Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Vitamine B

Vitamine B2

Vitamine

Vitamine B2 ondersteunt het energieniveau en helpt tegen vermoeidheid.

Vitamine B2 of riboflavine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan. Vitamine B2 is een water oplosbare vitamine.

Waar is vitamine B2 goed voor?

Vitamine B2 ondersteunt het energieniveau en helpt bij vermoeidheid. Verder is deze vitamine belangrijk voor het gezichtsvermogen en een gezonde huid en goed voor de slijmvliezen. Daarnaast helpt vitamine B2 bij de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, UV-straling en vrije radicalen. Vitamine B2 speelt ook een rol bij de opbouw van zenuwcellen en de instandhouding van rode bloedcellen.

Waar zit vitamine B2 in?

In zuivel, vlees(waren), brood, graanproducten, groente en fruit zit vitamine B2. In de Nederlandse voeding zijn melk en melkproducten veruit de belangrijkste bronnen van vitamine B2.

Hoeveel vitamine B2 heb je nodig?

De referentie inname (RI) van vitamine Bmannen is 1,6 milligram (mg) per dag. Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat sommige groepen, bijvoorbeeld ouderen niet voldoende vitamine B2 binnenkrijgen via de dagelijkse voeding. Aanvulling met behulp van vitamine B supplementen kan dan zinvol zijn.

Wist je dat?

Een teveel aan vitamine B2 verlaat het lichaam via de urine. Hierdoor kan de urine een felgele kleur krijgen. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

Vitamine B2 en muggen

In sommige B-vitamines, waaronder ook vitamine B2, zitten stoffen die de lichaamsgeur veranderen. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen vitamine B2 en muggenbeten.