Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Vrouw met zwangere, ontblote, buik

Borstvoeding: alles wat jij moet weten

Davitamon
Geplaatst op

Hoe moet je borstvoeding geven?

Een baby wordt geboren met een natuurlijke zuigreflex. Het leren drinken van borstvoeding moet je je baby echter nog wel bijbrengen. Bij het geven van borstvoeding is het belangrijk dat je je baby goed aanlegt, zodat hij of zij goed met het mondje bij de tepel komt. Als je baby alleen aan de punt van de tepel zuigt of de tepelhof niet goed in de mond neemt, kunnen er pijnlijke tepelkloven ontstaan. Een tepelkloof is een beschadiging aan je tepel of tepelhof.

Zowel jouw houding als de houding van je baby is belangrijk bij het geven van borstvoeding. Hieronder staan 5 tips die jou helpen bij het borstvoeding geven:

  • Zorg ervoor dat je rug genoeg ondersteund is en dat je goed rechtop zit. Houd daarnaast je bovenlichaam naar voren gericht en je schoot plat.
  • Ondersteun het hoofdje van je baby zonder dat je het tegen je borst aanduwt.
  • Houd de onderlip van je baby zo ver mogelijk van je tepel, zodat de tong een groot deel van je borst in de mond neemt.
  • Let er bij het aanleggen op dat je je baby’s hoofd niet buigt.
  • Beweeg je borst niet op en neer bij het geven van borstvoeding.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding geven?

Moedermelk bevordert een gezonde groei. Bovendien beschermt het je baby ook tegen veel ziektes. Volgens het RIVM is het waarschijnlijk dat borstgevoede kinderen een lager risico hebben op overgewicht, astma en een piepende ademhaling. De moeders hebben mogelijk minder risico op diabetes, reuma en een hoge bloeddruk.

Borstvoeding is rijk aan voedingsstoffen, maar bevat weinig vitamine K en vitamine D. Ouders in Nederland krijgen het advies om bij borstvoeding vanaf dag 8 tm 12 weken na de geboorte dagelijks 150 mcg vitamine K aan de baby te geven.

Lees hier meer over extra vitamines tijdens de borstvoeding. Of bekijk alle babyvitamines overzichtelijk op een rij.

Vitamine D Olie

  • Goed voor groei en ontwikkeling van de botten
  • Goed voor sterke tanden
  • Goed voor de weerstand

Hoe kun je borstvoeding bewaren?

Wanneer je de borstvoeding na het kolven op een later moment aan je baby gaat geven, is het van belang om de moedermelk op een goede manier te bewaren. Zet de melk na het kolven in een koelkast van 4°C. Om niet te vergeten hoe lang de melk er al staat, kan het handig zijn om de datum op het zakje of flesje te schrijven.

Je kunt de borstvoeding ook in de vriezer bewaren. Wanneer je de melk invriest, blijft deze zes maanden houdbaar. Het kan soms erg handig zijn om de melk in te vriezen, omdat het in de koelkast slechts drie dagen houdbaar is. Als je besluit om de melk in te vriezen, dien je te controleren of je een vriezer hebt met drie of vier sterren. Het aantal sterren geeft aan wat de temperatuur in de vriezer is.

Hoe kun je borstvoeding opwarmen?

Als de melk uit de vriezer komt, is het raadzaam om deze eerst te laten ontdooien in de koelkast. Houd er rekening mee om de melk een dag van tevoren uit de vriezer te halen. Nadat het ontdooid is, dien je deze binnen 24 uur te gebruiken.

Was je handen en maak de fles goed schoon voordat je de melk gaat opwarmen. Vervolgens verwarm je de moedermelk tot 30-35°C. Let erop dat de melk niet te heet wordt: boven de 50°C verliest de melk namelijk belangrijke voedingsstoffen. Je kunt de borstvoeding op verschillende manieren opwarmen. Zo kun je deze in de magnetron doen, in een pannetje met heet water of met behulp van een flessenwarmer op temperatuur brengen.

Hoe kun je borstvoeding afbouwen?

Na zes maanden heeft je kind meer nodig dan alleen borstvoeding. Vaste voeding wordt steeds belangrijker. Hoe meer normaal eten je baby krijgt, hoe minder hij/zij om borstvoeding zal vragen. Het afbouwen van borstvoeding gaat op deze manier heel geleidelijk. Zodra je baby grote maaltijden mee gaat eten, neemt de hoeveelheid moedermelk vanzelf af.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om specifieke borstvoedingen af te bouwen. Je kunt dan in de ochtend en avond borstvoeding geven en de andere maaltijden vervangen door kunstvoeding. Bepaal vooraf voor jezelf wat het doel is van het afbouwen van de borstvoeding. Zo kun je makkelijk beslissen welke borstvoedingen je het eerste gaat vervangen.

Hoe kun je stoppen met borstvoeding geven?

Het wordt doorgaans niet aangeraden om zomaar te stoppen met het geven van borstvoeding. Je kunt hierdoor namelijk stuwing krijgen of zelfs een borstontsteking. Mocht het om bepaalde redenen toch nodig zijn om versneld te stoppen, dan kun je afbouwen door te kolven. Je kunt dan per dag steeds minder kolfsessies doen, of de duur per sessie geleidelijk verkorten. Door deze plotselinge verandering in je lichaam, kan je hormoonspiegel schommelen. Mocht je bijvoorbeeld nog niet gemenstrueerd hebben, dan kan dit ineens weer beginnen.

Gedurende de hele periode dat je borstvoeding geeft, leer je veel over je eigen lichaam en dat van je baby. Zowel het begin als het eind van deze periode betekent een nieuwe fase in het leven van je baby. De keuze of en hoe lang je borstvoeding geeft is aan jou. Maak de afweging voor jezelf en overleg dit eventueel met een specialist. De gezondheid van je kindje blijft natuurlijk het belangrijkste!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp