Nu hoge korting bij Bol. Bekijk actie

Plantaardig (er) eten voor je dreumes: dit verdient aandacht!

Davitamon
Geplaatst op

Wil jij je dreumes ook plantaardiger laten eten? Dat kan zeker, maar verdient wel wat extra aandacht. Omdat kinderen volop in de groei zijn, is het raadzaam om dierlijke producten goed te vervangen door plantaardige producten én te zorgen dat ze voldoende vitamines binnenkrijgen.

 

1. Vitamine B12: geef dagelijks een supplement
Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten: melk, melkproducten en eieren. Als je dreumes volledig plantaardig eet, krijgt hij/zij deze vitamine dus minder binnen. Wat kun je doen? Je kunt je dreumes bijvoorbeeld elke dag een vitamine B12 supplement geven. Kies dan voor Davitamon Junior 1-3 Smelttabletjes, daarin zit ook vitamine B12.

 

2. IJzer: beter opneembaar met vitamine C
Zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen bevatten ijzer. Alleen neemt het lichaam ijzer uit dierlijke producten beter op dan uit plantaardige producten: 25% ten opzichte van 1 tot 10% opname. Plantaardige ijzerbronnen zijn volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en groene bladgroente.

 

Wat kun je doen?
Geef je dreumes bij zijn/haar volkorenboterham met chocoladepasta een product dat vitamine C bevat. Vitamine C speelt namelijk een grote rol in de opname van ijzer en zorgt voor een betere opname van plantaardig ijzer.

 

3. Eiwitten: kies een vervanger met ijzer en vitamine B12
Eiwitten zijn belangrijk voor de groei van je dreumes. Plantaardige eiwitbronnen zijn noten, peulvruchten, soja, tofu, tempé, zaden en pitten. De eiwitten in plantaardige producten hebben een andere opbouw dan die van dierlijke eiwitten uit vis, vlees, ei en melk(producten). Daarom is het belangrijk om te variëren en te kiezen voor een goede plantaardige eiwit combinatie, zoals bijvoorbeeld bruine bonen met rijst.
Kies verder voor een vegetarisch eiwit alternatief waaraan bij voorkeur ook ijzer en vitamine B12 zijn toegevoegd. Houd daarbij wel goed het zoutgehalte in de gaten. Lukt dat niet? Dan kun je ook een multivitamine met vitamine B12 en ijzer geven naast de dagelijkse voeding.

 

4. Vitamine B1: geef elke dag brood
Vlees is 1 van de belangrijkste bronnen van vitamine B1. Goed dus om daar rekening mee te houden als je je dreumes vegetarisch of veganistisch laat eten.

 

Wat kun je doen?
Vitamine B1 zit ook in brood. Geef je dreumes daarom elke dag een paar boterhammen. Daarin zit trouwens ook jodium (in het zout dat wordt gebruikt), dat van nature in vis zit. Omdat je kind dit niet eet, verdient ook jodium extra aandacht. Met een boterham sla je dus 2 vliegen in 1 klap.

 

5. Calcium: geef dagelijks een vitamine D supplement
Melk en melkproducten zijn de belangrijkste bron van calcium. Ook groente, noten en peulvruchten bevatten calcium. Minder dan melk en melkproducten, maar het calcium dat erin zit, wordt wel beter opgenomen door het lichaam.

 

Wat kun je doen?
Zorg ervoor dat je dreumes elke dag voldoende calciumrijke producten eet. Denk er ook aan om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven tot het vierde levensjaar. Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium uit de voeding.

Davitamon junior smelttabletjes

Omdat groeien niet vanzelf gaat, is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines binnen krijgen. Een voeddingssupplement kan hier bij helpen. Speciaal voor kinderen die nog moeten leren kauwen heeft Davitamon junior smelttabletjes ontwikkeld met lekkere aardbeiensmaak. Het is afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 1 jaar.

 

KAG-nr. 24-0223-5464

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp