Baby met lepel in mond

Welke extra vitamines heeft je baby nodig?

Davitamon
Geplaatst op

In moedermelk zitten alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Van sommige vitamines heeft je baby echter net een beetje extra nodig. Het gaat hierbij om Vitamine K en Vitamine D. Je geeft deze vitamines vanaf het moment dat je baby één week oud is. Waar zijn deze vitamines goed voor en hoe geef je ze aan je baby? Hieronder staan tips en weetjes om je hierbij te helpen.

Waar dragen vitamines voor je baby aan bij?

Vitamine D en vitamine K dragen beiden op een andere manier bij aan de gezondheid van je baby. Vitamine D draagt bij aan sterke botten en tanden. Daarnaast helpt het om calcium uit de voeding op te nemen en draagt het bij aan de weerstand. Onder invloed van zonlicht maken we ook Vitamine D aan in ons lichaam. Omdat we in Nederland over het algemeen te weinig zonlicht op onze huid krijgen, wordt er aangeraden om deze vitamine extra aan baby’s te geven. Davitamon Vitamine D Aquosum is speciaal ontwikkeld voor kinderen t/m 4 jaar.

Vitamine D Aquosum

  • Goed voor de groei en ontwikkeling van de botten
  • Goed voor sterke tanden
  • Goed voor de weerstand

Vitamine K helpt bij de bloedstolling. Daarnaast draagt het bij aan de botaanmaak. Pasgeboren baby’s krijgen extra vitamine K omdat zij dit nog niet van de moeder hebben meegekregen en het zelf nog niet kunnen aanmaken. Davitamon heeft hiervoor Vitamine K Olie in het assortiment.

Hoe geef je vitamines aan je baby?

Je kunt de vitaminedruppels aan je baby geven door deze op een theelepel te doen. Hiermee voorkom je verontreiniging van het vitamineflesje door mondcontact met je baby. Je kunt de druppels eventueel ook mengen met de voeding. Het is hierbij wel van belang dat je de druppels niet laat meekoken of opwarmen, want dan gaan de vitamines verloren.

Omdat je baby de extra vitamines nodig heeft is het belangrijk om dit niet te vergeten toe te dienen. Het kan daarom handig zijn om de vitamines op een vast moment te geven. Hiermee voorkom je dat je het vergeet. Je kunt dit bijvoorbeeld elke dag bij de eerste ochtendvoeding of laatste avondvoeding geven. Het Voedingscentrum hanteert de volgende richtlijnen voor vitamine K en vitamine D voor je baby:

VitamineHoeveelheidDuur
Vitamine D10 microgramTot je kind 4 jaar oud is
Vitamine K150 microgramDe eerste 12 weken

Indien je kind een donker of getinte huid heeft, dan wordt er aangeraden om je kind een leven lang vitamine D te geven. Kijk voor de juiste hoeveelheid vitamine D druppels altijd op de verpakking.

Is er een verschil in behoefte bij borstvoeding en flesvoeding?

Bij baby’s die borstvoeding krijgen wordt standaard geadviseerd om vitamine K-druppels toe te dienen. In flesvoeding zit in principe al voldoende vitamine K. Er wordt geadviseerd om extra vitamine K te geven wanneer er minder dan 500 ml kunstmatige flesvoeding per dag wordt gegeven. Zowel bij het geven van borstvoeding als flesvoeding is het raadzaam om je kindje extra vitamine D te geven. De richtlijn is om dit te doen vanaf de achtste dag tot het vierde levensjaar. Lees verder als je meer wilt weten over de rol van vitamines en mineralen voor je baby of bekijk alle babyvitamines overzichtelijk op een rij! 

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp