Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Glimlachende vrouw

Botten

Onze botten zorgen er samen met onze spieren voor dat we kunnen bewegen. Ook beschermt en ondersteunt ons skelet onze organen. In de botten worden ook bloedcellen aangemaakt. Tot slot zijn de botten een opslagplaats voor mineralen, waaronder calcium, die aan andere delen van het lichaam worden afgegeven.

Hoeveel botten heb je in je lichaam?

Het skelet van een volwassene bestaat uit precies 206 botten. Weetje: een baby heeft er veel meer! Wel 300 botten. Bij het ouder worden groeien allerlei botten aan elkaar, vandaar dat je als volwassene minder botten hebt.

Waar zijn botten van gemaakt?

Een bot bestaat uit verschillende lagen. De harde buitenlaag, het beenvlies en het sponsachtige bot. Midden in je botten en tussen het sponsachtige bot door zit het beenmerg.

Bewegen

Beweging is goed voor sterke botten. Door de botten te belasten, stimuleer je de vernieuwing van botweefsel. Bij wandelen en hardlopen belast je je botten nog meer dan bij fietsen of zwemmen. Bewegen in de buitenlucht is helemaal goed voor sterke botten. Uit zonlicht maakt de huid namelijk vitamine D aan. Vitamine D is goed voor het skelet.

Wat is goed voor je botten?

Verschillende vitamines en mineralen zijn van belang voor de samenstelling van de botten. Zoals bijvoorbeeld de mineralen calcium en fosfor. Verder draagt vitamine D bij aan de opname van calcium en fosfor uit de voeding en verhoogt het de opname in de botten.

Vitamine D en botten

Vitamine D is goed voor het skelet. Deze vitamine komt vooral voor in vette vis, zoals haring en makreel. Maar het belangrijkst is de zon: tweederde van de vitamine D die we dagelijks nodig hebben halen we uit zonlicht. Krijg je niet altijd voldoende vitamine D binnen via de voeding, of ben je onvoldoende buiten (minder dan een kwartier tot een half uur per dag)? Dan is aanvulling in de vorm van een supplement zinvol. De Gezondheidsraad adviseert aan baby’s en kinderen vanaf dag 8 tot 4 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen vanaf 50 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Vanaf 70 jaar is het advies voor mannen en vrouwen dagelijks 20 microgram extra vitamine D in te nemen. Iedereen met een donkere of getinte huid krijgt het advies om 10 microgram extra vitamine D te nemen.

Je vindt hier alle vitamine D supplementen overzichtelijk op een rij. Ben je benieuwd of jij extra vitamine D nodig hebt? Doe dan de vitamine D test!

Overige vitamines en mineralen voor botten

Voor het behoud van sterke botten zijn naast vitamine D ook de vitamines C en K belangrijk. Verder spelen de mineralen magnesium en mangaan een rol bij de botaanmaak. Deze mineralen zijn goed voor het skelet.