Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Bed met wit beddengoed

5 tips om je goed te concentreren

Davitamon
Geplaatst op

In sommige gevallen heb je je volledige concentratie nodig. Of je nu een belangrijke deadline hebt, een lange meeting, of een examen dat je moet halen. Helaas is je concentratie soms ver te zoeken. Wij geven je een paar goede tips om te helpen bij je concentratie te.

Tip 1: Verminder prikkels, zet je telefoon uit!

Voor optimale concentratie is het erg belangrijk dat je je focust op één ding tegelijk. Dit is een stuk makkelijker als je telefoon niet telkens een melding geeft waardoor jij wordt afgeleid. Zet daarom je telefoon tijdelijk uit zodat je niet continu prikkels krijgt. Op deze manier ben je productiever en minder snel afgeleid waardoor het makkelijker is te focussen op waar je dan ook mee bezig bent.

Tip 2: Rustmomenten en meditatie

Rustmomenten inbouwen in je week is heel belangrijk als je productief wilt blijven. Als je geen pauzes houdt kan dit nadelige effecten hebben op je mentale staat. Hierdoor ben je eerder vermoeid en minder geconcentreerd. Als je een pauze houdt en even helemaal niet denkt aan waar je mee bezig was, kun je na de pauze geconcentreerder en creatiever zijn en je geheugen kan beter werken. Hierdoor ben je ook efficiënter.

Een goede manier om een rustmoment in te lassen is meditatie. Het is soms een grote uitdaging om los te laten waar je zo druk mee bent. Mediteren helpt om je hoofd even leeg te maken. Meditatie kan ervoor zorgen dat dwingende gedachten je aandacht niet opeisen en je helpen om op het positieve te focussen. Na even te mediteren, kan je brein er weer tegenaan waardoor jij je weer een stuk beter kunt concentreren!

Tip 3: Voldoende beweging of tussendoor sporten

Je concentratie kun je ook verbeteren door te bewegen of te sporten. Als je sport maak je een stofje aan dat endorfine heet. Endorfine helpt bij het verminderen van het stressgevoel. En als je minder gestrest bent is het weer makkelijker om je te concentreren. Dus loop af en toe even een rondje of doe eens wat rek- en strekoefeningen.

Tip 4: Goede nachtrust

Een goede nachtrust is een hele belangrijke factor om je beter te kunnen concentreren. Als je slaapt maakt je lichaam laadt je lichaam op en heeft het tijd om stress te verwerken. Dit helpt bij je concentratievermogen. Een goede nachtrust hebben is soms lastig, vooral in stressvolle periodes.

Probeer voor een goede nachtrust twee uur voordat je naar bed gaat, blauw licht te vermijden. Televisieschermen, smartphones en laptops geven blauw licht. Vermijd deze apparaten dus als je wilt gaan slapen. Prikkels kunnen de nachtrust ook verstoren. Daarom is het aan te raden je telefoon ‘s nachts niet in je slaapkamer te bewaren. Neem als alternatief eens een warme douche, lees een boek of luister naar rustige muziek in deze laatste uurtjes voor het slapen gaan.

“Een gezonde levensstijl en voldoende nachtrust helpen je om je dagelijks goed te kunnen concentreren. Daarnaast zijn er een aantal vitamines die ook een rol spelen bij de concentratie. Dit zijn de vitamines B1, B3, B6, B8, B11, B11 en C. Davitamon Elke Dag bevat deze vitamines en kun je op aanvulling van de voeding gebruikt worden.”

Davitamon Elke Dag Tabletten Verpakking totaal

Tip 5: Voeding met voldoende vitamines en mineralen

Gezonde en gevarieerde voeding kan ook het een en ander betekenen voor je concentratie. Er zijn veel vitamines en mineralen die goed zijn voor de concentratie. Vitamine B1, B3, B6, B8, foliumzuur, B12 en C helpen bij de concentratie, maar ook magnesium, ijzer, jodium en zink ondersteunen je concentratie.

Vitamine B1 vind je in veel zaden. Vitamine B3 en B12 vind je in veel dierlijke producten zoals vis, vlees, zuivel en eieren. Bananen zijn rijk aan vitamine B6 en bevatten ook magnesium. Vitamine B11 kom je tegen in spinazie, spruitjes, broccoli of eieren. Daarnaast zijn spinazie en spruitjes ook goede bronnen van ijzer, magnesium en zink.

Twijfel je of jij al deze vitamines en mineralen dagelijks binnenkrijgt? Doe de vitaminetest van Davitamon om erachter te komen welke vitamines jij extra zou kunnen gebruiken.

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp