten trekken van de jas en help nog even met de rits. Ook de broek aantrekken gaat steeds beter als jullie vaak oefenen. Lees hier meer over de motorische ontwikkeling van je peuter.

Weet jij vanaf welke leeftijd je kindje zindelijk kan worden?

Vanaf het derde levensjaar wordt de spierbeheersing van je peuter beter. Dit betekent ook dat je peuter nu zindelijk kan worden. Met nadruk op ‘kan’, want er is wel flink wat oefening voor nodig. Zet een potje neer en laat je peuter er rustig aan wennen. Probeer het zindelijk worden in elk geval niet te forceren. Je peuter heeft de touwtjes in handen en het verschilt gewoon per kind wanneer de broeken en het bed droog blijven.

Vitamine D en de groei: zo zit het!

Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van je peuter. Deze vitamine zit vooral in vlees, eieren en vette vis, zoals haring en makreel. Maar het grootste deel haal je uit zonlicht. Wil je meer weten over vitamine D voor je peuter? Lees dan deze blog: Vitamine D voor je kind.

KAG-nr. 24-0123-5409