Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Zout en brood op houten plank

Mineraal Natrium

Mineraal

Natrium werkt in het lichaam samen met enkele andere mineralen. Het komt vooral voor in keukenzout.

Natrium staat in vrijwel elk keukenkastje. Het zit namelijk samen met chloor in keukenzout. De termen natrium en zout worden vaak door elkaar gebruikt.

Wat doet natrium?

Natrium werkt in het lichaam samen met kalium, magnesium, chloor en fosfor (bron: Voedingscentrum). De mineralen kalium en magnesium spelen bijvoorbeeld een rol bij de spieren en het zenuwstelsel. Magnesium helpt bij het handhaven van een normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam.

Hoeveel natrium per dag?

Voor natrium is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld maar de Gezondheidsraad raadt aan om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten.

Waar zit natrium in?

In bijna alle voedingsmiddelen zit van nature een beetje natrium. Keukenzout bestaat uit natrium (en chloor). Keukenzout zit in nagenoeg alle industrieel bereide producten, variërend van soep tot saus en van chips tot koekjes. Ook brood en vleeswaren bevatten keukenzout en dus natrium.

Natriumtekort in de voeding?

Omdat zout aan zo veel verschillende producten wordt toegevoegd zal een natriumtekort in de voeding niet snel voorkomen.

Teveel natrium?

We krijgen in Nederland over het algemeen meer zout binnen dan goed voor ons is. Van nature zit in bijna alle voedingsmiddelen een beetje natrium en aan veel producten wordt het toegevoegd in de vorm van keukenzout.