Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Spelende baby

Cognitieve ontwikkeling van je peuter of dreumes

Cognitieve ontwikkeling van je peuter of dreumes

Elke dag is het weer een verrassing wat je dreumes of peuter nu weer doet. Je kind ontwikkelt zichzelf namelijk steeds verder. Maar wat gaat er toch allemaal in het hoofd van je kindje om? En wat kan hij/zij allemaal al? Lees hier hoe je peuter zich cognitief ontwikkelt.

Wat is cognitieve ontwikkeling?

Om te weten hoe je peuter zich cognitief ontwikkelt, is het handig om te begrijpen wat dat eigenlijk betekent. Cognitieve ontwikkeling is namelijk een brede term. Onthouden, leren, het oplossen van problemen, taalbegrip, spraak en intelligentie vallen allemaal onder het begrip. Onder cognitieve ontwikkeling verstaan we dus eigenlijk de ontwikkeling van de hersenen van je kind door middel van het leren en onthouden van nieuwe dingen.

De cognitieve ontwikkeling van je dreumes van 1,5 tot 2 jaar

In deze leeftijdsfase ontwikkelt je dreumes zich erg snel. Je zult merken dat je je elke dag weer kunt verbazen over wat de kleine uitspookt. Wil je weten hoe de ontwikkeling precies verloopt in deze periode? Lees snel verder.

Problemen oplossen

Je dreumes wordt steeds een beetje beter in het oplossen van problemen. Je kind kan zich nu namelijk al een voorstelling maken in zijn hoofd van een bepaalde gebeurtenis of object. Dit heet ook wel ‘de mentale representatie’. Het wordt dus makkelijker om iets voor elkaar te krijgen zonder te veel te experimenteren met zijn gedrag. Ook begint je kleintje al een beetje te plannen in zijn hoofd wat de volgende stap zal zijn. Hoe merk je dit in het dagelijks leven? Je kind zal bijvoorbeeld uit zichzelf een blok in de blokkendoos doen.

Spiegelen

Doet jouw dreumes jouw gedrag al veel na? Dat is niet zo gek, want in deze levensfase kopiëren kinderen het gedrag van ouders of vriendjes tijdens het spelen. Zo leren ze spelenderwijs hoe ze zich moeten gedragen. Je dreumes gaat je niet alleen nadoen: hij kan nu zelfs iets afmaken wat nog niet af is. Ben je bijvoorbeeld de blokken aan het opruimen en valt er toch een blok op de grond? Je kind snapt nu al dat dat gevallen blok ook in de kast opgeborgen moet worden en kan het blok vervolgens zelf opruimen.

Instructies opvolgen

Je kind kan zich steeds beter herinneren wat hij moet doen als je iets aan hem vraagt. Bij instructies zoals: “ga maar zitten op de bank” of “we gaan nu een dutje doen” kan je kind zich steeds beter herinneren wat het moet doen.

Wat kan je dreumes nog meer?

– Je kindje wordt ook een steeds betere detective. Eerder kon je kindje vast een balletje onder een doek terugvinden. Verstop het balletje nu maar eens nog beter, bijvoorbeeld in een doosje en dan onder een doek! Dan vindt je dreumes de bal ook zo terug!
– Ergens mee bezig zijn, iets anders doen en weer oppakken waar het mee bezig was. Dat wordt ook steeds makkelijker voor je kind!

De cognitieve ontwikkeling van je peuter van 2 tot 4 jaar.

In de fase van 2 tot 4 jaar gaat de ontwikkeling van je peuter als een speer! Ben je benieuwd wat je peuter allemaal leert in deze jaren? Lees snel verder.

Minder egocentrisch

Valt het je op dat je peuter nu niet meer altijd centraal wil staan bij het spelen? Bijvoorbeeld omdat het liever een pop of knuffel wil verzorgen? Of merk je dat je kindje alledaagse dingen naspeelt, zoals vadertje en moedertje? Dit komt omdat je kind niet meer alleen aan zichzelf denkt, maar zich bewuster wordt van anderen en de wereld om zich heen.

Beelden vormen van gebeurtenissen of objecten

Op deze leeftijd wordt de mentale representatie van je kind steeds beter. Je peuter kan nu innerlijke beelden in zijn hoofd vormen van objecten of gebeurtenissen. Dit is bijvoorbeeld te merken in taalgebruik, tekeningen of tijdens het spelen. Zo kan je kindje lijnen gebruiken om een object te vormen. Vanaf 3 à 4 jaar zal je peuter waarschijnlijk zijn eerste tekening van een poppetje maken.

Knuffels hebben gevoel

Je peuter begint te snappen dat mensen en dingen gevoel hebben. Ook voorwerpen die niet echt gevoel hebben, zoals een knuffel. Dit merk je bijvoorbeeld als je peuter zijn/haar knuffel of pop laat vallen, en zegt “arme knuffel”.

Fantasie en werkelijkheid zijn nog lastig te onderscheiden

Je peuter vindt het nog lastig om te snappen wat het verschil tussen fantasie en werkelijkheid is. Zo bestaan feeën en Superman echt in het hoofdje van je peuter. Je kind is zich er wel bewust van datt magie het leven niet kan omtoveren. Maar dingen die hij/zij niet zo goed begrijpt, zoals bliksem, kan hij wel aan magie koppelen.

Wat kan je peuter nog meer?

– Je peuter begrijpt nu dat een foto of een tekening een representatie van iets uit de echte wereld kan zijn.
– Je kind kan goed omgaan met het verschil tussen het verleden, heden en de toekomst. Hij snapt bijvoorbeeld dat hij morgen gaat spelen met zijn vriendje, en vandaag naar oma op visite gaat.

Leuk hè, om een kijkje in het hoofdje van je kind te hebben? Kinderen groeien zo ontzettend snel en snappen steeds beter hoe de wereld in elkaar zit. Geniet maar van deze periode, want voordat je het weet, is je peuter alweer een kleuter!

Junior 1-3 smelttabletjes aarbeiensmaak

Het is belangrijk dat kinderen voldoende vitamines binnenkrijgen. Davitamon junior smelttabletjes kan hierbij helpen. De tabletjes zijn speciaal voor kinderen die nog niet kunnen kauwen en zijn afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 1 jaar.