Zwangerschap en voeding

Davitamon
Geplaatst op

Nu je zwanger bent is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Als je nu een product eet, dat iets minder gezond is, dan ‘eet’ je kindje dat ook. Nu is het natuurlijk niet zo dat je elke portie dubbel moet eten omdat je zwanger bent. Maar hoeveel meer moet je dan wel eten? En welke voedingsstoffen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap?

Hoeveel extra eten tijdens de zwangerschap?

Een volwassen vrouw heeft ongeveer 2000 calorieën per dag nodig. Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je extra calorieën eet om zo voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. In het eerste trimester is het nog niet zo nodig om extra calorieën te eten. In het tweede trimester heb je al ongeveer 300 calorieën extra nodig. Dit kan oplopen tot 400 calorieën in het derde trimester.

Welke voeding vermijden tijdens de zwangerschap?

Naast deze adviezen, zijn er ook andere producten die je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap. Wat je wel en niet kan eten lees je hier:

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Sommige producten kun je tijdens de zwangerschap beter vermijden, om het risico op een voedselinfectie te verkleinen. Waar moet je rekening mee houden en wat mag je niet eten als je zwanger bent? In de Zwanger Voedingsadvieskaart vind je een overzicht van producten welke je niet óf niet teveel mag eten tijdens je zwangerschap.

Downloaden

Belangrijke voedingsstoffen tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap moet je er extra goed op letten dat je de volgende voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt:

  • Foliumzuur: Vitamine B11 is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus (hoeveelheid foliumzuur in het lichaam) van de moeder. Een lage folaatstatus bij de moeder, is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij het ongeboren kindje. Natuurlijk heeft de ontwikkeling van neurale buisdefecten meerdere risicofactoren. Verandering van een van die factoren kan dan al niet een heilzaam effect hebben. Foliumzuur haal je uit groene groente, volkorenproducten, vlees en zuivel. Tijdens je zwangerschap heb je meer foliumzuur nodig. Deze hoeveelheid kun je niet uit je voeding halen. Daarom wordt ook aangeraden om 4 weken voor tot 8 weken na conceptie dagelijks 400 µg extra foliumzuur te slikken in de vorm van een voedingssupplement.
  • Vitamine D: Vitamine D is erg belangrijk. Tijdens de zwangerschap wordt er door de Gezondheidsraad aangeraden om dagelijks 10 µg extra vitamine D binnen te krijgen, bovenop je dagelijkse inname via de voeding. Vitamine D komt voor in vette vis, vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
  • Calcium: Ook calcium is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.
  • IJzer: Als je zwanger bent deel je je bloedsomloop met je ongeboren kindje. Hiervoor is het belangrijk dat je lichaam extra bloed aan maakt. IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Doordat er meer bloed nodig is tijdens de zwangerschap, is het erg belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. IJzer komt voor in spinazie en andere bladgroenten, volkoren producten, noten, schaaldieren, eieren, peulvruchten, kip en ook in vis.
  • Verder is het belangrijk dat je niet te veel vitamine A binnen krijgt. Te veel vitamine A kan de kans op aangeboren afwijkingen verhogen. Daarom wordt er aangeraden om niet meer dan 3000 µg per dag binnen te krijgen. Vitamine A zit in vlees, vis, zuivel en in de eidooier. Ook wordt vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Davitamon Compleet Mama bevat de voedingsstoffen die extra belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Deze aanvulling op je dagelijkse voeding bevorderen een gezonde groei van je baby.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp