Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Babyvoet met meetlint

Ontwikkeling baby: dit maakt je baby de komende maanden mee

Davitamon
Geplaatst op

Het is misschien nog steeds onwerkelijk dat jouw kleine wonder nu echt op de wereld is. Na maanden van groeien in de buik, gaat jouw kleintje de komende tijd hard groeien in de echte wereld. Wat gebeurt er de komende weken allemaal en waar kun jij je op voorbereiden? Wij nemen je mee in de tijdmachine!

Groeicurve baby

Iedere ouder wil natuurlijk dat zijn of haar baby goed en gezond groeit. Het Consultatiebureau meet de lengte en het gewicht van baby’s en kinderen tot vier jaar. De groeicurve hieronder geeft het gemiddelde gewicht en de gemiddelde lengte weer, van alle baby’s in Nederland in de eerste zes maanden van hun leven. Niet alle kinderen volgen dezelfde groeicurve. Indien je bezorgd bent over de lengte of het gewicht van je baby, bespreek dit dan met je huisarts of tijdens je bezoek aan het Consultatiebureau.

MaandLengte meisjes (cm)Gewicht meisjes (kg)Lengte jongens (cm)Gewicht jongens (kg)
1544554,25
2574,75585
3605,50615,75
4626,13646,50
564,506,75667,13
666,507,25687,63

Baby 1 week oud

Zie je zijn/haar oogjes verbaasd om zich heen kijken? Het zicht van je baby is in de eerste week nog vaag. Baby’s van 1 week oud kunnen het beste zien op een afstand van 20-25 cm. Wees dus niet ongerust als je baby je nog niet in de ogen aankijkt. In de eerste week zijn ook de armpjes en beentjes nog niet volledig gestrekt. Dit komt omdat je baby tot voor kort nog veilig opgerold in je baarmoeder zat. De komende weken gaat je baby deze steeds meer strekken.

Baby 2 weken oud

In deze week merk je misschien dat je 2 weken oude baby erg veel huilt. Dit is natuurlijk niet zo gek: alles is nieuw voor hem of haar! Huilen is in deze weken ook nog de enige manier waarop je baby communiceert. Jij kunt daarentegen met je baby communiceren met je stem en aanraking. Je baby kan jouw stem onderscheiden van andere stemmen. Baby’s houden ervan om vastgehouden, gedragen en geaaid te worden. Misschien hoor je het eerste ‘ah-geluid’ al wanneer je baby dit fijn vindt!

Baby 3 weken oud

Je baby gaat bij drie weken oud steeds meer oefenen met het bewegen en optillen van het hoofdje. Langzaamaan beginnen de bewegingen soepeler te worden. Dit komt doordat het zenuwstelsel en de spierbeheersing zich verder ontwikkelen. Door deze ontwikkelingen kun je ook merken dat je baby actiever wordt. Als je merkt dat je baby ook meer begint te huilen, kan een speentje mogelijk helpen om je baby rustiger te maken. Baby’s houden er namelijk van om ergens op te zuigen.

Vitamine D Druppels 100% natuurlijk en suikervrij 

  • Goed voor de groei en ontwikkeling van de botten
  • Goed voor sterke tanden
  • Goed voor de weerstand

Baby 4 weken oud

Je baby is vier weken oud: een nieuwe mijlpaal! Een speentje is vast één van de dingen waar je aan hebt gedacht om te geven aan je baby. De GGD adviseert echter om niet voor de vierde week te beginnen met het geven van een speen, indien je borstvoeding geeft. Dit kan voor je baby namelijk verwarring veroorzaken tussen het verschil van een tepel en speen. Het kan dat een kindje dat borstvoeding heeft gehad, helemaal geen behoefte heeft aan een speen.

Baby 1 maand oud

In de eerste maand dat je baby op de wereld is, gebeurt er veel. Deze maand is je baby nog klein en teer. De spieren zijn nog niet genoeg ontwikkeld om bijvoorbeeld het hoofdje omhoog te houden. Het liefste wil je de hele dag knuffelen en spelen met je baby. Wees hier voorzichtig mee omdat je baby nog niet overal sterk genoeg voor is. Wat gebeurt er van week tot week in de tweede maand?

Baby 5 weken oud

De nekspieren van je baby worden sterker. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je baby het hoofdje vaker omhoog houdt. Heb je je baby al zien lachen? Een magisch moment! Het kan zo zijn dat je in deze week dat vrolijke lachje voor het eerste ziet. Je baby begint je echt te herkennen, wat natuurlijk prachtig is om te beseffen. Wanneer je baby vijf weken oud is, kun je ook merken dat hij/zij langer slaapt. Dit is voor elk kind anders, en varieert vaak tussen de vier tot zes uur: voor jou een korte nacht! Onthoud dat elke baby uniek is en dat het niet erg is als de ene ontwikkeling zich vroeger of later voordoet dan de andere.

Baby 6 weken oud

Je zal merken dat je baby van zes weken oud steeds meer het hoofdje naar je toe zal draaien wanneer je tegen hem of haar praat. Het zou zelfs kunnen dat je baby hierop reageert door brabbelachtige geluidjes te maken! Door je vingers in het zicht van je baby te bewegen, kun je de aandacht van je baby trekken. Hiermee kun je bijvoorbeeld de focus naar jouw gezicht trekken. Probeer eens van verschillende kanten tegen je baby te praten. Hiermee hoort hij of zij de geluiden van verschillende kanten komen.

Baby 7 weken oud

Bewegen wordt steeds meer de favoriete bezigheid van je baby. Je kunt af en toe een kleedje op de grond neerleggen zodat je baby daarop kan spelen. Hiermee geef je hem of haar ook de mogelijkheid om met de spieren te oefenen en deze sterker te maken. Een paar weken geleden had je baby nog moeite om dingen vast te pakken. Hoewel dit nog steeds een uitdaging is, ontwikkelt dit vermogen zich wel. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je baby iets lastiger loslaat als hij/zij eenmaal iets vast heeft.

Baby 8 weken oud

Je baby blijft zich flink door ontwikkelen. Vooral het zicht ontwikkelt zich in deze week steeds meer. Waar je baby voorheen meer naar grote contrasten keek, ontdekt je baby bij acht weken oud steeds meer details. Zo kan hij/zij vanaf nu de kleuren rood, oranje, geel en groen onderscheiden. Deze week staat ook in het teken van de eerste vaccinatie die beschermt tegen ziektes.

Baby 2 maanden oud

De tijd vliegt voorbij! Je baby is alweer twee maanden oud. Je kleine spruit is een echt mensje aan het worden. De afgelopen weken heeft je baby veel over zichzelf ontdekt en is hij/zij druk in de weer geweest met de armpjes en benen. Omdat je baby zo van bewegen houdt, blijft het natuurlijk leuk om de komende tijd veel te spelen. De komende weken blijft je baby hard groeien, ontwikkelen en ontdekken.

Davitamon Compleet MamaFit

  • Goed voor de hormoonhuishouding
  • Goed voor het energieniveau
  • Goed voor de weerstand
  • Ondersteunt bij vermoeidheid

Baby 9 weken oud

Je baby gaat bij negen weken steeds meer op geluiden reageren en wordt hier ook steeds nieuwsgieriger naar. Valt het je op dat hij/zij steeds meer naar je mond kijkt? Dat kan goed kloppen! Je baby beseft steeds meer dat daar het geluid uitkomt. Voor de verdere taalontwikkeling blijft het dan ook belangrijk om (veel) te blijven praten. Al dit praten en ontdekken vergt natuurlijk wat energie. Je baby vindt het misschien heerlijk om overdag meerdere slaapjes te houden en ook ‘s nachts slaapt hij/zij beter door. Is dit bij jouw kindje niet zo? Maak je dan niet druk! Elk kind ontwikkelt zich weer anders.

Baby 10 weken oud

Sommige baby’s kunnen bij tien weken oud gaan rollen. Dit betekent dat zij van hun zij naar zij kunnen rollen en andersom. Opletten geblazen dus! Je baby zou hierdoor zomaar van de commode af kunnen rollen. Om je baby te laten oefenen met het rollen, zou je hem of haar op een kleed op de grond kunnen leggen. Zo kan hij of zij hier veilig spelen.

Baby 11 weken oud

Wanneer je baby 11 weken oud is kun je merken dat hij/zij steeds meer glimlacht en bijvoorbeeld de armen uitsteekt. Voor je baby zijn dit manieren om te communiceren, welke hij of zij druk aan het ontwikkelen is! Het zal nog wel een paar maanden duren voordat je baby echt kan praten. Door de verschillende bewegingen en geluidjes die je baby maakt, ontdek je wel steeds meer de persoonlijkheid van je kindje. Een leuke en spannende periode voor jou als moeder!

Baby 12 weken oud

Je baby is alweer drie maanden oud! De tijd gaat snel en er verandert veel. Wanneer je baby 12 weken oud is kan hij/zij het hoofdje continu overeind houden. Je merkt dit vooral wanneer je je baby op de buik legt of rechtop zet. Het hoofdje zal dan amper terugzakken. Je kunt de nek- en schouderspieren van je kindje stimuleren door hem of haar regelmatig overeind te zetten. Door het strekken van de armpjes kan je baby de armspieren ontwikkelen. Dit kun je bijvoorbeeld oefenen door een speeltje net buiten handbereik te leggen. Hierdoor moet je baby de armpjes strekken en oefent hij/zij hier spelenderwijs mee!

De tijd vliegt in de eerste weken dat je baby op de wereld is. Probeer er vooral van te genieten. De komende weken blijft je baby zichzelf ontwikkelen. Ook voor jou als moeder is dit natuurlijk intensief: je bent hier vaak de hele dag bij. Probeer goed voor jezelf te blijven zorgen. De vitamines en mineralen in Davitamon Compleet Mamafit kunnen je ondersteunen tijdens deze periode.

Davitamon Compleet Mamafit bevat Vitamine A, B6, B11, B12, C, D, koper, selenium, ijzer en zink welke goed zijn voor de weerstand en Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, calcium, jodium, koper, magnesium, mangaan en ijzer welke goed zijn voor het energieniveau.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp