Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Van kind naar tiener

Een enorme verandering

In de periode van peuter tot jongvolwassene maken kinderen een enorme groei door. Ze worden niet alleen letterlijk groter, maar ook sociaal-emotioneel ontwikkelen ze zich van een afhankelijk kind tot een zelfstandig individu. Op deze pagina vind je meer informatie over de ontwikkelingen in de levensfase van kind tot tiener en hoe je hier als ouder bij kan ondersteunen.

Lichamelijke ontwikkeling

De meest zichtbare ontwikkeling van je kind is de groei. Tussen de 4 en 9 jaar groeit een kind ongeveer 6 centimeter per jaar. Tussen de 9 en 14 jaar vindt er vaak een groeispurt plaats: een kind groeit ineens zeer snel.

Je kunt de groei van je kind ondersteunen door hem of haar een leefstijl met veel beweging en genoeg gezonde voeding aan te leren. Tijdens de groei zijn kinderen namelijk grootverbruikers van voedingsstoffen. Je kind heeft voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten nodig. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen uit voeding halen. Zo kan vitamin D de groei van sterke botten ondersteunen en helpt calcium bij het behoud daarvan.

De ontwikkeling van het gebit

Veel kinderen beginnen met het wisselen van hun tanden als ze 5 jaar zijn. Het wisselen begint met de komst van blijvende kiezen. Daarna gaan de melktanden en -kiezen los zitten en worden deze vervangen. Sommige kinderen krijgen hun laatste blijvende tanden pas als ze 12 zijn. De ontwikkeling van het gebit kan dus best een lange periode duren.

Natuurlijk wil je het gebit van je kind goed beschermen. Goed poetsen en een regelmatig bezoek aan de tandarts zijn heel belangrijk. Maar wist je dat gezond eten en voldoende vitamines en mineralen hier ook van belang zijn? Zorg er daarom voor dat je kind voldoende vitamine C en D binnenkrijgt voor de ondersteuning van zowel de opbouw als het behoud van sterke tanden. Ook calcium, fosfor en magnesium dragen bij aan sterke tanden.

Junior Gummies

Groeien gaat niet vanzelf en daarom is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. De Davitamon Junior Multivitamines zijn er ook als lekkere gummies met extra vitamine D, speciaal afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar, als aanvulling op de voeding.Vitamine D is goed voor de groei van sterke botten en behoud van sterke tanden.

Davitamon Junior 3-12 Gummies

Beweging en motorische ontwikkeling

Het is belangrijk voor een kind om actief te zijn. Zo wordt de motoriek van een kind preciezer en fijner. Dit kan door bijvoorbeeld knutselen, muziek maken of door te spelen. Spelen, met name buiten spelen, is ook goed voor de gezondheid van je kind. De gezondheidsraad raadt namelijk aan om iedere dag minimaal een uur matig of intensief te bewegen voor een gezonde leefstijl en gezond lichaam.

Er is veel energie nodig voor al dat bewegen. Het is dan ook geen wonder dat kinderen af en toe moe zijn. Het is daarom goed om het energieniveau van je kind in de gaten te houden. Als je kind klaagt over vermoeidheid of soms een vermoeide indruk maakt, kan dit diverse oorzaken hebben. Voorbeelden zijn te weinig slaap, stresssituaties, of een te weinig vitamines en mineralen binnen krijgen.

Vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid.

Bovendien draagt vitamine B11 bij aan evenwicht in stresssituaties. Als aanvulling op de voeding kan een multivitamine met B-vitamines, zoals Davitamon Junior 3-12 kauwtabletten raadzaam zijn.

Davitamon Junior framboos Kauwtabletten Verpakking totaalHet is belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Een voedingssupplement kan hierbij helpen. De kauwtabletten met frambozensmaak zijn afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar. De tabletten bevatten de vitamines B1, B3, B6, B11, B12 en C voor ondersteuning van het geheugen en het concentratievermogen.

Davitamon Junior 3-12 Framboos

Verstandelijke ontwikkeling

Kinderen leren de hele dag door. De hersenen van een kind ontwikkelen zich namelijk door verschillende ervaringen op te nemen en te onthouden. Door veel te zien en te proberen, leert een kind het beste. Een kind kan vervolgens tot een oplossing komen door situatie-combinaties te maken van wat hij of zij eerder al heeft geleerd. Ook op school leert een kind veel nieuwe dingen. Een goed concentratievermogen is dan belangrijk.

Vitamines kunnen helpen bij het geheugen en het concentratie- en leervermogen van je kind. Zo dragen vitamine B1, B3, B6, B8, B11, en B12 bij aan de leerprestatie en het functioneren van het geheugen. Het is daarom goed om erop te letten dat je kind deze vitamines, net als de mineralen ijzer, magnesium, jodium en zink, binnenkrijgt via de voeding. Lukt dit niet altijd? Dan kan een aanvulling in de vorm van een vitaminesupplement zinvol zijn.

Ook kan extra visolie voor je kind raadzaam zijn als aanvulling op de voeding. Zeker wanneer je kind niet altijd voldoende vis eet. Visolie bevat namelijk DHA, een vorm van omega-3, wat een bouwsteen is voor de hersenen (bij dagelijkse inname van 250 mg DHA) .

Naast vitamines en mineralen, is het ook belangrijk dat je kind voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt. De samenstelling Junior Omega-3 visolie bevat zuivere visolie met omega-3 vetzuren en is o.a. goed voor de weerstand door de vitamines A, B6, B11, B12, C, D, het
geheugen door de Omega-3 vetzuur DHA* en draagt bij aan het concentratie- en leervermogen door de vitamines B1 B6, B11, B12, C en zink.

Davitamon Junior Multifruit kauwvitamines

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van de sociaal emotionele ontwikkeling is de omgang met anderen. Kinderen leren hun eigen vrienden kiezen op school en krijgen inlevingsvermogen. Zo leren kinderen van 3 of 4 jaar oud steeds beter dat niet iedereen hetzelfde is als zij. Zodra kinderen naar school gaan leren ze zich steeds beter inleven en worden ze steeds behulpzamer. Daarnaast worden gevoelens steeds belangrijker. Het is belangrijk om kinderen hierbij te ondersteunen. Zeker een nieuwe omgeving met nieuwe personen, zoals een nieuwe sportclub of nieuwe klas, kan spannend zijn voor kinderen. Het is belangrijk om hierover met je kinderen te blijven praten. Ook vitamines kunnen ondersteunen in spannende tijden of situaties. Met name vitamine B5, B11 en het mineraal zink ondersteunen hierbij.

Zelfstandigheid

Tot slot wordt je kind steeds zelfstandiger: hij of zij heeft vaker een eigen mening en maakt eigen keuzes. Je kind besluit bijvoorbeeld dat hij of zij bepaalde groenten niet lekker vindt, of gaat buiten spelen zonder jas. Stimuleer de ontwikkeling van je kind door hem alles zelf te laten ontdekken, maar help daarnaast bij het ondersteunen van zijn gezondheid en weerstand. Het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen helpt hierbij. Zo adviseert het voedingscentrum voor kinderen van 4-8 jaar 100-150 gram groenten en 1,5 stuks fruit per dag. Voor kinderen van 9-13 jaar wordt dit 150-200 gram groenten en 2 stuks fruit.

Als het niet altijd lukt om je kind dagelijks volgens de adviezen van het voedingscentrum goed te laten eten, kan een aanvulling op het gebied van vitamines en mineralen helpen om ervoor te zorgen dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Hiervoor zijn Davitamon Junior 3-12 kauwtabletten en Junior Gummies als multivitamines goede opties. Bekijk ons gehele assortiment aan multivitamines.

Daarbij hebben bepaalde vitamines en mineralen, bijvoorbeeld vitamine c en ijzer, een positieve invloed op het immuunsysteem en kunnen dus de weerstand van je kind ondersteunen.

*Dit effect wordt bereikt indien er een dagelijkse inname van 250 mg DHA wordt ingenomen.

Bekijk hier de Davitamon_Junior_Weerstandswijzer.