Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Zijaanzicht vrouw

Kraamtranen: wat kun je eraan doen?

Davitamon
Geplaatst op

Het is eindelijk zo ver, je kindje is geboren. Had je verwacht dat dit de mooiste tijd van je leven zou zijn maar moet je veel huilen en voel je je toch een beetje down? Het is helemaal niet gek of raar dat je je zo voelt. Dit zijn kraamtranen, oftewel de babyblues. Meer dan de helft van de vrouwen heeft zulke gevoelens na de geboorte van een baby. Wij leggen je uit wat kraamtranen zijn en hoe je hier mee om kunt gaan.

Wat zijn kraamtranen?

Na de geboorte van je kindje is je lichaam een beetje van slag. Dat is ook niet zo gek, de bevalling vraagt veel van je lichaam. Net als het kersverse moederschap. Als je baby is geboren is het daarom ook niet vreemd dat de vermoeidheid toeslaat en dat je hormonen opspelen. Hierdoor ervaren veel vrouwen de zogenaamde kraamtranen. Dit houdt in dat je erg emotioneel kunt worden en last kunt hebben van huilbuien of stemmingswisselingen. Vaak komt de “babyblues” voor op de derde tot vijfde dag na de geboorte van het kindje.

Geen paniek! Over het algemeen verdwijnen deze kraamtranen vanzelf. Maar hier zijn wat tips om deze dagen zo goed mogelijk door te komen:

Doe rustig aan

Als je last hebt van kraamtranen is het belangrijk om rustig aan te doen. Je komt waarschijnlijk wat slaap tekort waardoor je extra prikkelbaar kunt zijn. Probeer veel te slapen en je rust te pakken. Ontvang even wat minder kraamvisite en laat het huishouden even zitten. Je hebt je energie hard nodig als kersverse mama dus steek de energie die je hebt in de tijd met je kindje.

Praat erover

Het is fijn om te praten met iemand die snapt waar je doorheen gaat. Huil lekker uit bij iemand die precies weet waar je doorheen gaat en snapt hoe jij je voelt. Dit kan flink opluchten.

Laat je verwennen

De bevalling en het verse moederschap zijn unieke gebeurtenissen die mentaal en lichamelijk erg zwaar kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om goed te herstellen en daar ook de tijd voor te nemen. Laat je ook lekker verwennen! Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad en geef zoveel mogelijk uit handen. Dit doet je hopelijk goed.

Eet gezond

In deze periode is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is belangrijk om gezond te eten om vitamines en mineralen binnen te krijgen om je lichaam te helpen herstellen na de bevalling. Wil jij weten welke vitamines vooral belangrijk zijn in de periode na de geboorte? Lees hier snel verder!

De kraamtranen gaan niet over. Wat nu?

In sommige gevallen gaan de kraamtranen niet over. Je blijft last hebben van huilbuien en neerslachtige gevoelens. Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om bij te komen van de bevalling en te wennen aan het nieuwe leven. Voel jij je een aantal weken na de bevalling nog steeds moe, emotioneel en prikkelbaar? Neem dan contact op met een huisarts.

Na de zware dagen tijdens en na de bevalling is het niet raar dat je een beetje van slag bent. Probeer veel rust te pakken en te genieten van je kindje. Snel genoeg voel jij je weer lekker jezelf en kun je meer genieten van deze mooie tijd en je baby. Lees hier meer over de ontwikkeling van je baby.

Voor de periode die aanbreekt na de zwangerschap combineert Davitamon MamaFit de belangrijkste vitamines en mineralen in één tablet per dag. De samenstelling in Davitamon MamaFit helpt je om aan te sterken na de bevalling en is goed voor de weerstand (vitamine D) en het energieniveau (vitamine B complex en ijzer).

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp