Weerstand
Het immuunsysteem biedt weerstand tegen invloeden van buitenaf
Je kent het vast wel: het is weer de tijd van het jaar dat jij je wel eens minder fit voelt. In dat geval kan je weerstand wel een steuntje in de rug gebruiken. Maar wat is weerstand? En hoe ondersteun je die weerstand?
Wat is het immuunsysteem?
Dagelijks worden we blootgesteld aan ontelbare invloeden van buitenaf. Gelukkig kan ons lichaam hier weerstand tegen bieden dankzij het afweersysteem. Dit wordt ook het immuunsysteem genoemd. De functie hiervan is het waarborgen van jouw gezondheid.
Hoe werkt het immuunsysteem?
Het immuunsysteem is een van de meest complexe systemen van ons lichaam. De huid en slijmvliezen vormen hierin de eerste beschermlaag. Verder maken lymfeklieren, witte bloedcellen, milt, darmen en beenmerg deel uit van het afweersysteem. Bevindt een lichaamsvreemde stof zich in jouw lichaam? Dan gaat dit hele systeem aan de slag om jouw gezondheid te waarborgen. Zo beschermt het ons tegen invloeden van buitenaf.
Afweren of overwinnen?
Met een goed immuunsysteem heb je een hogere weerstand. Als je dus iemand hoort zeggen: “Ik heb een slechte weerstand”. Dan bedoelt diegene eigenlijk dat hij of zij zich niet helemaal fit voelt. Met andere woorden: we zien weerstand als een soort graadmeter waarmee we invloeden van buitenaf kunnen afweren of overwinnen. Hiermee peilen we als het ware onze gezondheid.
Hoe kun je het immuunsysteem op peil houden?
Met een gezonde levensstijl kun je in principe het immuunsysteem op peil houden. Door gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te slapen kom je al een heel eind. Verder kun je roken en alcoholgebruik beperken tot een minimum. Zorg voor voldoende ontspanning en ga iedere dag naar buiten. Ook is het belangrijk om te zorgen voor hygiëne. Viezigheid kan namelijk een negatief effect hebben op je weerstand. Was daarom je handen tijdig.
Welke vitamines en mineralen ondersteunen de weerstand?
Ondanks dat je er een gezond en regelmatig leven op nahoudt, kun je toch onverhoopt minder fit voelen. Gelukkig zijn er genoeg voedingssupplementen die als aanvulling op voeding je een steuntje in de rug kunnen bieden. De volgende vitamines en mineralen dragen bij aan een goede weerstand:
Vitamines | Mineralen |
---|---|
Vitamine A | Zink |
Vitamine B6 | IJzer |
Vitamine B11 | Koper |
Vitamine B12 | Selenium |
Vitamine C | |
Vitamine D |
Bij Davitamon vind je niet alleen verschillende supplementen die jouw weerstand kunnen ondersteunen, maar ook die van jouw kleintje. Ontdek Davitamon Baby & Kind Weerstand.
Welke voeding is goed voor de weerstand?
Pas je eetpatroon aan om zo gezond mogelijk te blijven. Neem bijvoorbeeld citrusvruchten, daar zit vitamine C in. Daarnaast dragen vitamine A en vitamine B6 bij aan een normale werking van het immuunsysteem. Vitamine A zit bijvoorbeeld in margarine. En vitamine B6 zit onder andere in bananen en bruinbrood. Het mineraal zink is goed voor het immuunsysteem. Dit mineraal zit vooral in peulvruchten. Dan is er nog het mineraal seleen, ook wel selenium genoemd. Dat zit bijna in alle voeding, maar vooral in granen.
Daarnaast is Foliumzuur (vitamine B11) belangrijk. Dit zit veel in fruit en (groene) groenten. Foliumzuur helpt het immuunsysteem. Eet ook voldoende vis en melkproducten. De vitamine B12 die in deze voeding zit draagt ook bij aan de weerstand. Tot slot: Vitamine D maakt je huid zelf aan onder invloed van zonlicht.
Kortom: het immuunsysteem is een complex netwerk in ons lichaam en biedt dagelijks weerstand tegen ontelbare invloeden van buitenaf. Stress, vermoeidheid en een ongezond eetpatroon hebben dus een negatieve invloed op je weerstand. Een gezonde levensstijl kan het immuunsysteem helpen. Wil je weten wat nog meer bijdraagt aan een betere weerstand? Lees dan verder op onze blog over tips voor een betere weerstand.
Aanbevolen producten voor je weerstand
- Cranberry
- Ashwaganda
- Echinacea
- Citroenmelisse
- Bètacaroteen
- Calcium
- Chroom
- Cimicifuga Racemosa
- Foliumzuur
- Volledig overzicht
- Vegan
- Man
- Volwassenen
- Kind / tiener
- Kind (3-12)
- Peuter
- Tiener (12+)
- Baby
- Na de bevalling
- Volledig overzicht