Zalm en zalmmoten op een papiertje

Omega-3

Omega-3 vetzuren hebben positieve invloed op bijvoorbeeld de hersenen en het gezichtsvermogen.

Op deze pagina vind je alles over de bekendste omega-3 vetzuren (ALA, DHA, EPA) en omega-3 visolie. Wil je weten in welke voeding deze vetzuren voorkomen? En welke functies het in je lichaam heeft? We vertellen je alles wat je moet weten.

Producten met Omega-3

Wat is omega-3?

Omega-3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Je kunt de vetzuren vinden in voedingsmiddelen die veel vet bevatten. Er zijn drie vormen van omega-3 die het meest bekend zijn waarvan één plantaardige (ALA), en twee dierlijke vetzuren (DHA en EPA). Het plantaardige vetzuur wordt door je lichaam omgezet naar de andere vetzuren. De dierlijke vetzuren DHA en EPA vind je voornamelijk in vette vis en spelen een belangrijke rol in het lichaam. Bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA en EPA draagt het bij aan het goed functioneren van het hart. Daarbij is dezelfde hoeveelheid DHA een belangrijke bouwsteen voor de hersenen.

Wat is ALA (alfalinoleenzuur)?

Alfalinoleenzuur (ALA) is een plantaardig en tevens essentieel omega-3 vetzuur. “Essentieel” betekent dat het lichaam dit niet zelf kan maken. ALA moet je dus via voeding binnenkrijgen. ALA zit in de volgende voedingsbronnen:

  • Lijnzaadolie
  • Raapzaad / koolzaadolie
  • Sojaolie
  • Walnoten / walnootolie
  • Plantaardige margarines

ALA is nodig om DHA en EPA om te zetten in het lichaam. Deze omzetting verloopt zeer moeizaam. Dit levert een kleine hoeveelheid DHA en EPA op.

Wat zijn DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur)?

Docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) zijn, zoals eerder besproken, omega-3 vetzuren die met behulp van ALA door het lichaam gemaakt kunnen worden. DHA en EPA zijn omega-3 vetzuren (ook wel bekend als visvetzuren) die een functie in het lichaam hebben (meer hierover bij “waar is omega-3 visolie goed voor?”).

Wat is omega-3 visolie?

Wat is omega-3 visolie nu precies? Visolie is een voedingssupplement en is rijk aan omega-3. Omdat de omzetting van ALA in DHA en EPA moeizaam verloopt is het raadzaam om voldoende DHA en EPA binnen te krijgen via de voeding (voornamelijk vette vis). De voeding kan eventueel aangevuld worden met een supplement.

De omega-3 visolie supplementen van Davitamon bevatten DHA en EPA.

Omega-3 visolie gehalte

Twijfel je of je voldoende DHA en EPA (omega-3 visolie) binnenkrijgt? Raadpleeg dan je huisarts.

Waar is omega-3 visolie goed voor?

Wat doen DHA en EPA (omega-3 visolie) precies? DHA en EPA hebben een aantal belangrijke functies in het lichaam:

  • DHA en EPA zijn goed voor het hart
  • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen
  • Helpt om scherp te blijven zien.
  • Tijdens de zwangerschap is DHA belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen van de baby (meer hierover bij ‘wanneer extra omega-3 visolie?’)

DHA, EPA en het hart

DHA en EPA hebben een gunstige invloed op hart– en bloedvaten. Bij een dagelijkse inname van 250 mg omega-3 visolie (DHA en EPA) zijn deze visvetzuren goed voor het hart.

DHA en de hersenen

De hersenen zijn afhankelijk van stoffen die niet zelf aangemaakt kunnen worden, zoals DHA. DHA is aanwezig in het hersenweefsel en ondersteunt de hersenfuncties zoals het geheugen. DHA is bij een inname van 250 mg per dag een belangrijke bouwsteen voor de hersenen.

DHA en het gezichtsvermogen

DHA heeft een positieve invloed op het gezichtsvermogen. Het helpt bij het bouwen en onderhouden van zicht in alle levensfasen: voor baby’s (bij een dagelijkse inname van 100 mg DHA) maar ook op latere leeftijd (bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA) speelt DHA een belangrijke rol bij het in stand houden van het gezichtsvermogen. De Davitamon producten die visolie bevatten, voldoen aan deze inhoudseisen.

Hoeveel Omega-3 visolie heb je per dag nodig?

Een veelgestelde vraag is hoeveel omega-3 visolie per dag (EPA en DHA) geadviseerd wordt. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram EPA/DHA uit vis (omega-3 visolie) binnen te krijgen. Om deze hoeveelheid omega-3 visolie binnen te krijgen, adviseert het Voedingscentrum om tenminste 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals haring, zalm, forel en makreel.

Wanneer extra DHA en EPA?

DHA en EPA hebben belangrijke functies in het menselijk lichaam. Daarom is het belangrijk om het hele jaar door voldoende DHA en EPA binnen te krijgen.
Tijdens de zwangerschap is DHA belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby (bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg DHA en EPA).

Heeft je baby, kind of heb jij zelf een verhoogde DHA/EPA-behoefte en krijg je niet altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid via voeding binnen? Overweeg dan een voedingssupplement met omega-3 visolie.

Waar zit omega-3 in?

Zoals de naam visvetzuren al doet vermoeden, zitten de omega-3 vetzuren EPA en DHA vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. DHA en EPA zitten vooral in vette vis. Haring, paling, zalm, sardines, forel en makreel zijn voorbeelden van vette vissoorten die rijk zijn aan omega-3 visvetzuren.

Vissticks, een lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten maar weinig EPA en DHA. Baars, garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen, schar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf en bokking bevatten gemiddelde hoeveelheden EPA en DHA.

De gezondheidsraad adviseert om minimaal 1x per week vette vis te eten.

Aan sommige voedingsmiddelen, zoals aan bepaalde soorten margarines, wordt EPA of DHA toegevoegd. En ze komen in kleine hoeveelheden voor in eieren en vlees, afhankelijk van het soort voer dat de dieren gegeten hebben.

Als je vis niet lekker vindt of je allergisch bent voor vis (dat is 1 op de 1000 tot 2000 mensen), kun je kiezen voor visolie supplementen als aanvulling van omega-3 visolie op je voeding.

Omega-3 visolie supplementen en innamevorm

De supplementen van Davitamon Omega-3 Visolie zijn te verkrijgen als (kauw)capsules.

Omega-3 capsules

De omega-3 visolie voedingssupplementen van Davitamon voor volwassenen zijn te verkrijgen als capsules. De visolie die gebruikt wordt in de Davitamon producten komt van Peruaanse Ansjovis, Pacific Makreel van de kopvoorn en Sardientjes. De ruwe olie is voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika.

De supplementen van Davitamon Omega-3 Visolie combineren vitamines, mineralen en zuivere visolie in één capsule per dag:

Speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, worden in Davitamon Compleet Mama Omega-3 Visolie vitamines en mineralen en visolie gecombineerd in één capsule per dag. Dit supplement bevat extra foliumzuur, vitamine D3 en het omega-3 vetzuur DHA.

Omega-3 kauwcapsules

Speciaal voor peuters en kinderen heeft Davitamon voedingssupplementen met omega-3 visolie in de vorm van kauwcapsules ontwikkeld.