Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Mineralen en vitamines zijn belangrijke voedingsstoffen. We vinden deze stoffen in kleine hoeveelheden in ons eten en drinken. Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en het normaal functioneren van het lichaam.

Wat zijn mineralen?

Net als vitamines zijn mineralen stofjes die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ons lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken. Om het lichaam van genoeg mineralen te voorzien, is gezonde en gevarieerde voeding belangrijk. Mineralen komen voor in de natuur. Dieren en planten nemen deze mineralen op, waardoor deze stoffen in ons voedsel belanden.

Waarom zijn mineralen belangrijk?

Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en een normale ontwikkeling en groei van het lichaam. Mineralen leveren ons lichaam geen energie, maar spelen een belangrijke rol bij het energiemetabolisme.

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 4% uit mineralen die we uit voeding halen. Sommige mineralen worden in combinatie met andere voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen. Zo wordt bijvoorbeeld de opname van ijzer bevorderd bij aanwezigheid van vitamine C in het lichaam.

Welke mineralen zijn er?

Er zijn verschillende mineralen te onderscheiden die elk eigen gezondheidsvoordelen kennen. Van de volgende mineralen heeft ons lichaam de grootste hoeveelheid nodig:

Magnesium

Magnesium is een mineraal waar de meeste mensen wel van gehoord zullen hebben. Dit mineraal helpt bij meerdere functies in het lichaam, zoals het behouden van sterke spieren en het normaal laten functioneren van het zenuwstelsel. We vinden magnesium in onze voeding onder andere terug in volkorenbrood en pinda’s.

Calcium

Calcium staat ook wel bekend als kalk. Net als de andere mineralen nemen we calcium via de voeding in ons lichaam op. De meest bekende bronnen van calcium zijn zuivelproducten als kaas en melk. Calcium helpt zowel kinderen als volwassenen onder andere bij het sterk houden van de tanden en een normale werking van het zenuwstelsel.

Kalium

Kalium komt in veel dagelijkse voedingsmiddelen voor, zoals brood en zuivelproducten. Bananen worden ook vaak genoemd als een bron van kalium. Kalium staat bekend om haar gunstige effect op de bloeddruk; het houdt de normale bloeddruk in stand.

Natrium

Natrium is net als kalium in bijna alle voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden terug te vinden. Keukenzout is de bekendste bron van natrium.

Fosfor

Fosfor wordt vaak fosfaat genoemd. Fosfaten zijn verbindingen met fosfor. Dit mineraal heeft meerdere belangrijke functies in ons lichaam. Zo ondersteunt fosfor onder andere het energieniveau in het lichaam en draagt het bij aan het behoud van sterke tanden en botten. Fosfor zit in alledaagse voedingsmiddelen, zoals brood en melk.

Chloor

Chloor kennen we doorgaans van haar desinfecterende werking in het zwembadwater. Als mineraal heeft chloor een belangrijke functie in het lichaam. Het ondersteunt een normale functie van de maag. Chloor wordt ook wel chloride genoemd. Net als natrium krijgen we chloor vooral binnen via zout.

Spoorelementen

Als we het hebben over mineralen, wordt er ook gesproken over spoorelementen. Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam er maar weinig nodig heeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mineralen wordt meestal uitgedrukt in grammen. Bij spoorelementen gaat het om micro- of milligrammen. In totaal zijn er negen spoorelementen waaronder zink, ijzer, koper en chroom. Daarnaast hebben jodium, mangaan, molybdeen en selenium ook elk belangrijke functies in het lichaam.