Foliumzuur bij zwangerschap: waarom is het belangrijk?

Davitamon
Geplaatst op

Wanneer je zwanger bent is foliumzuur belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. De hersenen en het ruggenmerg van je baby ontwikkelen zich in de eerste periode van je zwangerschap. Het slikken van foliumzuur verhoogt de zogeheten ‘folaatstatus’ van de moeder*. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan weefselgroei en vorming van de placenta.

Wat is de ‘folaatstatus’?

De folaatstatus houdt de aanwezigheid van de vitamine foliumzuur in het lichaam in. Een lage folaatstatus bij de moeder vormt een risico voor de ontwikkelende baby. Dit kan namelijk leiden tot het ontstaan van zogeheten neurale buisdefecten zoals een open ruggetje. Neurale buisdefecten hebben meerdere risicofactoren en verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Hoeveel foliumzuur moet ik slikken?

De Gezondheidsraad adviseert om 400 microgram foliumzuur te slikken totdat je 10 weken zwanger bent, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je via voeding binnenkrijgt. Het gunstige effect wordt verkregen tot maximaal drie maanden nadat je zwanger bent geworden. Kortom: je kunt ervoor kiezen om Foliumzuur na week 10 door te blijven slikken.

Davitamon Foliumzuur

  • Goed voor de botaanmaak en de ontwikkeling van de baby
  • Goed voor de vorming van de rode bloedcellen en de placenta
Davitamon Foliumzuur vitamine D3 Smelttabletten Verpakking

*Bij gebruik van ten minste 400 μg foliumzuur extra per dag gedurende ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd.