Vrouw met muts in de tuin

Vitamine B12

Vitamine

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het helpt onder meer bij de aanmaak van rode bloedcellen. Maar in welke voeding zit vitamine B12?

Vitamine B12 is een in wateroplosbare vitamine die niet zelf door het lichaam wordt aangemaakt. Het heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Wil je weten welke? En in welke voeding vitamine B12 zit? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Producten met vitamine B12

Wat is vitamine B12?

Een andere naam voor vitamine B12 is cobalamine. Het is de enige in wateroplosbare vitamine die het lichaam zelf opslaat. Je lichaam bewaart vitamine B12 minimaal drie jaar. Dit is ideaal, maar het is belangrijk dat je de voorraad regelmatig aanvult via voeding. Het lichaam maakt zelf namelijk geen vitamine B12 aan.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 zit alleen in dierlijk voedsel. Ons lichaam maakt het zelf ook aan in het maag-darmkanaal, maar alleen in dat deel waar de vitamine niet meer kan worden opgenomen. Daarom is het belangrijk dat we vitamine B12 via voeding binnenkrijgen. Hiervoor hebben we dierlijke producten nodig, zoals vlees, vis, melkproducten, eieren en vis. Vanuit dit eten gaat vitamine B12 door het gehele maag-darmkanaal. Alleen dan is het lichaam in staat de vitamine op te nemen.

De tabel hieronder geeft voorbeelden van de vitamine B12 waarde in voedingsmiddelen.

Vitamine B12 per portie Microgram
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,6
1 schaaltje halfvolle yoghurt (200 ml) 1,0
1 stukje rundvlees (gaar, 75 gram) 2,5
1 stukje varkensvlees (gaar, 75 gram) 0,8
1 stukje kabeljauw (gaar, 100 gram) 2,0
1 ei (50 gram) 0,6

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het goed functioneren van het zenuwstelsel. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof door je lichaam. Vitamine B12 is daarom goed voor de gehele functionaliteit van het lichaam. Je merkt dit vooral aan de volgende behoeftes:

  • Concentratie en leer- en denkvermogen
  • Helpt bij vermoeidheid
  • Energiestofwisseling
  • Gemoedstoestand
  • Goede werking van het zenuwstelsel
  • Weerstand

Hoeveel vitamine B12 per dag?

De Gezondheidsraad raadt een minimale dagelijkse hoeveelheid van 2,8 microgram aan voor volwassenen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven ligt de referentie inname (RI) hoger, omdat je lichaam extra vitamine B12 verbruikt. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens het advies om extra foliumzuur te nemen. Foliumzuur draagt bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap. Als je extra foliumzuur inneemt tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding, verbruik je ook meer vitamine B12.

Leeftijd of levensfase Referentie Inname (RI)
Kinderen van 1 – 3 jaar 0,7 microgram per dag
Kinderen van 4 – 8 jaar 1,3 microgram per dag
Kinderen van 9 – 13 jaar 2,0 microgram per dag
14 jaar of ouder 2,8 microgram per dag
Zwangere vrouwen 3,2 microgram per dag
Vrouwen die borstvoeding geven 3,8 microgram per dag

Een teveel aan vitamine B12 komt vrijwel niet voor. Ons lichaam is in staat om een niet te grote hoeveelheid op te nemen.

Wanneer heb je een verhoogde behoefte vitamine B12?

De voorraad vitamine B12 in ons lichaam wordt dagelijks voldoende aangevuld vanuit je voeding. Dit is wanneer je jouw eetpatroon afstemt op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Als dit niet altijd het geval is, is extra inname van vitamine B12 door middel van een voedingssupplement aan te raden. Hiermee voorkom je een tekort in de voeding.

De Zwanger Voedingswijzer

Waarschijnlijk komt dit je bekend voor: je staat in de supermarkt, minutenlang te staren naar elk etiket om te kijken of je dit product wél kunt eten tijdens de zwangerschap. We maken dit wat makkelijker voor je! In de Zwanger Voedingswijzer vind je een handig overzicht van de producten die je gerust kunt nemen tijdens de zwangerschap en de broodnodige vitamines en mineralen bevatten.

Downloaden

Vitamine B12 bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap gebruikt je lichaam meer vitamine B12 en foliumzuur. Foliumzuur (ook bekend als vitamine B11) draagt bij aan de ontwikkeling van de placenta en de groei van het zenuwstelsel van de baby. Daarom worden vrouwen met een kinderwens en vrouwen die in verwachting zijn aangeraden extra foliumzuur te nemen.

Je lichaam verbruikt meer vitamine B12 als je extra foliumzuur inneemt en met borstvoeding geef je vitamine B12 en foliumzuur mee aan je baby. Daarom heb je ook dagelijks een verhoogde behoefte aan deze vitamines zolang je borstvoeding geeft.

Davitamon Compleet Mama bevat zowel vitamine B12 als foliumzuur.

Vitamine B12 voor veganisten en vegetariërs

Omdat veganisten helemaal geen dierlijke voeding eten, kunnen ze te weinig vitamine B12 binnenkrijgen via hun dagelijkse voedsel. Vitamine B12 komt zoals eerder besproken alleen voor in dierlijk eten. Om een tekort aan vitamine B12 in de voeding te voorkomen, is het belangrijk dat veganisten op een andere manier vitamine B12 binnenkrijgen. Bijvoorbeeld door een aanvulling op de voeding. Ook vegetariërs hebben een verhoogde kans op een vitamine B12 tekort in de voeding, omdat ze geen vlees en vis eten. Bij vegetarische voeding krijg je alleen vitamine B12 binnen via dierlijk eten als ei, melk en kaas.

Vitamine B12 voor senioren

Senioren kunnen een verhoogde behoefte aan vitamine B12 hebben. Het draagt namelijk bij aan het functioneren van het geheugen en denkvermogen. Voor senioren zijn Davitamon Actifit 50+ en Actifit 65+ geschikt. In deze supplementen zit vitamine B12.

Vitamine B12 tekort in de voeding

Denk je dat je een tekort aan vitamine B12 binnenkrijgt? Of dat de voorraad vitamine B12 in je lichaam onvoldoende wordt aangevuld? Neem dan contact op met je huisarts. Een arts kan jouw persoonlijke situatie beoordelen.

Vitamine B12-supplementen en innamevorm

Davitamon heeft meerdere supplementen in het assortiment die vitamine B12 bevatten. Naast eerdergenoemde producten zit ook Davitamon B-Complex Forte boordevol vitamine B12, namelijk 200% van de RI. Vermoeidheid verminderen? Bestel dan de nieuwe Davitamon IJzer met B12.