Nu 50% korting bij DeOnlineDrogist.nl. Bekijk actie

buikkrampjes

Krampjes bij je baby: wat kun je er aan doen?

Davitamon
Geplaatst op

Krampjes bij je baby: wat kun je er aan doen?

Baby’s communiceren voornamelijk door te huilen. Het is dan ook niet gek als je baby regelmatig huilt. Op het moment dat je baby maar moeilijk te troosten is, kan het zijn dat je baby last heeft van buikkrampjes. Hoe ontstaan deze krampjes bij je baby en wat kun je er aan doen? Je leest het hier.

Hoe ontstaan krampjes bij je baby?

De darmpjes van een baby zijn nog niet volledig ontwikkeld op het moment dat je baby uit de buik is. Hierdoor is het mogelijk dat je kleintje buikkrampjes krijgt na het eten. Moeders die borstvoeding geven vragen zich vaak af of bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld uien en scherpe kruiden, invloed hebben op de moedermelk en hiermee op het ontstaan van darmkrampjes. Dit verband is echter nooit bewezen. Indien het blijkt dat er aanwijzingen zijn dat een bepaald voedingsmiddel klachten bij de baby veroorzaakt, kan de moeder minder van dat voedingsmiddel gebruiken.

Je baby heeft gelukkig niet jarenlang last van darmkrampjes! De piek van de krampjes is ongeveer wanneer de baby tussen de zes en acht weken oud is. Hierna wordt het doorgaans minder. Na drie tot vier maanden zijn de darmpjes voldoende ontwikkeld en zullen de meeste krampjes vanzelf overgaan.

Hoe kun je krampjes bij je baby herkennen?

De darmkrampjes ontstaan vaak nadat je baby heeft gegeten. Wanneer je baby hier veel last van heeft, zal hij of zij dit waarschijnlijk laten merken door na het eten te gaan huilen. Het is ook mogelijk dat je baby erg onrustig wordt, het lichaampje gaat strekken en/of met de voetjes gaat trappelen. Naast normale krampjes kunnen baby’s ook een allergie hebben, zoals een voedselallergie. Moedermelk is de beste voeding voor baby’s met een verhoogd risico op een voedselallergie. Deze voeding zorgt er namelijk voor dat het maag-darmkanaal goed rijpt en groeit.

Wat kun je doen als je baby krampjes heeft?

Wanneer je baby last heeft van krampjes, wil je hem of haar natuurlijk zo snel mogelijk helpen om hiervan af te komen. Hoe kun jij hier bij helpen? Wij geven je 5 tips:

1. Laat je baby zuigen

Laat je baby zuigen op je pink of een speen. Hier worden baby’s vaak rustiger van. Wees er wel zeker van dat je baby geen honger heeft.

2. Masseer je kindje

Leg je baby op je schoot met de buik naar beneden. Masseer vervolgens rustig en zachtjes over het ruggetje. Doordat er nu druk op de buik van je baby ligt, kan dit verlichting geven.

3. Voorkom strekken

Wanneer baby’s last hebben van krampjes hebben ze vaak de neiging om zich te gaan strekken. Door je baby met de buik op je schouder te leggen, kan hij of zij zich niet strekken. Ook komt er hierdoor wat druk op de buik te liggen, wat verlichting geeft bij de krampjes.

4. Neem de tijd bij de voeding

Door de tijd te nemen bij het geven van de voeding, kan je baby minder last hebben van darmkrampjes. Laat je baby bijvoorbeeld tussendoor even uitrusten of boeren. Geef je jouw kleine flesvoeding? Voorkom dan dat je kindje krampjes krijgt door teveel lucht te happen. Dit doe je door de speen van de fles goed gevuld te laten tijdens het geven van de voeding.

5. Maak contact met je baby

Is je baby erg onrustig door de buikkrampjes of huilt hij of zij veel? Houd je baby dan tegen je lichaam aan. Baby’s worden vaak rustig door contact. Probeer ook eens te zingen of te fluisteren als je baby erg last heeft van de krampjes, om zo zijn of haar de aandacht te verleggen.

Als je baby veel last heeft van de krampjes, kan dit ook voor jou als moeder erg intensief zijn. Houd in gedachten dat het gelukkig niet altijd aanhoudt en dat dit bij de meeste baby’s na drie tot vier maanden voorbij is. Zorg voor genoeg ontspanning zodat de zorgen om je baby niet de overhand krijgen!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp