De meeste pasgeboren baby’s slapen veel. Een pasgeboren baby heeft alleen nog geen slaapritme ontwikkeld, waardoor hij of zij op onregelmatige tijden slaapt. Het kan voor ouders soms lastig zijn om te peilen of hun kindje nu genoeg slaapt. Hoeveel slaap heeft een baby eigenlijk nodig en hoe ontwikkelt deze zich?
Hoe ontwikkelt het slaapritme van een baby zich?
Wanneer een baby net geboren is, weet hij of zij het verschil nog niet tussen dag en nacht. Het is in de baarmoeder immers constant donker. Omdat een baby hieraan moet wennen is het dus niet gek dat je kindje ‘s nachts regelmatig wakker wordt. Als ouder heb je dit niet altijd door, want een kind laat zich niet altijd horen als hij/zij wakker ligt. Na verloop van tijd ontwikkelt je baby steeds meer een dag- en nachtritme en slaapt hij/zij steeds vaker door.
Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
Een baby heeft veel slaap nodig. Dit is van belang voor de groei en ontwikkeling. Naarmate je baby groeit en ouder wordt, verandert ook het slaappatroon. Gemiddeld vertonen baby’s tot een jaar oud de volgende kenmerken in hun slaapritme:
– Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld 14 uur per dag.
– In de periode tussen de 3 en 6 maanden oud ontwikkelt een baby een regelmatiger slaapritme.
– Vanaf 6 maanden oud slaapt een baby gemiddeld vijf uur achter elkaar door ‘s nachts.
– Na gemiddeld 9 maanden slapen de meeste kinderen ongeveer 2 keer per dag.
– Kinderen vanaf een jaar oud slapen gemiddeld acht tot negen uur achter elkaar door.
Onthoud dat elk kind anders is en dat deze gemiddelden dus niet voor alle kinderen gelden.
Al vanaf de geboorte zijn vitamines en mineralen belangrijk voor de gezondheid van je baby. Vitamine D en K spelen hierbij een bijzondere rol. Zo is vitamine D belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de botten, de opbouw van sterke tanden en goed voor de weerstand. Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling.
5 slaaptips voor een baby
Een goede nachtrust is belangrijk voor baby’s. Wat kun je doen als je baby moeite heeft met slapen of wanneer je kindje een onregelmatig slaapritme heeft? Deze tips kunnen helpen:
1. Houd een vast patroon aan
Probeer een vast patroon aan te houden bij het naar bed gaan. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld eerst het verschonen van de luier, vervolgens voeden, dan spelen en knuffelen en dan door naar bed als je baby moe is.
2. Zorg voor een vaste slaapplek
Met een vaste slaapplek in de eigen wieg of ledikant kan je baby wennen aan het bedje en de omgeving.
3. Leg je baby in een donkere ruimte
Bij sommige baby’s kan het helpen om de ruimte waarin hij of zij slaapt, ‘s nachts zo donker mogelijk te maken. Door dit bewust overdag niet te doen, went je baby aan het verschil tussen dag en nacht.
4. Zorg voor een aangename temperatuur
De ideale temperatuur voor in de babykamer ligt tussen de 16-18°C. Wil je controleren of je slapende baby het niet te warm heeft? Voel dan aan de voetjes. Voelen deze lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
5. Bied troost als je baby overstuur is
Als je baby erg overstuur is, is het voor hem of haar lastiger om in slaap te vallen. Troost je baby op dit soort momenten door bijvoorbeeld te knuffelen of zachtjes een liedje te neuriën. Als je baby rustig is, leg je hem weer wakker terug in bed.
Voor jou als ouder kan het soms best vermoeiend zijn wanneer je baby een onrustig slaapritme heeft. Probeer dus goed voor jezelf te blijven zorgen en je rust te nemen wanneer dit kan!