Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Vitamine Foliumzuur en zwangerschap

Vitamine

Waarom foliumzuur belangrijk is tijdens je zwangerschap

Heb je een kinderwens of ben je al zwanger? Dan heb je vast al eens gehoord van de vitamine foliumzuur, die ook bekend is als vitamine B11. Foliumzuur speelt een rol in de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind, bij de bevruchting en tijdens de zwangerschap. Lees hier alles over het belang van foliumzuur bij zwangerschap.

Wanneer begin je met het slikken van foliumzuur?

Het Voedingscentrum adviseert om vier weken voor de mogelijke bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuur. Het advies is om vanaf dat moment dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken totdat je 10 weken zwanger bent, ongeacht de hoeveelheid foliumzuur die je via voeding binnenkrijgt. Het kan geen kwaad om hierna foliumzuur door te blijven slikken. Vanaf dit moment zou je echter wel weer genoeg foliumzuur uit je voeding moeten halen. Vrouwen die zwanger willen worden, of al zwanger zijn, krijgen namelijk moeilijk al het foliumzuur binnen via voeding die nodig is voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

Foliumzuur bij zwangerschap: waarom is het belangrijk?

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het belangrijk om extra foliumzuur te slikken. Het lichaam heeft namelijk ongeveer een maand tijd nodig om dit op te slaan en een voorraad op te bouwen. Wanneer je zwanger bent is foliumzuur belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. De hersenen en het ruggenmerg van je baby ontwikkelen zich in de eerste periode van je zwangerschap. Het slikken van foliumzuur verhoogt de zogeheten ‘folaatstatus’ van de moeder.

De folaatstatus houdt de aanwezigheid van de vitamine foliumzuur in het lichaam in. Een lage folaatstatus bij de moeder vormt een risico voor de ontwikkelende baby. Dit kan namelijk leiden tot het ontstaan van neurale buisdefecten. Het ontstaan van neurale buisdefecten kan meerdere risicofactoren hebben. Het veranderen van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Het gunstige effect wordt verkregen bij een extra foliumzuur inname van 400 mcg per dag, ten minste één maand voor en maximaal drie maanden na de conceptie. Daarnaast draagt foliumzuur bij aan weefselgroei en vorming van de placenta.

Hoeveel foliumzuur heb je voor en tijdens de zwangerschap nodig uit je voeding?

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere aanbevolen dagelijkse hoeveelheden foliumzuur dan voor vrouwen die niet zwanger zijn of geen borstvoeding geven. De Gezondheidsraad heeft de volgende richtlijnen opgesteld:

Categorie Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid foliumzuur (microgram)
Zwangere vrouwen 400
Vrouwen die borstvoeding geven 400
4 weken voor de mogelijke bevruchting* 400*
Zwangere vrouwen (tot week 10)* 400*

*Let op: indien je zwanger wilt worden is het belangrijk om naast de foliumzuur die je uit voeding binnen krijgt 400 mcg extra foliumzuur te slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Het is niet iedereen gegund om snel zwanger te raken. Als het maanden of jaren duurt voordat je zwanger bent, blijft het goed om tijdens deze periode extra foliumzuur te slikken naast je voeding. Ook als het maanden of jaren duurt om zwanger te worden kun je zonder risico’s foliumzuur blijven slikken, volgens het advies van de Gezondheidsraad.

Davitamon Foliumzuur

Davitamon Foliumzuur met VitamineD3

  • Goed voor de botaanmaak1 en de ontwikkeling van de baby2
  • Goed voor de vorming van de rode bloedcellen3 en de placenta4

1 VitamineD3.
2, 3 en 4 Foliumzuur (vitamone B11).