Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Glimlachende vrouw

Gebit

Een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen (inclusief verstandskiezen). Met je snijtanden kun je iets afbijten; je hoektanden zijn bedoeld om eten vast te houden en af te scheuren. Met je kiezen vermaal je het eten.

Om je tanden sterk en gezond te houden is goed poetsen en gezond en gevarieerd eten natuurlijk het allerbelangrijkste! Maar ook vitamines en mineralen kunnen als aanvulling op de voeding een handje helpen.

Vitamines voor de tanden

Vitamine D helpt de tanden sterk te houden. Maar voor een sterk gebit is ook gezond tandvlees van belang. Als je daarvoor zorgt, kun je lang genieten van je eigen tanden en kiezen. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen dat de conditie van het tandvlees ondersteunt.

Mineralen voor de tanden

Calcium, fosfor en magnesium dragen allemaal bij aan een sterk gebit. Maar fluoride is misschien wel het meest bekende mineraal als het gaat om je tanden. Fluoride is belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. In onze dagelijkse voeding zit te weinig fluoride voor een goede bescherming van je tanden. Poets daarom je tanden met een tandpasta met fluoride.