Nu 1+1 gratis bij Albert Heijn. Bekijk actie

Jongen met broodjes pindakaas

Tiener

De tijd vliegt en voor je het weet is je kind een tiener geworden. Van kind tot volwassene: in de tienerjaren maakt het lichaam overuren. Tieners zijn volop in ontwikkeling en staan aan de vooravond van hun groei naar volwassenheid: de puberteit. Ze krijgen veel voor hun kiezen in deze periode: flinke groeispurten, hun hormoonhuishouding wordt flink op zijn kop gezet, een brein dat ‘anders’ reageert, intense vriendschappen, verwachtingen, teleurstellingen en ga zo maar door. Daarom is het fijn als elke tiener thuis kan terugvallen op een warme en gezonde basis. Daarnaast hebben tieners voor al die veranderingen hebben veel vitamines en mineralen nodig.

Tieners hebben andere voedingsbehoeften

Ook qua voeding verandert het een en ander. Een tiener heeft andere vitamine- en mineralen behoeftes dan een volwassene. Bij zo’n groeispurt en cognitieve ontwikkeling is gezonde en gevarieerde voeding, met daarin voldoende vitamines en mineralen, daarom extra belangrijk. Ze spelen namelijk bij veel processen in het lichaam een belangrijke rol:

Botaanmaak en spieren: vitamine D en K, calcium, magnesium en zink spelen een rol bij de botaanmaak en ook vitamine C is goed voor het skelet. Vitamine D, calcium, magnesium en kalium zijn goed voor de spieren.

• Menstruatie: ijzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen.

Huid: Vitamine A, B2, B3, B8, C en jodium en zink helpen de huid gezond te houden.

Energie en vermoeidheid: een aantal B-vitamines (B2, B3, B5, B6, B11 en B12), en vitamine C, ijzer en magnesium ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen.

Geheugen en concentratievermogen: ijzer, jodium en zink zijn goed voor de concentratie en het geheugen.

Gezichtsvermogen: Vitamine A, B2, zink en het omega-3 vetzuur DHA (250 mg/dag) helpen om scherp te blijven zien.

Gezonde voeding, belangrijke basis

Om alle processen in het lichaam in de puberteit goed te laten verlopen is het belangrijk om gezond, gevarieerd en voldoende te eten. Op de website van het Voedingscentrum vind je hoeveel en wat je kind dagelijks moet eten. Hoewel je als ouder het beste voor hebt met je kind, hebben tieners zelf vaak andere prioriteiten en zullen ook steeds vaker zelf keuzes maken, ook over eten. En die keuze is misschien niet altijd de meest gezonde keuze. Het komt dan ook voor dat ze juist onregelmatig of ongezond eten. Met name meisjes besluiten nogal eens om te gaan lijnen. Een langdurig en eenzijdig vermageringsdieet bevat meestal niet voldoende vitamines en mineralen. Krijg je de indruk dat je kind langere tijd niet zo gezond eet, dan kan een multivitamine, als aanvulling op de voeding, extra vitamines en mineralen bieden.

Wist je dat?

Tieners in de puberteit hebben meer calorieën nodig dan volwassenen. Het is dus niet vreemd als ze meer eten dan jij.