Nu 2e Davitamon gratis bij Albert Heijn. Bekijk actie

Broccoli en spinazie

Vitamine B11

Vitamine

Vitamine B11 is hetzelfde als foliumzuur. Het is vooral bekend als vitamine die je voor en tijdens de zwangerschap nodig hebt.

Op deze pagina vind je alles foliumzuur (vitamine B11). Waar zit foliumzuur in? En bij welke behoeftes helpt foliumzuur? We vertellen je alles wat je moet weten.

Aanbevolen producten met foliumzuur

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een andere benaming voor vitamine B11. Het is onderdeel van het vitamine B-complex en wordt niet door het lichaam aangemaakt. We halen deze vitamine dus uit onze voeding. Foliumzuur is vooral bekend als vitamine die je nodig hebt voor en tijdens de zwangerschap. Het draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van je baby. Maar ook als je niet zwanger bent is foliumzuur belangrijk. Op deze pagina leggen we uit waar foliumzuur goed voor is, in welke voeding het zit en waarom een foliumzuursupplement tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap of als je zwanger wilt worden goed voor je is. Wil je meer weten over foliumzuur en zwangerschap? Lees hier verder!

Hoewel foliumzuur functies heeft tijdens de zwangerschap en bij een kinderwens, is het daarbuiten ook van belang. Het zorgt bijvoorbeeld mede voor de vorming van rode bloedcellen en helpt het immuunsysteem. Daarom is foliumzuur belangrijk, ook als je niet zwanger bent of geen kinderwens hebt.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is daarnaast goed voor de volgende behoeftes:

Tijdens de zwangerschap heeft foliumzuur meerdere functies. Zo helpt het bij de vorming van rode bloedcellen en de placenta. Daarnaast draagt het bij aan de groei van het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk dat er vanaf het begin van de zwangerschap voldoende foliumzuur in je lichaam aanwezig is. Verder is foliumzuur betrokken bij deceldeling, waardoor het invloed heeft op de weefselvorming.

Hoeveel foliumzuur per dag?

Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan. Het is daarom belangrijk dat we voldoende foliumzuur binnenkrijgen via voeding. Om duidelijke richtlijnen te hebben zijn er voor verschillende leeftijdsgroepen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden en veilige bovengrenzen voor de dagelijkse inname van foliumzuur ingesteld. De referentie inname (RI) voor foliumzuur is voor volwassenen vastgesteld op 300 microgram. Dit is wat je op een dag binnen zou moeten krijgen. De veilige bovengrens is een maximum hoeveelheid waarvan het niet raadzaam is er overheen te gaan.

Gemiddelde dagelijkse behoefte (mcg) Veilige bovengrens dagelijkse inname (mcg)
Kinderen 1 – 3 jaar 85 200
Kinderen 4 – 8 jaar 150 350
Kinderen 9 – 13 jaar 225 600
Kinderen 14 – 18 jaar 300 900
Vanaf 19 jaar 300 1.000
Vrouwen met kinderwens 400 1.000
Zwangere vrouwen 400 1.000
Vrouwen die borstvoeding geven 400 1.000

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur zit vooral in bladgroente, zoals spinazie, boerenkool, rucola en sla. Ook broccoli, fruit en volkorenproducten zijn rijke bronnen van foliumzuur. In vlees en melkproducten zit ook foliumzuur, maar in mindere mate dan in de groente en fruit.

Bronnen Hoeveelheid foliumzuur (mcg) % RI volwassenen % RI zwangere vrouwen
Spinazie (200 gram) 249 83% 62%
Spruitjes (200 gram) 189 63% 47%
Broccoli (200 gram) 138 45% 35%
Ei (1 stuk) 30 10% 8%
Volkorenbrood
(1 snee)
15 5% 4%

Voedingsbronnen verliezen tijdens het koken een deel van het foliumzuur dat zij bevatten, omdat het een wateroplosbare vitamine is. Om zoveel mogelijk foliumzuur in je eten te behouden kook je de groente in zo weinig mogelijk water. Ook kun je ervoor kiezen om het te stomen of in de magnetron te bereiden.

Wanneer heb je extra foliumzuur nodig?

Foliumzuur is belangrijk rondom de zwangerschap. Je lichaam heeft er tijdens de zwangerschap extra van nodig, maar ook bij een kinderwens is het raadzaam om te letten op hoeveel foliumzuur je binnenkrijgt.

Foliumzuur bij kinderwens

Al voordat je zwanger bent, wil je zorgen dat je lichaam klaar is voor de zwangerschap. Het advies van de Gezondheidsraad aan vrouwen met een kinderwens is dan ook om dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken, vanaf vier weken voor de conceptie. Je komt er namelijk pas enige tijd na de bevruchting achter dat je zwanger bent.

Foliumzuur bij zwangerschap

Foliumzuur heeft een gunstig effect op het celdelingsproces en de weefselgroei van de placenta en het embryo, vanaf het moment van de bevruchting. Het is voor zwangere vrouwen echter erg lastig om de RI van foliumzuur naast de voeding binnen te krijgen, voor hen bedraagt deze namelijk 400 microgram per dag. Hoewel dit niet uit een supplement hoeft te komen, adviseert de Gezondheidsraad om in ieder geval tot en met tien weken na de eerste dag na je laatste menstruatie 400 microgram extra foliumzuur te nemen, maar de behoefte blijft verhoogd tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Wil je meer weten over foliumzuur en zwangerschap? Lees hier verder!

Foliumzuur vergeten?

Ben je al een tijdje zwanger, maar heb je nog geen extra foliumzuur genomen? Dan is het alsnog raadzaam hiermee te beginnen. Het innemen van extra foliumzuur is namelijk het meest van belang in de eerste 8 tot 10 weken van de zwangerschap. Ook tijdens de rest van de zwangerschap en tijdens de borstvoeding blijft het van belang genoeg foliumzuur binnen te krijgen via de voeding.

Foliumzuur tekort in de voeding?

Denk je dat je een tekort aan foliumzuur in de voeding hebt? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Deze kan onderzoeken of je voldoende foliumzuur binnenkrijgt en altijd het goede advies geven.

Foliumzuur supplementen en innamevorm

Ben je zwanger en let je vooral op de dagelijkse aanvulling van foliumzuur? Of ben je niet in verwachting, maar wil je wel de voorraad foliumzuur in je lichaam aanvullen? Bekijk hier ons assortiment met foliumzuur tabletten!

Verder lezen? Ontdek dan ook welke rol vitamine D, zink en magnesium spelen.