Vitamine D

Hoeveel vitamine D halen we uit zonlicht?

Davitamon
Geplaatst op

Vitamine D en zonlicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het lichaam maakt namelijk zelf vitamine D aan met behulp van zonlicht. Maar hoeveel zonlicht heb je nodig om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen? En kan de zonnebank je lichaam helpen bij het aanmaken van vitamine D? Je leest er hier alles over.

Hoe halen we vitamine D uit zonlicht?

Vitamine D is anders dan andere vitamines omdat ons lichaam zelf vitamine D kan aanmaken. Daar heeft het lichaam wel een hulpmiddel voor nodig, namelijk zonlicht. Als de huid in aanraking komt met ultraviolette (UV) straling wordt in de huid vitamine D aangemaakt. Op het moment dat de zon op de huid schijnt, is de aanmaak het hoogst. Maar ook bij bewolkt weer is er voldoende licht aanwezig voor de aanmaak van vitamine D . Naast voldoende licht is er ook voldoende onbedekt huidoppervlak nodig.

Vitamine D bestaat onder andere uit twee belangrijke vormen: vitamine D2 (ook wel ergocalciferol genoemd) en vitamine D3 (ook wel cholecalciferol genoemd). Vitamine D3 is de meest gangbare vorm van vitamine D en wordt iets beter door je lichaam opgenomen. In alle voedingssupplementen van Davitamon wordt vitamine D3 . gebruikt. In tegenstelling tot vitamine D3 kan vitamine D2 niet door het lichaam worden aangemaakt.

Hoeveel zon heb je nodig voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D?

Zodra je in de zon komt maakt je lichaam vitamine D aan. Voor de gemiddelde mens is het voldoende om tussen de 15 en 30 minuten met enkel de handen en het gezicht in de zon te zijn. Let op: dit geldt bij hoogstaande zon (tussen 11:00 en 15:00). Dit geldt ook als het bewolkt is; er is dan nog steeds genoeg straling om vitamine D aan te maken. Hoe meer huid in aanraking komt met zonlicht, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt door ons lichaam.

Groepen die meer moeite hebben om de benodigde hoeveelheid vitamine D uit de voeding of zonlicht te halen kunnen deze aanvullen met een voedingssupplement. Lees hier hoeveel
vitamine D je per dag nodig hebt.

Zorgt de zonnebank voor aanmaak van vitamine D?

Een zonnebank straalt in een korte tijd een hoge dosis UV-licht uit. De huid kan vitamine D aanmaken met behulp van straling uit UV-B licht in een zonnebank. Dus bij het gebruik van een zonnebank met UV-B straling kan de huid vitamine D aanmaken.

Het KWF raadt echter het gebruik van een zonnebank af, omdat dit door de grote hoeveelheid UV-straling schadelijk kan zijn voor de huid. Door blootstelling aan een grote hoeveelheid UV-straling, wordt de kans op huidkanker vergroot.