Nu korting op Davitamon bij Bol. Bekijk actie

Oesters met een oestermes

Mineraal Zink

Mineraal

Zink is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt bij verschillende processen in het lichaam en bijdraagt aan een gezonde werking van het immuunsysteem.

Laatst bijgewerkt op 01-112-2022

Zink is een spoorelement. Dit houdt in dat we zink niet zelf kunnen aanmaken, maar het uit onze voeding moeten halen. Zink speelt onder andere een rol bij het gezichtsvermogen, sterke botten en gezonde huid en haren. Maar in welke voeding zit zink? En hoeveel zink heb je per dag nodig? Wij vertellen alles wat je moet weten over zink.

Producten met zink

Wat is zink?

Zink is een mineraal net zoals ijzer, magnesium en calcium. Het is een spoorelement dat niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. We krijgen het binnen via voeding zoals vlees, zuivel en vis. We hebben maar een klein beetje zink nodig om gezond te blijven.

Waar is zink goed voor?

Ondanks dat zink een een relatief onbekende voedingsstof is, is het wel een multifunctionele voedingsstof. Zink speelt een rol bij veel functies van het lichaam, zoals: 

  • Een goede weerstand. Zink ondersteunt een gezonde werking van het immuunsysteem.
  • Het gezichtsvermogen. Zink speelt een rol in het functioneren van het netvlies en helpt je om scherp te blijven zien, ook in het donker. 
  • Huid, haar en nagels. Zink houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid.
  • Draagt bij aan een normale hormoonhuishouding en de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
  • Sterke botten. Zink draagt bij aan de aanmaak en het behoud van sterke botten. 
  • Concentratievermogen en een normaal geheugen
  • De opbouw van eiwitten. 
  • De aanmaak van cellen en weefsels. 
  • De ondersteuning van een gezonde stofwisseling.

Hoeveel zink heb je per dag nodig via de voeding?

De Referentie Inname (RI) van zink, de hoeveelheid zink die je dagelijks binnen zou moeten krijgen, hangt af van je geslacht en leeftijd. Zink is een spoorelement, waardoor het om kleine dagelijkse hoeveelheden gaat. Voor volwassen vrouwen is de RI zink vastgesteld op 7 milligram per dag. Voor volwassen mannen is dit 9 milligram per dag.

Maximaal veilige dosis dagelijkse hoeveelheid zink

Voor zink is voor volwassenen een maximaal veilige dosis vastgesteld van 25 mg per dag. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar is dit vastgesteld op 7 mg per dag.

Waar zit zink in?

Als je dagelijks gezond en lekker gevarieerd eet, krijg je vaak al voldoende zink binnen. Waar je het meeste zink in vindt? Schelp- en schaaldieren, zoals oesters. Staan oesters bij jou thuis, zoals bij de meeste mensen, niet dagelijks op het menu? Geen probleem! Zink vind je ook in andere dierlijke producten, zoals vlees, zuivelproducten en vis. 

Ben jij vegetarisch of vegan? Gelukkig kun je ook zink binnenkrijgen via andere voeding. Zo zit er zink in brood, peulvruchten, rijst en noten. In deze soorten voeding komt zink echter minder voor dan in dierlijke producten. De onderstaande tabel geeft je een goed overzicht van de hoeveelheid zink in diverse producten.

Zink per portie Hoeveelheid (mg) % RI vrouwen % RI mannen
Oesters (100 gram) 16 229 178
Hamlapje (100 gram) 2,2 31 24
Kaas (100 gram) 4 57 44
Halfvolle melk (100 ml) 0,5 7 6
Volkorenbrood (1 snee) 0,5 7 6
Sinaasappel (1 stuk) 0,2 3 2

Wanneer heb je behoefte aan extra zink?

Je kunt extra behoefte hebben aan zink, wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. 

Overigens zijn zowel een zinktekort als een zinkoverschot bij mensen zeer zeldzaam. Het Voedingscentrum vermeldt zelfs op haar website dat er in Nederland geen gevallen bekend zijn van mensen met symptomen van een tekort of overschot aan zink.

Een overschot kan zich in theorie wel sneller voordoen dan een tekort. Dit gebeurt echter alleen wanneer er in één keer een grote hoeveelheid zink wordt ingenomen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de voeding in contact is geweest met verzinkte blikken.Mensen die gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf krijgen in principe voldoende zink binnen. Je kunt een supplement nemen ter aanvulling op de voeding.

Let op: als je twijfelt of je genoeg zink binnenkrijgt kun je contact opnemen met de huisarts. Die kan door middel van bloedonderzoek vaststellen of je zinktekort hebt.

Zinksupplementen en innamevormen

Lukt het niet altijd om voldoende zink binnen te krijgen via de voeding, dan kan een aanvulling van zink in de vorm van een zink supplement of tablet raadzaam zijn.

Voor elke leeftijdsgroep biedt Davitamon een voedingssupplement met zink. Zo zijn er voor kinderen de Davitamon Junior Framboos Kauwtabletten en voor volwassenen zit er zink in de tabletten van Davitamon Compleet Weerstand. Volwassenen boven de 50 of 65 jaar kunnen bovendien ook kiezen uit de supplementen met zink van de Davitamon Actifit 50+ en Actifit 65+.

Verder lezen? Ontdek dan ook alles over de mineralen natrium, koper en kalium.