Nu 50% korting bij DeOnlineDrogist.nl. Bekijk actie

Zout en brood op houten plank

Mineraal Jodium

Mineraal

Jodium is goed voor de schildklier, bevordert de energiestofwisseling en is goed voor het geheugen.

Jodium draagt bij aan het geheugen en een normale intelligentie. Daarnaast helpt het bij de productie van schildklierhormonen. Maar hoe krijg je de juiste hoeveelheid jodium per dag binnen? En wanneer heb je een verhoogde behoefte aan jodium? Je leest het hieronder.

Wat is jodium?

Wat is jodium? Jodium is goed voor de schildklier, want het is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Het mineraal bevordert de energiestofwisseling en is goed voor de concentratie en het geheugen. Jodium houdt de geest helder: het draagt bij aan een normale intelligentie en probleemoplossend vermogen.

Hoeveel jodium per dag?

De referentie inname (RI) voor jodium is 150 microgram (mcg). De maximaal veilige dosis jodium voor volwassenen is 600 microgram per dag.

Waar zit jodium in?

Waar zit jodium in? Tot de van nature jodiumrijke voeding behoren zeevis, zeewier, eieren en zuivel. Jodium wordt ook toegevoegd aan keukenzout, dan heet het gejodeerd zout. Ook aan bakkerszout (voor het bakken van brood) is jodium is toegevoegd. Brood is daardoor zelfs de belangrijkste bron van jodium in voeding; ruim de helft van de inname van jodium in Nederland is afkomstig uit brood.

Jodiumtekort in voeding aanvullen?

Heb je een jodiumtekort? Kies voor jodiumrijke voeding. Lukt dat niet altijd? Bijvoorbeeld doordat je weinig of geen brood eet? Dan kan aanvulling in de vorm van een supplement zinvol zijn.