ABC&D Vitamines tijdens je zwangerschap!

Davitamon
Geplaatst op

Waarom is vitamine A belangrijk tijdens de zwangerschap?

 

Vitamine A is belangrijk ter ondersteuning van een goede ontwikkeling van de ongeboren baby. Verder is vitamine A belangrijk voor het gezichtsvermogen, de vorming van sterke botten en tanden en een gezonde huid. In de zwangerschap is de behoefte aan vitamine A met 25% toegenomen en bij borstvoeding zelfs met ruim 50%. Gemiddeld krijgen zwangere vrouwen in Nederland iets minder vitamine A binnen. Dit is inclusief de bijdrage van bètacaroteen aan de inname van vitamine A. Hierbij geldt: 12 mg bètacaroteen komt overeen met 1 mg vitamine A.

 

Vitamine A zit in de vorm van bètacaroteen in Davitamon Compleet Mama. Uit bètacaroteen kan het lichaam naar behoefte vitamine A produceren. Het is dus een gunstige vorm van vitamine A, want zeer grote hoeveelheden vitamine A (meer dan 3000 microgram) kunnen in de zwangerschap schadelijk zijn. Teveel vitamine A is niet goed, maar te weinig zeker ook niet. Bètacaroteen zit in groenten en fruit. Denk aan wortelen, maar ook bijvoorbeeld abrikozen, boerenkool, spinazie en broccoli.

Heb ik tijdens de zwangerschap extra B-vitamines nodig?

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan alle B-vitamines met gemiddeld ruim 20% verhoogd. Bij borstvoeding is gemiddeld zelfs ruim 40% meer van B-vitamines nodig. Zwangere vrouwen krijgen in Nederland niet altijd voldoende B-vitamines binnen.

Van foliumzuur is bekend dat de inname voor circa 95% van de volwassen vrouwen lager is dan aanbevolen hoeveelheid die normaal geldt (300 microgram per dag) . In de hele zwangerschap en periode van borstvoeding is de referentie inname verhoogd tot 400 microgram per dag. Wil je weten waarom foliumzuur tijdens zwangerschap belangrijk is? Lees hier verder!

Vitamine B-complex is belangrijk voor de productie van energie, het stimuleert de stofwisseling en is van belang voor het zenuwstelsel. Tot het vitamine B-complex horen onder andere vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12 en foliumzuur (B11). B-vitamines worden geleverd door brood, aardappelen, vlees, zuivel en groente.

Davitamon Compleet Mama

  • Ondersteunt de ontwikkeling van de baby
  • Goed voor de weerstand
  • Goed voor het energieniveau
  • Draagt bij aan de vorming van de placenta
  • Draagt bij aan de vorming van de rode bloedcellen

Heb ik extra vitamine C nodig tijdens de zwangerschap?

In de zwangerschap is de behoefte aan vitamine C verhoogd van 70 naar 90 mg per dag. Bij borstvoeding heb je elke dag zelfs 110 mg vitamine C nodig. Gemiddeld krijgen zwangere vrouwen in Nederland genoeg vitamine C binnen. Vitamine C heb je nodig voor je weerstand en het bevordert de opname van ijzer. Fruit, groenten en aardappelen bevatten vitamine C.

Heb ik extra vitamine D nodig tijdens de zwangerschap?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine D is tijdens de zwangerschap verhoogd. Niet alleen voor het in stand houden van je eigen botmassa, maar ook voor de ontwikkeling van sterkte botten van je baby. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om een aanvulling te nemen van 10 microgram vitamine D per dag. De producten van Davitamon Compleet Mama voldoen aan dit advies.