Dreumes met stapelblok

De lichamelijke ontwikkeling van je peuter

De lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Verbaas jij je soms ook over hoe snel je kindje groeit? De tijd vliegt voorbij en je peuter schiet de lucht in. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal tijdens de lichamelijke ontwikkeling van je peuter? Wil je dit weten? Lees dan snel verder.

Wat is lichamelijke ontwikkeling?

Misschien vraag je je af wat er verstaan wordt onder lichamelijke ontwikkeling. Met de lichamelijke ontwikkeling wordt vooral de groei van het lichaam, de ontwikkeling van de hersenen en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel bedoeld. Op het moment dat de eicel wordt bevrucht gaan al deze processen gelijk aan het werk. Maar het houdt natuurlijk niet op na de geboorte. Je kind groeit nog lang door. Hier lees je alle lichamelijke ontwikkelingen waar je peuter doorheen gaat.

Groeien

Als dreumes groeide je kind ongeveer twaalf centimeter per jaar. In de peutertijd gaat dat iets minder hard. Nu groeit je kind ongeveer vijf tot zeven centimeter per jaar. Daarnaast komt je kind per jaar ongeveer twee tot drie kilo aan. Dit is iets minder dan in de dreumestijd, waarin je kind ongeveer drie kilo per jaar aankwam. In de peutertijd hebben kinderen dan ook minder eten nodig. Schrik dus niet als je kind een mindere eetlust heeft: dit hoort bij de leeftijd.

Spieren

De spieren van je peuter worden ook steeds sterker. Dat is natuurlijk niet zo gek, want je kind speelt steeds meer. Niet alleen met de blokken, maar je kind vindt het ook geweldig om op het loopfietsje te fietsen of misschien zelfs al op de driewieler. Daarnaast kan hij of zij ook steeds beter lopen en rennen. Deze bewegingen dragen er aan bij dat de spieren van je kind steeds sterker worden.

Motoriek

Hierboven werd al benoemd dat je kind steeds fysieker speelt. Dit hangt samen met de motoriek. Het is namelijk zo dat je kind zijn of haar grove motoriek steeds beter onder controle krijgt in de peutertijd. Daarom kan hij of zij steeds beter handelingen uitvoeren zoals rennen, klimmen en springen.

Ook de fijne motoriek begint zich bij peuters te ontwikkelen. Je kindje bouwt inmiddels waarschijnlijk hoge, mooie blokkentorens en zal daarnaast iets uit een doosje kunnen pakken, én de deksel er op terug doen. Een potlood of pen houdt je peuter nu ook gemakkelijk goed vast. Lees hier meer over de motorische ontwikkeling van je peuter.

Het zelf aankleden is waar de grove en fijne motoriek samenkomen. Het is belangrijk om dit te stimuleren. In het begin zal het waarschijnlijk nog wel lastig zijn voor je peuter, maar je zult zien dat hij of zij dit steeds beter onder de knie krijgt. Begin met de jas zelf aantrekken en help nog even met de rits. Ook de broek aantrekken gaat steeds beter als jullie vaak oefenen.

Zindelijkheid

Vanaf het derde levensjaar wordt de spierbeheersing van je peuter steeds beter! Dit betekent ook dat je peuter nu zindelijk kan worden. Maak je geen zorgen als je kind niet gelijk zindelijk is. Het verschilt per kind wanneer de broeken en bedden droog blijven.

Davitamon Junior framboos Kauwtabletten Verpakking totaalGroeien gaat niet vanzelf en daarom is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Een voedingssupplement kan hierbij helpen. Vitamine D is goed voor de groei van botten en behoud van sterke tanden. De Davitamon Junior multivitamines zijn er ook met lekkere frambozensmaak met extra vitamine D, speciaal afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar, als aanvulling op gevarieerde, gezonde voeding.

Davitamon Junior 3-12 Framboos kauwtabletten