Huilende baby in witte romper

Alles over reflux bij baby’s

Davitamon
Geplaatst op

Alles over reflux bij baby’s

Veel baby’tjes moeten na de voeding een beetje spugen, dit kan reflux zijn. Reflux komt vaak voor en is meestal onschuldig. Het kan wel vervelend zijn voor je baby. Je baby’tje kan veel huilen, niet willen drinken of slecht slapen. Herken je dit gedrag maar spuugt je baby niet? Dan kan het ook verborgen reflux zijn. Wil je weten hoe je reflux, of verborgen reflux, kunt herkennen en hoe je het beste kunt handelen? Lees dan snel verder.

Wat is reflux bij baby’s?

Bij baby’s die last hebben van reflux stroomt de voeding en het maagzuur terug de slokdarm in. Dit kan resulteren in een spugende baby. Veel baby’s hebben last van reflux. Dit komt doordat in het eerste levensjaar van je baby de sluitspier tussen slokdarm en maag nog niet helemaal ontwikkeld is. Na het eerste jaar verdwijnt reflux dan ook meestal. Je baby kan verschillende hoeveelheden spugen, maar vaak gaat het over kleine beetjes.

Wat is verborgen reflux bij baby’s?

Naast reflux bestaat er ook verborgen reflux. Reflux en verborgen reflux lijken veel op elkaar. Bij verborgen reflux heeft je baby dezelfde symptomen, alleen spuugt hij/zij niet. De voeding en het maagzuur komen dan wel naar boven in de slokdarm, maar de baby slikt het zelf weer door. Het maagzuur kan wel zorgen voor pijn in de buik van je baby. De slokdarm kan daarbij ook ontstoken raken. Echter is het niet altijd duidelijk dat je kindje hier last van heeft omdat je je baby niet ziet spugen. Daarom heet het ook verborgen reflux.

Symptomen van reflux en verborgen reflux

Er zijn een paar symptomen waaraan je kunt herkennen of je baby last heeft van reflux of verborgen reflux:

– Kokhalzen
– Spugen
– Hoofdje naar achter trekken
– Slechte nachtrust
– Huilend wakker worden
– Gezichten trekken die erop wijzen dat je baby pijn heeft
– Geen voeding willen

Herken je deze symptomen bij je baby? Dan heeft je baby waarschijnlijk last van reflux. Herken je de symptomen maar spuugt je baby niet? Dan heeft je baby misschien last van verborgen reflux.

Tips bij reflux en verborgen reflux

Reflux is vrij onschuldig en gaat vanzelf over. Wel zijn er wat tips die kunnen helpen bij de reflux of verborgen reflux van je baby:
– Voed vaker en in kleinere porties
– Geef je baby rust tussen het voeden door
– Probeer je baby te laten boeren tussen het voeden door
– Houd je baby zoveel mogelijk rechtop tijdens het voeden
– Houd je baby na het voeden nog 20-30 minuten rechtop
– Leg het hoofdje van je baby in het bedje iets hoger dan de rest van het lichaampje, met behulp van een kussen

Reflux is vrij onschuldig en zal, als je kindje hier last van heeft, waarschijnlijk vanzelf weer verdwijnen. De slapeloze nachten zijn natuurlijk wel heel vervelend. Maar met deze tips zal je hopelijk wat minder vaak een mondje terug krijgen en zal jouw kleine minder last hebben van reflux! Als je baby veel huilt kan het ook zo zijn dat je kindje buikkrampjes heeft. Lees hier alles over buikkrampjes.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp