Nu 1+1 gratis bij Etos!

Vitamine D wordt per 1 januari 2023 niet meer vergoed

Davitamon
Geplaatst op

Misschien heb je het al gehoord: per 1 januari 2023 wordt vitamine D uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Bijna 1,5 miljoen mensen krijgen vitamine D vanaf dat moment niet meer vergoed vanuit de zorgverzekering. Dit heeft minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) op advies van het Zorginstituut besloten. De reden voor deze verandering? Vitamine D-supplementen zijn relatief goedkoop en daarom vindt de overheid dat mensen vitamine D niet meer vergoed hoeven te krijgen. Daarnaast is het makkelijk te verkrijgen bij drogist, supermarkt of apotheek. Vanaf 2023 moet je vitamine D dus zelf betalen.

Dit besluit kan natuurlijk wel gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat mensen die extra vitamine D nodig hebben, stoppen met vitamine D nemen. Dat zou vervelend zijn, want vitamine D is belangrijk. We leggen je uit waarom vitamine D zo belangrijk is, hoe je het binnenkrijgt en wie er extra van nodig heeft.

 

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij veel verschillende lichaamsfuncties. Vitamine D helpt o.a. bij het behoud van:

– sterke botten en tanden;
– goede werking van de spieren;
– goede weerstand.

Meer weten? Lees hier alles wat je wilt weten over vitamine D.

 

Hoe krijg je vitamine D binnen?

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Ongeveer twee derde van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D per dag, wordt in onze huid aangemaakt door de zon (UV-B stralen). Goed om te weten: dat gebeurt ook als het overdag bewolkt is. Gemiddeld zou je per dag tussen de 15 en 30 minuten met je gezicht en handen in de zon moeten zijn om voldoende vitamine D aan te maken. De uv-stralen zijn het sterkst tussen 11:00 en 15:00 uur, het is dan ook het advies om dan naar buiten te gaan. Tussen oktober en april staat de zon laag, daardoor zijn de uv-stralen niet sterk genoeg om voldoende vitamine D uit aan te maken. In de winter gebruik je de vitamine D voorraad die je in de zomer hebt aangemaakt.

 

Waar zit vitamine D in?

Ook halen we vitamine D uit onze voeding. Producten met veel vitamine D zijn onder andere vette vis (zoals zalm, forel en makreel) eieren en halvarine en margarine. Ook in vlees en volle melkproducten zit vitamine D.

 

Vitamine D via de voeding

Je kan vitamine D maar beperk uit de voeding halen. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Dit neemt niet weg dat een gezonde en gevarieerde voeding, met daarin voldoende vitamines en mineralen altijd de basis is voor een gezonde leefstijl.

 

Wanneer heb je extra vitamine D nodig?

Voor iedereen is vitamine D belangrijk, maar sommige mensen hebben extra vitamine D nodig, omdat ze niet voldoende aanmaken uit zonlicht en/of binnenkrijgen via de voeding. De Gezondheidsraad adviseert de volgende groepen, naast de normale voeding en voldoende zonlicht, extra vitamine D in te nemen:

– Zwangere vrouwen;
– Baby’s en kinderen tot 4 jaar;
– Vrouwen vanaf 50 jaar;
– Mannen vanaf 70 jaar;
– Mensen met een getinte of donkere huidskleur;
– Mensen die dagelijks onvoldoende buiten komen (tussen 11:00-15:00 uur).

 

Bekijk hier het vitamine D advies van de gezondheidsraad en ontdek of jij onder één van de groepen valt die extra vitamine D nodig heeft. Voor een indicatie of je extra vitamine D nodig hebt, kun je ook onze vitamine D-test doen. Twijfel je of je voldoende vitamine D binnenkrijgt? Raadpleeg dan je huisarts.

Meer weten over vitamine D en zwangerschap? Lees hier alles over vitamine D tijdens de zwangerschap.

 

Vitamine D van Davitamon: zon in een potje!

Kies je voor Davitamon? Dan kies je voor een betrouwbaar voedingssupplement van hoge kwaliteit. Davitamon heeft een groot aanbod vitamine D in tabletvormen en in verschillende doseringen. Zo is er voor iedereen een passend product. Bekijk ons assortiment aan vitamine D supplementen.

 

Veel gestelde vragen

We begrijpen dat er een hoop vragen naar boven komen bij het lezen van de aankondiging van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. We zullen daarom de meest gestelde vragen voor je beantwoorden.

 

Waarom heeft Zorginstituut geadviseerd om vitamine D niet langer te vergoeden? En waarom heeft de overheid dit advies overgenomen?

Het schrappen van vitamine D uit het basispakket heeft 3 redenen:

– De kosten van vitamine D-supplementen zijn laag. De overheid vindt dat iedereen dit zelf zou moeten kunnen betalen.
– Vitamine D is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist, supermarkt of apotheek.
– De overheid bespaart €129 miljoen per jaar die besteed kan worden aan de zorg.

 

Hoe weet ik welke vitamine D ik altijd heb geslikt?

Kijk op de verpakking van de vitamine D die je nu gebruikt. Daarop staat de dosering. Soms staat er IE of IU. Dat betekent Internationale Eenheid of International Unit. Soms staat er mcg of μg. Dat betekent microgram. Een microgram is hetzelfde als 40 internationale eenheden. Je kan ook aan je huisarts vragen welke dosering je nodig hebt. Blijf de geadviseerde hoeveelheid vitamine D gebruiken die je gewend bent. De huisarts heeft deze dosering vitamine D geadviseerd omdat je het nodig hebt.

 

Welke vitamine D wordt per 1 januari 2023 niet meer vergoed?

Alle vitamine D wordt niet meer vergoed. Het gaat dan om vitamine D (colecalciferol en calcifediol) en vitamine D met een combinatie van colecalciferol en calcium en/of alendroninezuur.

 

Welke vitamine D wordt vanaf januari 2023 nog wél vergoed?

Alfacalcidol en calcitriol zijn andere soorten vitamine D. Voor sommige mensen wordt dit nog wel vergoed. Wil je weten of deze vormen van vitamine D voor jou vergoed blijven? Vraag dit aan je apotheker of huisarts.

 

Ik gebruik vitamine D in een hoge sterkte. Heb ik nog een recept nodig?

Ondanks dat het niet meer vergoed wordt, heb je voor vitamine D in hele hoge sterkte (meer dan 75 mcg) nog steeds een recept nodig.

 

Waar kan ik vitamine D kopen?

Je kunt vitamine D zelf kopen bij je drogist, supermarkt, apotheek of via internet.

 

KAG-nummer: 24-1222-4829

 

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp