Nu tot 50% korting bij Bol. Bekijk actie

Peuter in eetstoel met eten

Peuterpuberteit

Davitamon
Geplaatst op

Peuterpuberteit: ik ben twee dus ik zeg nee

Nee, nee en nog eens nee! Je hoort het waarschijnlijk de hele dag. De woorden gaan gepaard met dikke krokodillentranen en over elkaar gevouwen armpjes. Deze lastige periode waar je tweejarige doorheen gaat, wordt ook wel de peuterpuberteit genoemd. Ben jij benieuwd waarom je kleintje zo boos is, en wat je het beste kunt doen tijdens de stennis die hij schopt? Lees het hier.

Wat is de peuterpuberteit

De peuterpuberteit is een periode waar je kind ongetwijfeld doorheen gaat. Tijdens deze periode is je kind humeurig, boos en hoor je heel vaak “NEE”. Maar waarom is je kind toch zo gefrustreerd? We leggen het uit.

Waarom gaat je kind door de peuterpuberteit?

Je kind ontwikkelt zich razendsnel. Hij of zij groeit als kool, krijgt een betere motoriek, en begint langzaam te praten. Dit leert je peuter door veel uit te proberen en te ontdekken. Tijdens al dat uitproberen gaat niet alles in een keer goed. Als iets niet in één keer lukt, kan je kind gefrustreerd raken. Je kleintje wil bijvoorbeeld iets vertellen maar jij begrijpt het niet helemaal. Of hij/zij wil graag zelf de kleurpotloden uit de kast pakken, maar alles valt uit zijn handen. Dat alles kan resulteren in een driftbui.

Daarnaast kan je peuter ook steeds meer. Leuke dingen zoals zelfstandig spelen, rennen en op een loopfietsje fietsen. Maar je kind kan nu natuurlijk ook op een kast klauteren, met pannen gooien of met stiften de muur vol kladderen. Dit is iets minder leuk, en hier zul je je kleine op aanspreken. Die leert nu dus dat niet alles mag en dat er grenzen zijn. Dat vind je peuter lastig waardoor hij of zij gefrustreerd raakt.

Op deze leeftijd kan je peuter stemmingen en emoties nog niet zo goed in bedwang houden. Daarom heeft je peuter stemmingswisselingen en driftbuien.

Hoe lang duurt de peuterpuberteit?

De peuterpuberteit begint vaak rond de 18 maanden en duurt tot de kleutertijd. Hierna zul je merken dat je kind weer wat rustiger wordt en emoties beter onder controle heeft.

Het is belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Een voedingssupplement als aanvulling op de voeding kan hierbij helpen. De kauwtabletten met frambozensmaak zijn afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar. De tabletten bevatten de vitamines B1, B3, B6, B11, B12 en C voor ondersteuning van het geheugen en het concentratievermogen.

5 tips voor de peuterpuberteit

De driftbuien van je kind zijn lastig voor hem/haar, maar ook voor jou! Dus wat kun je het beste doen als je kind weer zijn of haar geduld verliest? We geven je vijf tips!

Tip 1: negeer het gedrag

Het helpt niet om je kind te straffen. Op deze manier krijgt je kind toch aandacht, en dit is juist wat hij/zij wil. De beste manier om met de driftbuien om te gaan, is om rustig te blijven en het gedrag te negeren. Laat je peuter maar even zelf uitrazen en bijdraaien.

Tip 2: zet je kind apart

Loopt het gedrag helemaal uit de hand, en kun je het niet negeren? Zet je peuter dan eventjes apart om af te koelen. Bijvoorbeeld op de gang of in de slaapkamer.

Tip 3: praat het uit

Praat na de driftbui met je peuter over het vertoonde gedrag. Tijdens het stennis schoppen is je kind namelijk niet voor rede vatbaar.

Tip 4: leid je kind af

Merk je dat je kind bijna een driftbui krijgt? Probeer hem of haar op tijd af te leiden met iets leuks, zoals zijn of haar favoriete speelgoed.

Tip 5: ontwijk het antwoord nee

Frustratie komt van beide kanten. Je peuter antwoordt met ‘NEE’ en jij reageert daar op. Het beste is om dit antwoord te voorkomen. Gaan jullie bijvoorbeeld naar buiten? Vraag aan je kind, “wil je naar het park of naar de speeltuin?” In plaats van: “we gaan naar buiten.” Zo geef je je kind opties om uit te kiezen.

Het is niet altijd makkelijk als je kind weer boos is. Daarom is het belangrijk dat je rustig blijft en dat je onthoudt dat dit maar een periode is. Wil je weten wat er in het hoofdje van je peuter omgaat? Lees hier alles over de cognitieve ontwikkeling.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp