Nu 50% korting bij DeOnlineDrogist.nl. Bekijk actie

Vrouw met grijs haar in tuin

Gewrichten

Schrijven, rennen en push-ups zijn enkele voorbeelden van bewegingen die mogelijk zijn dankzij gewrichten. Maar wat zijn gewrichten eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat ze soepel blijven? Wij leggen het graag uit!

Wat is een gewricht?

Een gewricht is een verbinding tussen botten die beweging mogelijk maakt. Hierbij werken gewrichten samen met de spieren. Spieren zijn via pezen verbonden aan botten. Door je spieren te ontspannen of aan te spannen kun je het gewricht buigen of strekken.

Welke verschillende soorten gewrichten zijn er?

Gewrichten zijn er in drie verschillende soorten, namelijk:

1. Scharniergewricht
De naam zegt het al: dit gewricht werkt als een scharnier en kan slechts in één richting bewegen. Een goed voorbeeld van een scharniergewricht is de elleboog.

2. Rolgewricht
Een rolgewricht zorgt ervoor dat twee botten over elkaar kunnen rollen. Een pols is een rolgewricht. Dankzij je polsen kun je namelijk jouw handen draaien.

3. Kogelgewricht
Een kogelgewricht maakt het voor bepaalde ledematen mogelijk in veel richtingen te bewegen. Schouders en heupen zijn voorbeelden van kogelgewrichten.

Hoe zijn gewrichten opgebouwd?

Gewrichten bevinden zich tussen twee of meerdere botten. Door de vele bewegingen van de botten langs de gewrichten, kan slijtage optreden. Maar geen zorgen! Je lichaam heeft daar iets op bedacht. Je gewrichten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt en versoepelt de bewegingen van jouw botten. Rond het gewricht bevindt zich het gewrichtskapsel met daarin de gewrichtsholte. Dit onderdeel bevat een stroperige vloeistof die synovium wordt genoemd. Synovium versoepelt de bewegingen van je gewrichten. Je botten en je gewrichten moeten natuurlijk wel bij elkaar worden gehouden. Dit is de functie van je gewrichtsbanden.

Interessant weetje: Sommige botten zijn helemaal vergroeid met bindweefsel. De beenverbindingen in de schedel zijn een goed voorbeeld hiervan!

Hoe behoud ik soepele gewrichten?

Door je spieren te versterken en/of sterk te houden kun je je gewrichten ondersteunen. Dit doe je natuurlijk door te sporten en beweging zorgt er ook nog eens voor dat je lekker in je vel zit. Twee vliegen in één klap dus! Met sporten zoals tennis, fitness, zwemmen en hardlopen kun je je spieren flink versterken.

Vitamines en mineralen voor soepele gewrichten

Kurkuma is hot and happening! In 2019 werd het kruid zelfs gekroond tot favoriet supplement van het jaar. Kurkuma is zo populair, omdat het onder andere bijdraagt aan het behoud van soepele gewrichten*. Daarom hebben wij het kruid verwerkt in ons nieuwe product Davitamon Kurkuma met vitamine C.

Daarnaast kunnen sommige nutriënten, ter aanvulling op je voeding, bijdragen aan het de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten. Het mineraal mangaan is hier bijvoorbeeld goed voor. Goed nieuws: ons nieuwe product Davitamon Glucosamine bevat beide nutriënten!

*Evaluatie gezondheidsclaim is nog lopende.

 

KAG-nr. 24-0820-3270.