Oesters met een oestermes

Mineraal Zink

Mineraal

Zink is een spoorelement die bijdraagt aan bijvoorbeeld het gezichtsvermogen en gezonde huid en haren.

Laatst bijgewerkt op 15-04-2021

Zink is een mineraal en wel een spoorelement. Dit houdt in dat we zink niet zelf kunnen aanmaken, maar uit onze voeding moeten halen. Zink speelt onder andere een rol bij het gezichtsvermogen en gezonde botten. Maar in welke voeding zit zink? En hoeveel zink heb je per dag nodig? Wij vertellen alles wat je moet weten over zink.

Producten met zink

Wat is zink?

Zink is een spoorelement die niet door het lichaam aangemaakt kan worden.

Waar is zink goed voor?

Ondanks dat zink een een relatief onbekende voedingsstof is, is het wel een multifunctionele voedingsstof. Zink speelt een rol bij veel functies van het lichaam, zoals: 

  • Het gezichtsvermogen. Zink speelt een rol in het functioneren van het netvlies en helpt je scherp te blijven zien, ook in het donker. Maar, wat doet zink nog meer?
  • Huid, haar en nagels. Het houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid.
  • Concentratie en geheugen. 
  • De vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
  • Het immuunsysteem. Zink ondersteunt het immuunsysteem,

Hoeveel zink heb je per dag nodig via de voeding?

De Referentie Inname (RI) van zink, de hoeveelheid zink die je dagelijks binnen zou moeten krijgen, hangt af van je geslacht en leeftijd. Zink is een spoorelement, waardoor het om kleine dagelijkse hoeveelheden gaat. Voor volwassen vrouwen is de RI zink vastgesteld op 7 milligram per dag. Voor volwassen mannen is dit 9 milligram per dag.

Maximaal veilige dosis dagelijkse hoeveelheid zink

Voor zink is voor volwassenen een maximaal veilige dosis vastgesteld van 25 mg per dag. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is dit vastgesteld op 7 mg per dag.

Waar zit zink in?

Als je dagelijks gezond en lekker gevarieerd eet, krijg je vaak al voldoende zink binnen. Waar je het meeste zink in vindt? Schelp- en schaaldieren, zoals oesters! Oesters staan bij de meeste mensen vaak niet dagelijks op het menu. Gelukkig zit er ook zink in dierlijke producten, zoals vlees, zuivelproducten en andere soorten vis. 

Geen (grote) vleeseter? Je kunt zink ook binnenkrijgen via andere voeding dan dierlijke producten. Zo zit zink in brood, peulvruchten, rijst en noten.  In deze soorten voeding komt zink echter minder voor dan in dierlijke producten. Onderstaande tabel geeft je een goed overzicht van de hoeveelheden zink in diverse producten.

Zink per portie Hoeveelheid (mg) % RI vrouwen % RI mannen
Oesters (100 gram) 16 229 178
Hamlapje (100 gram) 2,2 31 24
Kaas (100 gram) 4 57 44
Halfvolle melk (100 ml) 0,5 7 6
Volkorenbrood (1 snee) 0,5 7 6
Sinaasappel (1 stuk) 0,2 3 2

Wanneer heb je behoefte aan extra zink?

Je kunt extra behoefte hebben aan zink, wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Verder is zowel een zink tekort als een zink overschot is zeer zeldzaam bij mensen. Het Voedingscentrum vermeldt zelfs op haar website dat er in Nederland geen gevallen bekend zijn van mensen met symptomen van een tekort aan zink.

Een overschot kan zich wat dat betreft sneller voordoen. Dit gebeurt alleen wanneer in één keer een grote hoeveelheid zink wordt ingenomen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de voeding in contact is geweest met verzinkte blikken.

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je in principe voldoende zink binnen. Je kunt een supplement nemen ter aanvulling op de voeding.

Let op: als je twijfelt of je genoeg zink binnenkrijgt kan je contact opnemen met de huisarts. Die kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of je zinktekort hebt.

Producten met zink

Zinksupplementen en innamevormen

Lukt het niet altijd om voldoende zink binnen te krijgen via de voeding, dan kan een aanvulling van zink in de vorm van een zink supplement of tablet raadzaam zijn.

Voor elke leeftijdsgroep biedt Davitamon een voedingssupplement met zink. Zo zijn er voor kinderen de Davitamon Junior Framboos Kauwtabletten en voor volwassenen zit er zink in de tabletten van Davitamon Compleet Weerstand. Volwassenen boven de 50 of 65 jaar kunnen bovendien ook kiezen uit de supplementen met zink van de Davitamon Actifit 50+ en Actifit 65+.

Verder lezen? Ontdek dan ook alles over de mineralen magnesium, calcium en  kalium.