Nu korting op Davitamon bij Bol. Bekijk actie

Slapende baby

Alles over je pasgeboren baby

Davitamon
Geplaatst op

Na negen maanden je baby in de buik dragen is het eindelijk zo ver: je kindje is geboren. Gefeliciteerd! Naast het feit dat je kunt genieten van deze mooie tijd, zijn er misschien ook een aantal dingen die onduidelijk zijn of die je je afvraagt zoals: hoe lang moet je baby slapen? Huilt elke baby zoveel? Of misschien vraag jij je af wanneer je met je kindje naar buiten mag? Geen zorgen! Wij beantwoorden al deze vragen en meer over je pasgeboren baby.

Hoe lang slaapt mijn pasgeboren baby?

Alle baby’s hebben een ander slaapritme. Zo slaapt de ene baby gemakkelijk nachten achter elkaar door en is de andere baby regelmatig wakker. Gemiddeld genomen slaapt een pasgeboren baby zo’n veertien uur per dag. Wanneer je baby net geboren is, heeft hij of zij nog geen dag- of nachtritme. Hierdoor is het niet gek dat je kindje ‘s nachts wakker wordt. Wanneer de baby ongeveer tien weken oud is gaat hij of zij een dag- en nachtritme creëren. Tot die tijd is het belangrijk om zo veel mogelijk structuur aan te brengen in het slapen. Doe dit door vaste slaaptijden aan te houden. Op deze manier kan je baby alvast een ritme ontwikkelen. Lees hier alles over het slaapritme van een baby.

Hoe vaak moet mijn pasgeboren baby in bad?

Pasgeboren baby’s hoeven niet elke dag in bad. Je kunt je baby ook gemakkelijk wassen met een spons of een washandje. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het wassen of badderen van je baby. Zo is bijvoorbeeld de temperatuur van het badwater belangrijk. Zorg ervoor dat het badwater niet kouder is dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Ook is het fijn voor je kindje dat de kamer waar het wassen plaatsvindt een aangename temperatuur heeft. Gebruik bij het wassen van je baby niet teveel zeep of shampoo om de huid van je kindje niet te irriteren.

Als je vragen hebt over het maken van het eerste badje kun je dit natuurlijk ook vragen aan je kraamhulp. Die helpt je met alle plezier. Na het wassen is het belangrijk dat je je baby goed droog maakt. Let op dat je tussen de huidplooien ook goed afdroogt. Deze huidplooien zitten vaak in het nekje, de elleboogjes en de beentjes. Wanneer je op deze plekken niet goed droogt, kan het huidje hier gaan irriteren.

Hoeveel huilt mijn pasgeboren baby?

Dat je kindje huilt, is heel normaal. De eerste zes tot acht weken huilt je baby het meest. In deze periode huilt je baby ongeveer twee tot twee en een half uur per dag. Op deze manier communiceert je pasgeboren baby met je. Je baby’tje laat zo weten of hij of zij honger heeft, slaperig is of wil knuffelen. Het is belangrijk om deze behoeftes te leren herkennen. Zo kun je snel reageren op wat je kindje nodig heeft en zal hij of zij eerder stoppen met huilen. Wil jij meer weten over wat jouw huilende baby zegt? Lees dan snel verder!

 

“Al vanaf de geboorte zijn vitamines en mineralen belangrijk voor de gezondheid van je baby. Vitamine D en K spelen hierbij een bijzondere rol. Zo is vitamine D belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de botten, de opbouw van sterke tanden en goed voor de weerstand. Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling.”

Hoeveel drinken heeft mijn pasgeboren baby nodig?

Je baby drinkt in principe zoveel als hij of zij zelf wil. Je weet wanneer je kindje genoeg drinken binnen krijgt wanneer je baby zes natte luiers heeft per dag. Er zijn ook richtlijnen over hoeveel een baby ongeveer moet drinken. Per kilo van het gewicht van de baby heeft je kindje ongeveer 150 milliliter voeding nodig, per dag. Voorbeeld; is je baby drie kilo? Dan heeft je baby ongeveer 450 milliliter voeding nodig per dag. Dit zijn richtlijnen en geen harde regels. Je pasgeboren baby geeft namelijk zelf aan of dit teveel of te weinig is voor hem of haar.

Schrik niet wanneer je kindje in de eerste week wat gewicht verliest. Alle baby’tjes verliezen ongeveer vijf tot acht procent van hun geboortegewicht in deze periode. Als kindjes twee weken oud zijn, zijn ze weer ongeveer terug op hun geboortegewicht. Blijft je baby afvallen? Neem dan contact op met het consultatiebureau. Lees hier alles over borstvoeding en flesvoeding.

Wanneer mag ik voor het eerst naar buiten met mijn pasgeboren kindje?

Het is begrijpelijk dat je graag met je kindje naar buiten wilt. Je kunt dit doen wanneer je pasgeboren baby op goed gewicht is. Een richtlijn daarvoor is ongeveer 2,2 kilo. Ook is het belangrijk dat je baby zelf temperatuur kan houden. In de eerste week zal de temperatuur van je pasgeboren baby vaak worden opgemeten, hieraan is te zien of je kindje dat kan. In de meeste gevallen kun je dus na de eerste week naar buiten. Kleed je kindje wel goed aan tijdens zijn eerste avontuur! Twijfel je of je al naar buiten kunt gaan met je kindje? Vraag de kraamhulp om advies. Kraamhulpen kunnen dit goed inschatten voor jou en je baby.

Er komt veel bij kijken bij het verzorgen van een pasgeboren kindje. Geniet van de momenten samen en laat alles op je afkomen. Ontdek wat je kindje wil en luister goed naar zijn of haar behoeftes.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp