Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Vitamines en borstvoeding

Extra vitamines tijdens de borstvoeding

Borstvoeding geven doe je niet alleen voor je baby. Ook voor jou heeft het gezondheidsvoordelen. Volgens het Voedingscentrum verkleint het geven van borstvoeding de kans op borstkanker vóór de overgang, eierstokkanker en botontkalking. Ook op korte termijn heeft het voordelen. Als je borstvoeding geeft, heb je namelijk minder bloedverlies na de bevalling. En gemiddeld val je ‘vanzelf’ een halve kilo per maand af als je borstvoeding geeft.

Extra vet opgeslagen

Speciaal voor de borstvoedingsperiode heeft je lichaam extra vet opgeslagen tijdens de zwangerschap. Dat vet ga je nu langzaam maar zeker gebruiken. Langzaam ja! En dat is ook nodig, want teveel lijnen gaat ten koste van de borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, is je behoefte aan voedingsstoffen als vitamines juist extra hoger.

Vitaminebehoefte verhoogd bij borstvoeding

Zijn vitamines bij borstvoeding extra belangrijk? Jazeker! Als je borstvoeding geeft, heb je bijvoorbeeld van vitamine A 45% meer nodig en van vitamine C 55%. Je behoefte aan jodium is bijna verdubbeld en aan zink is zelfs meer dan verdubbeld. Van ijzer heb je 33% meer nodig. Dat geldt ook voor foliumzuur.

Net als in je zwangerschap heb je tijdens de borstvoedingsperiode 400 mg foliumzuur nodig. Dat is meer dan er in je normale voeding zit.

Tijdens de borstvoedingsperiode kun je gebruik blijven maken van Davitamon Compleet Mama. Hierin zit natuurlijk extra foliumzuur, maar ook alle andere vitamines en mineralen die je nu extra nodig hebt. Een prima aanvulling op je voeding dus!

Het geven van borstvoeding vergt ook veel energie van je lichaam. Daarom is het belangrijk wat meer te eten en natuurlijk ook meer te drinken. Voor een goede voeding als je borstvoeding geeft heeft het Voedingscentrum richtlijnen opgesteld als het gaat om hoeveelheden voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen heb je eigenlijk iedere dag nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen als je borstvoeding geeft. Schrik niet, want het zijn best flinke hoeveelheden, bijvoorbeeld 8 boterhammen, 5 aardappelen en 3 stuks fruit. Maar je zult ook merken dat je door borstvoeding een gezonde eetlust krijgt. Probeer die stevige trek juist te stillen met gezonde dingen, zoals fruit en een extra boterham tussendoor. Op die manier krijg je voldoende vitamines en andere voedingsstoffen binnen. Davitamon Compleet Mama kan bij borstvoeding een goede ondersteuning bieden om, ter aanvulling op je voeding, voldoende vitamines binnen te krijgen.

Vitamines voor je baby

Moedermelk is een klein wondertje. De eerste zes maanden groeit je baby puur en alleen op moedermelk als kool. De samenstelling van borstvoeding verandert met je baby mee.
De eerste dagen na de geboorte bevat je borstvoeding (colostrum genoemd) bijvoorbeeld extra veel vitamine A, vitamine E, vitamine K, zink en selenium. En veel stoffen die je baby beschermen tegen ziektes.

Na enkele weken zit er in borstvoeding iets minder aan vitamines en mineralen. Maar omdat je kindje dan grotere hoeveelheden drinkt, krijgt het toch voldoende van bijna alles binnen. Van vitamine K en vitamine D hebben baby’s bij borstvoeding wat extra’s nodig.

Terug naar de Na de bevalling pagina

Fabeltje

Van borstvoeding geven krijg je geen kleinere of slappere borsten. Wel kunnen je borsten veranderen door de zwangerschap. Maar dat is onafhankelijk van het geven van borstvoeding.

Tip

Je hebt elke dag 2-2,5 liter drinken nodig. Een goede gewoonte: telkens als je je baby voedt neem je zelf ook wat te drinken.