Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Referentie Inname: RI

In Nederland moeten alle vitaminesupplementen voldoen aan wettelijke eisen. In de Europese wetgeving is vastgelegd wat op een etiket mag staan. Er moet bijvoorbeeld op staan welke vitamines en mineralen erin zitten en in welke dosering (hoeveelheid). Wat supplementen doen voor de gezondheid mag alleen op de verpakking staan als het wetenschappelijk is bewezen.

Op het etiket van een supplement staat de referentie innamme (RI) voor vitamines en mineralen vermeld. RI’s geven aan hoeveel vitamines en mineralen je op een dag nodig hebt. Dat kan per individu een beetje verschillen; de referentie inname is zo bepaald dat het grootste deel van de bevolking zeker is van de juiste hoeveelheid van een bepaalde vitamine of mineraal. Soms zie je op een etiket Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) staan. Dit komt voor vitamines en mineralen overeen met de RI. Bij Davitamon kiezen we ervoor om RI te vermelden.

Referentie Inname op het etiket

De referentie inname op het etiket van een vitaminesupplement is een Europese RI die wettelijk is vastgelegd. Dit is een gemiddelde referentie inname, die geldt voor het grootste deel van de bevolking. De Gezondheidsraad bepaalt daarnaast voor verschillende bevolkingsgroepen een specifieke RI, maar deze mag niet in plaats van het gemiddelde RI op het etiket vermeld worden.

Op het etiket van een supplement staat altijd de gemiddelde referentie inname, feitelijk de volwassen maat. Dat is soms best verwarrend. Stel in een kindervitaminesupplement zit 30 mg vitamine C. Dat is voor een kind van 4-5 jaar precies genoeg, dus 100% RI. Op het etiket staat niet 100% RI, maar 37,5% RI, omdat de hoeveelheid moet worden uitgedrukt in de volwassen maat. Het lijkt dus alsof er niet genoeg in het supplement zit, maar voor een kind van 4-5 jaar is dit wel degelijk zo.

Veilige bovengrens

Vitamines zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar extra veel vitamines zorgen er niet voor dat je extra gezond wordt.

Voor een groot aantal vitamines en mineralen is een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Alleen langdurig gebruik van een vitaminesupplement met doseringen boven deze grens kan klachten geven.