Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Banner moeder met kind bal

Energie

Om goed te kunnen blijven functioneren heeft ons lichaam energie nodig.

Die energie halen we uit eten en drinken. Sommige vitamines en mineralen hebben hierbij een belangrijke rol: Vitamine B1 helpt bijvoorbeeld om energie vrij te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat kun je doen om je energie op peil te houden?

Dagelijkse energiebehoefte

Per dag hebben we een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd en je geslacht, maar ook van hoe actief je bent. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je dagelijks nodig hebt. De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (1000 calorieën) of kilojoules. 1 kilocalorie = 4,2 kilojoules.

Energiebehoefte man

De energiebehoefte van mannen tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep en weinig beweging in hun vrije tijd ligt rond de 2.500 kilocalorieën per dag.

Energiebehoefte vrouw

Vrouwen van dezelfde leeftijd en met dezelfde leefstijl hebben gemiddeld 2.000 kilocalorieën nodig.

Waar komt energie vandaan?

Energie halen we uit onze dagelijkse voeding. Daarin zitten alle voedingstoffen, oftewel nutriënten. De macronutriënten, macro betekent groot, zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze voedingstoffen bevatten calorieën en dus energie. Naast macronutriënten bestaat onze voeding uit micronutriënten. Dat zijn vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen leveren geen energie.

Vitamines voor energie

Vitamines leveren zelf geen energie, maar sommige vitamines zoals vitamine B12 helpen wel om energie vrij te maken uit de voeding. IJzer zit in hemoglobine, dat ons bloed rood kleurt, en helpt bij een normaal transport van zuurstof door het lichaam. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. Koper maakt, net als ijzer, onderdeel uit van hemoglobine. Koper ondersteunt het ijzertransport en activeert de natuurlijke energie in het lichaam. Er zijn meer vitamines en mineralen die mede zorgen dat je energieniveau op peil blijft. Ze bevorderen de energiestofwisseling en ondersteunen ons energieniveau dat we nodig hebben voor onze dagelijkse activiteiten. We hebben ze op een rij gezet.

Vitamines Mineralen
Vitamine B1 Calcium
Vitamine B2 Fosfor
Vitamine B3 IJzer
Vitamine B5 Jodium
Vitamine B6 Koper
Vitamine B8 Magnesium
Vitamine B12 Mangaan
Vitamine C