Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Kruipend kindje

De motorische ontwikkeling van je peuter

De motorische ontwikkeling van je peuter

Als je even niet oplet, kan je peuter opeens springen, rennen of zelfs met een bal overgooien! In de peuterjaren gaat de ontwikkeling van de motoriek namelijk als een speer. Ben jij benieuwd hoe het lichaampje van je peuter zich ontwikkelt en wat een peuter allemaal al kan? Lees snel verder.

Wat is motorische ontwikkeling?

De motorische ontwikkeling betekent eigenlijk de ontwikkeling van bewegingen. Het wordt in twee delen opgedeeld: de grove motoriek en de fijne motoriek. Acties die onder de grove motoriek vallen zijn bijvoorbeeld rennen, balspellen of zwemmen. De fijne motoriek is het uitvoeren van wat kleinere bewegingen waar aandacht voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan kleuren, schrijven of blokken bouwen. De grove en fijne motoriek werken samen. Pas als de grove motoriek is ontwikkeld, kan de fijne motoriek worden ontwikkeld.

De grove motoriek van je peuter

Wat kan jouw kleintje eigenlijk allemaal al? Lees het hier!

Rennen

Wanneer je kindje 2 jaar is gaat lopen waarschijnlijk al aardig. Wel kan het zijn dat je kind nog een beetje wankel is. Het is namelijk nog lastig voor je peuter om zijn evenwicht te behouden. Bij de leeftijd van drie jaar gaat het al een stuk beter en kan je peuter misschien zelfs wel al rennen. Hij of zij valt steeds minder vaak en rent veel met zijn of haar vriendjes. Je kindje vindt het ook heel leuk om uitgedaagd te worden en wedstrijdjes te doen. Haalt hij jou al in?

Voetballen

Tegen ballen trappen zonder omvallen lukt waarschijnlijk ook al goed. Wist je dat voetballen ook de motorische ontwikkeling van je peuter bevordert? Nog een reden dus om lekker naar buiten te gaan en gezellig met de bal te spelen!

Fietsen

Als je kindje twee is vind je kleine het waarschijnlijk ge-wel-dig om met zijn loopfietsje over de stoep te fietsen. Dat kan je peuter waarschijnlijk als de beste. Is je kind al drie? Dan is het misschien een goed idee om over te gaan op een driewieler. Dat is een leuke uitdaging en daar worden de spieren van je kind goed sterk van!

Evenwicht houden

Het behouden van je evenwicht is belangrijk voor de grove motoriek. Dit ontwikkelt zich dan ook stapsgewijs. Je zult merken dat je peuter pas vanaf drie jaar goed op één been kan staan en kan springen zonder te vallen.

De fijne motoriek van je peuter

Ook de fijne motoriek ontwikkelt zich steeds beter op deze leeftijd. Wil je weten wat de mijlpalen zijn? We beschrijven ze hieronder.

Eten met een mes, vork of lepel

Eerst zat de hele tafel onder het fruithapje. Die tijden zullen gelukkig snel voorbij zijn! Je kind is namelijk steeds beter in staat om te eten met bestek. Tegen de tijd dat je kind drie is, zal je kind met zijn vorkje makkelijk de aardappelpuree naar binnen smikkelen!

Bladzijdes omslaan

Als je kind een jaar of twee is, kun je het voorleesboekje best aan je peuter geven. Hij is namelijk in staat om bladzijdes één voor één om te slaan. Zo maak je het lezen nog interactiever en leuker voor je kind. Veel leesplezier!

Kralen rijgen

Is jouw kindje ook zo’n fan van alle sieraden die je om hebt? Dat komt mooi uit, want vanaf drie jaar kan je kind ook al kralen rijgen voor een mooie ketting!

Toren bouwen

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen! Grote kans dat ook jouw peuter dit fantastisch vindt om te doen. Je kind wordt er ook steeds beter in. Als je kind drie is, kun je een toren van wel negen blokjes aanschouwen.

Het is leuk om te zien dat je peuter zo snel groeit en zijn of haar lichaampje steeds beter onder controle krijgt. Je kindje zal tijdens het spelen vast nog wel eens vallen, maar daar leert hij weer van! Wil je ook weten wat er in het hoofdje van je peuter gebeurt? Lees hier verder over de cognitieve ontwikkeling van je peuter!

Davitamon vitamines voor jouw peuter

Davitamon Junior framboos Kauwtabletten Verpakking totaalGroeien gaat niet vanzelf en daarom is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. De Davitamon Junior 3-12 kauwtabletten met extra vitamine D zijn speciaal afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar, als aanvulling op de voeding. Vitamine D is goed voor de weerstand en groei van sterke botten.

Davitamon Junior 3-12 Framboos kauwtabletten