Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag?

Net als koolhydraten en vetten zijn eiwitten een onmisbare voedingsstof voor ons lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je eigenlijk nodig per dag? En is deze voedingsstof zo belangrijk voor ons lichaam? Wij geven je antwoord op deze en andere vragen!

Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag?

Een volwassene heeft gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Natuurlijk is dit voor iedereen anders. Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt hangt niet alleen van je lichaamsgewicht af, maar ook van je leeftijd en andere factoren. Een factor zoals hoeveel spierweefsel en vet iemand heeft speelt ook een rol. Daarnaast hebben vrouwen die zwanger zijn of kinderen in de groei ook meer eiwitten nodig. Lees snel verder om erachter te komen welke groepen meer eiwitten nodig hebben en om hoeveel gram dit ongeveer gaat.

Vegetariërs en veganisten

Er zijn twee soorten eiwitten: dierlijke en plantaardige. In dierlijke eiwitten zitten soms meer essentiële aminozuren dan in de plantaardige varianten. Daarom hebben veganisten en sommige vegetariërs ongeveer 25% meer eiwitten nodig dan mensen die wel vlees eten. Het is ook van belang voor veganisten en voor vegetariërs om vanuit verschillende bronnen eiwit binnen te krijgen. Zo ben je er zeker van dat je alle verschillende essentiële aminozuren binnenkrijgt. Lees hier meer over de verschillende voedingsmiddelen waar eiwitten in zitten.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben ook meer eiwitten nodig ten behoeve van de groei van de baby. De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid voor deze groep ligt rond de 0,9 tot 1 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht.

Kinderen

Baby’s en kinderen hebben per kilo lichaamsgewicht meer eiwit nodig dan volwassenen omdat ze nog groeien. Zie hieronder een tabel met hoeveel gram eiwitten baby’s en kinderen nodig hebben per kilo lichaamsgewicht.

Sporters

Sporters hebben over het algemeen meer eiwitten nodig omdat de ontwikkeling van de spieren centraal staat. Dit geldt voor krachtsporten zoals bodybuilding en gewichtheffen maar ook voor duursporten zoals zwemmen, atletiek, schaatsen en boksen. Krachtsporters hebben zo’n 1,2 – 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. Duursporters hebben ongeveer 1,2-1,4 gram nodig. Naast eiwitten zijn er ook vitamines en mineralen die bij kunnen dragen aan de sportprestatie. Lees hier alles over sporten.

Eiwit is een belangrijke voedingsstof die iedereen nodig heeft. Maar voor bepaalde groepen is het belangrijk net iets extra’s binnen te krijgen. Wil je meer lezen over deze voedingsstof? Lees dan hier snel alles over eiwitten!

Magnesium helpt bij de opbouw van lichaamseiwit

Heb jij een actief leven en kun je wel wat extra ondersteuning gebruiken? Davitamon Magnesium Forte 400 tabletten bevat magnesium en calcium. Magnesium en calcium helpen onder andere mee aan het behoud van sterke spieren. Daarbij helpt magnesium bij de opbouw van lichaamseiwit.