Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Huilende baby in witte romper

Reflux bij baby’s

Davitamon
Geplaatst op

Dit is een informatiepagina. Davitamon heeft geen producten die bestemd zijn voor reflux.

Laatst bijgewerkt op: 14-06-2021

Spuugt jouw baby veel? Misschien heeft jouw baby last van reflux. Reflux is iets dat bij de meeste baby’s voorkomt. Vaak is het onschuldig en gaat vanzelf over wanneer de baby wat ouder wordt. Het kan wel een vervelend gevoel geven voor je baby, waardoor hij/zij niet meer wilt drinken of slecht slaapt. Herken je dit gedrag wel, maar spuugt jouw baby niet? Dan kan er sprake zijn van verborgen reflux. Wij vertellen je hieronder alles dat je moet weten over reflux!

Wat is reflux bij baby’s?

Reflux bij baby’s is het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm. Dit kan resulteren in het spugen van voeding door je baby. Je baby kan verschillende hoeveelheden spugen, maar vaak gaat het over kleine beetjes. 

Reflux is iets heel normaals, dat bij veel baby’s meerdere keren per dag gebeurd. Dit komt doordat in het eerste levensjaar de sluitspier (cardia) tussen slokdarm en maag nog niet volledig is ontwikkeld, waardoor deze soms vanzelf opengaat. Deze kringspier is namelijk pas volgroeid rond de 18e levensmaand maand. Reflux verdwijnt dan ook pas rond de 18e maand. Je baby kan verschillende hoeveelheden spugen, maar vaak gaat het over kleine beetjes. Toch hoeft reflux niet altijd gekenmerkt te worden door het spugen, dit staat bekend als verborgen reflux.

Wat is verborgen reflux bij baby’s?

Bij verborgen reflux heeft je baby dezelfde symptomen als bij reflux, alleen spuugt hij/zij niet. De voeding en het maagzuur komen dan wel naar boven in de slokdarm, maar de baby slikt het zelf weer door. Het maagzuur kan wel zorgen voor pijn in de buik van je baby. De slokdarm kan daarbij ook ontstoken raken. Echter is het niet altijd duidelijk dat je kindje hier last van heeft omdat je je baby niet ziet spugen. Daarom heet het ook verborgen reflux.

Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby

Reflux bij je baby kun je herkennen aan de volgende verschijnselen:

 • Kokhalzen
 • Spugen
 • Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje)
 • Slechte nachtrust
 • Huilend wakker worden
 • Gezichten trekken die erop wijzen dat je baby pijn heeft
 • Voeding weigeren
 • Zuur uit de mond ruiken

Herken je deze symptomen bij je baby? Dan heeft je baby waarschijnlijk last van reflux. Herken je de symptomen maar spuugt je baby niet? Dan heeft je baby misschien last van verborgen reflux. Neem contact op met je huisarts wanneer je twijfelt over de oorzaak.

Tips bij (verborgen) reflux

Reflux is vrij onschuldig en gaat vanzelf over. Met de volgende tips kun je proberen de (verborgen) reflux bij jouw kleintje te verminderen: 

 • Voed vaker en in kleinere porties
 • Geef je baby rust tussen het voeden door
 • Probeer je baby te laten boeren tussen het voeden door
 • Houd je baby zoveel mogelijk schuin omhoog tijdens het voeden
 • Houd je baby na het voeden nog 20-30 minuten rechtop
 • Dik eventueel de melk (zowel kunstvoeding als gekolfde borstvoeding) in met johannesbroodpitmeel
 • Voorkom dat je baby teveel lucht binnenkrijgt tijdens de voeding, zowel bij het geven van de fles als de borst. Aanwezigheid van lucht vergroot namelijk de kans op het terugstromen van de voeding.

Reflux is vrij onschuldig en zal, als je kindje hier last van heeft, waarschijnlijk vanzelf weer verdwijnen. De slapeloze nachten zijn natuurlijk wel heel vervelend. Maar met deze tips zal je hopelijk wat minder vaak een mondje terug krijgen en zal jouw kleine minder last hebben van reflux! Als je baby veel huilt kan het ook zo zijn dat je kindje buikkrampjes heeft. Lees hier alles over buikkrampjes.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp