Nu 50% korting bij DeOnlineDrogist.nl. Bekijk actie

Vrouw voedt baby met fles

Na de bevalling

Een bijzondere tijd!

Je kindje is geboren. Van harte gefeliciteerd! Een nieuwe periode breekt aan, waarin bijna al je aandacht naar je baby gaat. Logisch natuurlijk, maar vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Je hebt immers net een topprestatie geleverd en daar moet je lichaam echt wel even van herstellen.

Je energieniveau na de bevalling

Het is een tijd vol onvergetelijke momenten. Maar eerlijk gezegd: het is soms ook best vermoeiend. Goed om te weten dat vitamines en mineralen, als aanvulling op je voeding, je dan kunnen helpen. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C activeren de natuurlijke energie in je lichaam. Ze helpen energie vrij te maken uit je voeding, iets dat je goed kunt gebruiken na een bevalling. Ook mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium ondersteunen je energieniveau. Daarom is het na de bevalling extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, met veel groenten en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Lukt dat in alle drukte na de bevalling even niet, dan kan een multivitamine een goede aanvulling zijn.

Behoefte aan ijzer na de bevalling

IJzer is onderdeel van rode bloedcellen en het helpt bij transport van zuurstof in je lichaam. Na de bevalling kan de behoefte aan ijzer soms hoger zijn. Vlees is de belangrijkste bron van ijzer, maar het zit ook in brood, graanproducten en groenten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Zorg daarom dat je bij elke maaltijd iets met vitamine C eet of drinkt. Bijvoorbeeld een glas vruchtensap bij het ontbijt, een schaaltje rauwkost bij de lunch en een ruime portie groente bij het avondeten. Davitamon MamaFit bevat naast extra ijzer ook vitamine C en kan dus ook het beste bij een maaltijd worden ingenomen.

 

Borstvoeding vraagt wat extra

Als je borstvoeding geeft kan je lichaam soms iets extra’s gebruiken, zoals foliumzuur (vitamine B11). Je moet er immers ook voor zorgen dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En naarmate je baby groeit en een andere behoefte aan voedingsstoffen krijgt, verandert ook de samenstelling van de borstvoeding. Als je zelf niet voldoende eet gaat dat in eerste instantie niet ten koste van de samenstelling van de borstvoeding. Wel van je eigen lichaam. Daarom kan je lichaam in de periode dat je borstvoeding geeft soms iets extra’s gebruiken.
Davitamon Vitamine D Aquosum Druppels Verpakking totaal

Borstvoeding bevat dus alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft, op twee uitzonderingen na: vitamine D en K. De Gezondheidsraad adviseert om baby’s die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot en met 12 weken 150 microgram extra vitamine K te geven. Hiervoor zijn speciale kindersupplementen op de markt: Davitamon Vitamine D Aquosum, Davitamon Vitamine D Olie, Davitamon Vitamine K Olie, Davitamon Vitamine D Druppels en Davitamon Baby Eerste Vitamines.

En wil je zelf ook wat extra’s gebruiken als aanvulling op je voeding? Neem dan een supplement dat bedoeld is voor direct na de zwangerschap. Je kunt Davitamon Compleet Mama ter aanvulling op de voeding in deze intensieve periode na de bevalling blijven gebruiken. Daarna kun je overstappen op Davitamon MamaFit om het herstel van je lichaam te ondersteunen. Dit is een multivitamine met mineralen, speciaal ontwikkeld voor deze periode na de zwangerschap en na de bevalling.

Ondersteuning bij een gezond herstel na de bevalling:

  • Eet gezond en vooral gevarieerd.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Door te bewegen voel je je fitter en verbeter je je conditie.
  • Ontzwangeren: zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer toch je lichaam de tijd te geven om lichamelijk en geestelijk te herstellen. Neem dus soms ook een moment voor jezelf en laat dan de boel even de boel. Lees hier meer over ontzwangeren.
  • Een aanvulling met specifieke vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld vitamine vitamine B12 en IJzer kunnen je in de periode na de bevalling helpen om je weerstand te ondersteunen.

Aanbevolen producten voor na de bevalling