Nu 50% korting bij DeOnlineDrogist.nl. Bekijk actie

Vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe of futloos. Werk, studie, een gezin onderhouden. Het kost soms veel energie om alles te onderhouden! Na een lange dag werken of in de collegebanken zitten. Of juist na een korte nacht slapen. Je hebt dan minder energie voor al je dagelijkse activiteiten. Het is niet erg om af en toe moe te zijn, maar soms kun je dat gevoel even niet gebruiken.

Producten die helpen bij vermoeidheid

Wat zijn oorzaken van vermoeidheid?

Onvoldoende eten of ongezond eten
Voeding is erg belangrijk voor je lichaam. Je lichaam haalt de brandstof voor alle dagelijkse processen uit je voeding. Hierdoor blijf je gezond en fit. Daarom is het heel erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Zodra je onvoldoende voeding binnen krijgt, heeft je lichaam te weinig brandstof en heb jij dus te weinig energie voor al je dagelijkse activiteiten. Dit merk je doordat je sneller moe bent. Naast dat je voldoende voeding binnen moet krijgen, is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Als jij niet de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt, merk je dat aan je energieniveau.

Onvoldoende slaap
Tijdens je slaap, laadt je lichaam weer op. Het zorgt ervoor dat je weer vol energie wakker wordt. Als je te weinig slaapt, merk je dat overdag. Dagelijkse activiteiten waar je na een goede nacht slapen voldoende energie voor hebt, kunnen na een slechte nachtrust juist zwaar worden. Er wordt wel gezegd dat je minstens 8 uur slaap per nacht nodig hebt om uitgerust wakker te worden. Maar dit geldt niet voor iedereen. Het kan zo zijn dat de ene persoon met 6 uur slaap goed uitgerust is, terwijl een ander met 9 uur slaap pas fit wakker wordt.

Stresssituaties
Ook stress kan leiden tot vermoeidheid. Als je je in een stressvolle situatie bevindt, gaat je hartslag en je ademhalingsfrequentie omhoog. Stress kost zowel lichamelijk als mentaal veel energie. Ook is het vaak zo dat je moeite hebt met ontspannen, als je stress ervaart. Het kan zijn dat je zo druk in je hoofd bent, dat je moeite hebt met slapen. Dit alles kan vermoeidheid veroorzaken.

Symptomen van vermoeidheid

Als je erg moe bent dan is het lastig om je te concentreren en je reactievermogen kan verminderen. Ook kan vermoeidheid ertoe leiden dat je emotioneel bent en meer prikkelbaar. Verder kan vermoeidheid ook gevolgen hebben voor je weerstand. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort de werking van je immuunsysteem beïnvloedt.

Wat helpt tegen vermoeidheid?

Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding. IJzer zorgt mede voor het zuurstof transport naar het lichaam. Voedingssupplementen zullen nooit vermoeidheid oplossen. Ze kunnen een steuntje in de rug geven naast bijvoorbeeld het op tijd pakken van je rust.

Zie onderstaande tabel voor een compleet overzicht van vitamines tegen vermoeidheid:

Vitamines Mineralen
Vitamine B2 IJzer
Vitamine B3 Magnesium
Vitamine B5
Vitamine B6
Vitamine B11
Vitamine B12
Vitamine C

Wat nog meer te doen tegen vermoeidheid?

Er zijn nog een aantal zaken die helpen tegen vermoeidheid en weinig energie. Onze tips tegen vermoeidheid:

  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Gezonde voeding
  • Geen alcohol
  • Vermijd stress

Dus ben je vermoeid, zorg dan dat je goed je rust pakt, gezond en gevarieerd eet, voldoende beweging krijgt en zo min mogelijk stress ervaart!

Lees verder over andere vitamines en mineralen die onder andere bijdragen tot de vermindering van vermoeidheid, zoals vitamine B3 en vitamine B11. Of ontdek onze producten bij de vermindering van vermoeidheid, zoals Davitamon IJzer met B12.