Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Jetlag

Het is geweldig dat we de hele wereld over kunnen vliegen. Helaas kunnen er ook nadelen aan zo’n lange vliegreis zitten. De reis zelf is vaak afzien en na aankomst op de plaats van bestemming of weer thuis kun je last houden van een jetlag. Wat is dat nou eigenlijk precies? En wat kun je doen om een jetlag te voorkomen?

Wat is een jetlag?

Het woord ‘jet’ betekent straalvliegtuig of vooruitschieten en ‘lag’ is achterblijven. Dat is ook precies wat een jetlag is: vooruitschieten in de tijd en lichamelijk achterblijven. Doordat je in korte tijd verschillende tijdzones passeert, kan je biologische klok tijdelijk van slag raken. Ook kan je normale slaap-waakritme worden verstoord.

Wat zijn de symptomen van een jetlag?

Jetlag is een stoornis van het slaap-waakritme. De symptomen van een jetlag zijn divers en iedereen ervaart dit op een andere manier.

Welke tips zijn er voor het voorkomen van een jetlag?

Wat kun je doen om een jetlag te voorkomen of om de symptomen te minimaliseren? Wij geven je 5 tips.

1. Hou je ritme aan

Ben je maar heel kort op de plaats van bestemming? Houd dan je eigen ritme aan. Zo voorkom je dat je lichaam zich moet aanpassen.

2. Wakker blijven

Je moet je biologische klok een handje helpen om weer in het ritme te komen. Dit gaat het beste als je de bedtijd aanhoudt van het land waar je bent. Wakker blijven is soms een heel gevecht, maar zorgt er wel voor dat je bioritme snel is aangepast.

3. Eet gezond

Gezond eten, met voldoende vitamines en mineralen, zorgt ervoor dat je je goed voelt en is dus altijd aan te raden. Er bestaat zelfs een anti-jetlag dieet. Helaas is er geen bewijs dat dit echt helpt.

Melatonine

Melatonine wordt gebruikt voor de kortdurende behandeling van jetlag bij volwassenen. Jetlag is een stoornis van het slaap-waakritme, en kan optreden na het passeren van meerdere tijdzones door een vliegreis. Melatonine is een geneesmiddel.

5. Pas op met alcohol

Alcohol heeft een negatief effect op je slaap-waakritme. Daarom kun je beter geen alcohol drinken voor, tijdens en na een lange vliegreis.

Een jetlag wordt veroorzaakt door het snel passeren van verschillende tijdszones. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe tijd en dat kan gepaard gaan met diverse klachten.