Nu korting op Davitamon bij Bol. Bekijk actie

Flesvoeding voor baby’s: alles wat jij moet weten

Davitamon
Geplaatst op

Als je om een bepaalde reden geen borstvoeding wilt of kunt geven, dan kun je kiezen voor flesvoeding. Flesvoeding is voeding die je via de fles aan je baby geeft. Het wordt ook wel kunstvoeding genoemd. Lees hier alles wat jij moet weten over flesvoeding.

Hoe moet je flesvoeding geven?

Net zoals bij borstvoeding kun je flesvoeding het beste op verzoek van je baby geven. Dit betekent dus voeden wanneer hij/zij honger heeft. Je herkent dit aan bepaalde signalen. Zo wordt je baby onrustig, maakt hij/zij smakkende geluidjes en begint hij/zij op de handjes te sabbelen wanneer het tijd is om te eten.

5 Tips bij het geven van flesvoeding

Bij het geven van flesvoeding zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij geven je 5 tips:

  1. Leg het hoofdje van je baby in de kom van je elleboog. Zorg dat hij/zij ietwat rechtop zit of ligt en naar je toegedraaid is.
  2. Neem een ontspannen houding aan voor jezelf en je baby.
  3. Zorg dat de speen op het gootje tussen de neus en bovenlip rust.
  4. Houd de fles bijna horizontaal, maar zorg wel dat er altijd melk door het speentje kan komen.
  5. Stop met het geven van flesvoeding wanneer je baby aangeeft genoeg te hebben gehad. Je kunt dit herkennen aan signalen als het wegdraaien van het hoofdje, onrustige bewegingen en melk uit de mondhoeken laten lopen.

Heeft je baby extra vitamines nodig naast flesvoeding?

Je baby heeft extra vitamine D nodig naast de flesvoeding. Er zit al vitamine D in flesvoeding, maar er wordt toch aangeraden om dit extra te geven. De gezondheidsraad adviseert aan baby’s en kinderen tot 4 jaar het hele jaar door elke dag 10 microgram extra vitamine D te geven. Wanneer je minder dan 500 ml kunstvoeding geeft, heeft je baby naast vitamine D ook extra vitamine K nodig.

De Gezondheidsraad adviseert aan zuigelingen die borstvoeding krijgen óf minder dan 500ml flesvoeding krijgen vanaf dag 8 tot en met 12 weken 150 microgram extra vitamine K te geven. Vitamine K draagt bij aan een de bloedstolling. 

Vitamine D Druppels 100% natuurlijk & suikervrij

  • Goed voor de groei en ontwikkeling van de botten
  • Goed voor sterke tanden
  • Goed voor de weerstand

Wat is een goed schema voor flesvoeding?

Elke baby heeft een eigen ritme. De meeste baby’s willen ongeveer zes keer per dag de fles. Probeer het gedrag van je baby te herkennen en geef de fles wanneer hij/zij daarom ‘vraagt’. Je baby heeft van nature een gevoel voor honger en verzadiging. Wees dus niet bezorgd als hij of zij een keer het flesje niet leegdrinkt, of juist een keer een extra flesje wil.

Hoeveel drinkt een baby?

Er is geen standaard als het gaat om de hoeveelheid flesvoeding die een baby binnen moet krijgen. Wel kun je vaak aan je baby zien of hij/zij genoeg drinkt. Als je baby levendig is, goed groeit en minimaal zes zware plasluiers per dag heeft weet je doorgaans dat je kind genoeg drinkt. Bij twijfel wordt er geadviseerd om contact op te nemen met het consultatiebureau.

Hoe maak je flesvoeding klaar?

Omdat baby’s een minder goede weerstand hebben, is het belangrijk dat je het flesje hygiënisch klaarmaakt en dat het flesje goed schoon is. Op sommige verpakkingen van flesvoeding staat dat je het water vooraf moet koken. In Nederland is dit echter niet nodig, omdat we schoon kraanwater hebben. Het wordt aangeraden om dit in het buitenland wél te doen.

Stappenplan flesvoeding klaarmaken

Flesvoeding klaarmaken is gelukkig niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je dit op een juiste manier doet:

  1. Vul het flesje met koud kraanwater.
  2. Verwarm het flesje tot maximaal 30-35℃. Dit kun je het beste doen met een pannetje met warm water, een flessenwarmer of magnetron.
  3. Voeg de voeding toe met behulp van het meegeleverde schepje.
  4. Schud de fles en controleer de temperatuur van de melk voor je dit aan je baby geeft. Als de melk ongeveer even warm is als je huid, dan zit je goed.
  5. Je baby is klaar voor de maaltijd!

Hoe kun je flesvoeding bewaren?

Als je flesvoeding op een later moment wilt geven, kan het soms handig zijn om dit van tevoren klaar te maken. Zet de flessen na bereiding direct in een koelkast met een temperatuur onder de 4℃. Bewaar de flesvoeding niet te lang. Het Voedingscentrum adviseert om klaargemaakte flesvoeding niet langer dan acht uur in een koelkast te bewaren.

Door de weken heen word je steeds handiger met het klaarmaken van de flesvoeding. Ook leer je het voedingspatroon en de behoeftes van je baby beter kennen. Laat het geven van flesvoeding je niet beperken in leuke dagjes uit. Door de flesvoeding op andere plekken te geven, is het net of je baby ook uit eten gaat!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp