Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Lachende vrouw

Gezichtsvermogen

Dankzij ons gezichtsvermogen kunnen we zien en dat werkt in grote lijnen als volgt. Het oog vangt licht op uit de omgeving. Dat licht komt op het hoornvlies. De bolle vorm van het hoornvlies helpt om het licht goed te projecteren op het netvlies, achterin het oog. Op het netvlies wordt het licht via cellen omgezet in beelden. Daarvoor werken onze ogen samen met onze hersenen.

Goed voor het gezichtsvermogen

Als je lichamelijke conditie goed is heeft dit ook invloed op het gezichtsvermogen. En gezonde voeding is nodig voor die conditie. Specifieke vitamines die helpen om normaal te kunnen zien zijn de vitamines A en B2. Ook het mineraal zink ondersteunt de conditie van het oog.

Vitamine A en het gezichtsvermogen

Vitamine A zit in dierlijke producten zoals zuivel, vlees(waren), vis, boter en eieren. Lever is ook een heel goede bron van vitamine A. Bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, zit in groenten en fruit, zoals worteltjes, boerenkool, mandarijnen en mango. In Nederland wordt vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Vitamine B2 en het gezichtsvermogen

In zuivel, vlees(waren), brood, graanproducten, groente en fruit zit vitamine B2. In de Nederlandse voeding zijn melk en melkproducten veruit de belangrijkste bronnen van vitamine B2.

Zink en het gezichtsvermogen

Zink komt vooral voor in vlees, zuivel, brood en andere graanproducten. Ook zit zink in vis (vooral in haring), garnalen, mosselen en andere schaal- en schelpdieren.

Aanbevolen producten voor je gezichtsvermogen