Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Davitamon header 2

Dagelijkse aanvulling

Over gezond eten wordt veel geschreven en beweerd. Maar wat is gezond eten nou precies? Krijgen we alle vitamines en mineralen binnen die we op een dag nodig hebben? En in welke situaties kan dagelijkse aanvulling gewenst zijn of zelfs noodzakelijk?

Gezonde voeding

In de Schijf van Vijf staan de voedingsadviezen die in Nederland gelden. Deze adviezen zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Wie dagelijks volgens de Schijf van Vijf eet krijgt in principe alle dagelijks noodzakelijke vitamines en mineralen binnen.

Aanvulling vitamine D

Soms hebben mensen extra vitamines nodig naast de dagelijkse voeding, al eten ze nog zo gezond. Dat geldt voor vitamine D. Dit officiële vitamine D-advies geldt voor baby’s, kinderen vanaf dag 8 tot 4 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen vanaf 50 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Vanaf 70 jaar is het advies voor mannen en vrouwen dagelijks 20 microgram extra vitamine D in te nemen. Voor mensen met een donkere of getinte huid of mensen die niet dagelijks een kwartier tot een half uur buiten komen is het advies om dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen.

Bekijk alle vitamine D supplementen overzichtelijk op een rij.

Benieuwd of jouw lichaam extra vitamine D kan gebruiken? Doe dan hier de vitamine D test.

Aanvulling vitamine B12

Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten: vlees en vis, maar bijvoorbeeld ook zuivel en eieren. Mensen die weinig of geen dierlijke producten eten doen er verstandig aan een supplement met vitamine B12 te nemen.

Aanvullende vitamines

Er zijn omstandigheden waarin het verstandig kan zijn extra te letten op vitamines en mineralen. Dat is het geval als je leefstijl erom vraagt, bijvoorbeeld als je streng lijnt, veel sport of medicijnen gebruikt. Vrouwen die zwanger willen worden, moeten bijvoorbeeld extra aandacht besteden aan foliumzuur (vitamine B11).

Iets extra’s

Het lukt niet iedereen om altijd elke dag volgens de adviezen in de Schijf van Vijf te eten. Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Nederlanders eten vooral te weinig groente, fruit en vis.

Aanbevolen producten voor je dagelijkse aanvulling