Nu 1+1 gratis bij Trekpleister. Bekijk actie

Stuwing: hoe kom je er vanaf?

Davitamon
Geplaatst op

Tijdens je zwangerschap heb je mogelijk al last gehad van wat zwangerschapskwaaltjes. Na de bevalling zijn doorgaans de meeste kwaaltjes over. Er is helaas wel een verschijnsel wat regelmatig voorkomt bij vrouwen die net bevallen zijn: stuwing. Wat houdt dit precies in en wat kun je hier tegen doen? Wij leggen het uit.

Wat is stuwing?

Stuwing betekent letterlijk dat je borsten vollopen met melk. Dit heeft voornamelijk te maken met de melkproductie die de eerste vier dagen na de geboorte op gang komt. Hierdoor kunnen je borsten vol, gevoelig en gespannen aanvoelen. Dit kan soms pijnlijk zijn. Stuwing is een veel voorkomende kwaal na de zwangerschap en je hoeft je hier dan ook geen zorgen over te maken. Meestal gaat stuwing na een paar dagen vanzelf weer over.

Stuwing bij borstvoeding

Wanneer je last hebt van stuwing betekent dit vaak dat er onevenwichtigheid is tussen de productie van melk in de borsten en het geven van borstvoeding. Als je jouw kindje borstvoeding geeft kun je stuwing proberen te voorkomen of verminderen door je baby gelijk na de geboorte aan te leggen en te voeden. Hiermee kun je druk van de borsten afhalen. Het verschilt heel erg per persoon of en in welke mate je hier mee te maken krijgt.

Stuwing bij flesvoeding

Vrouwen die flesvoeding aan hun kind geven kunnen ook last krijgen van stuwing. Omdat de melk in de borsten in dit geval niet afgegeven wordt, hoopt de melk zich op. Dit kan leiden tot gespannen en pijnlijke borsten.

Wat kun je doen tegen stuwing?

Stuwing zorgt helaas vaak voor klachten. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om
stuwing te voorkomen en je klachten te verminderen als je hier last van hebt:

Leg je baby regelmatig aan

Als je jouw kindje borstvoeding geeft, kun je de druk op je borsten verlichten door je baby regelmatig te voeden. Tijdens het voeden kun je proberen om je borsten te masseren en tijdens het voeden te wisselen van houding. Hiermee kun je het goed leegdrinken van de borst bevorderen.

Probeer te kolven

Merk je dat je baby de borst niet helemaal leegdrinkt? Probeer dan om te kolven. Door te kolven haal je de druk van de borst door deze leeg te maken. Teveel kolven stimuleert juist weer de melkproductie, dus probeer dit tot één keer per dag te beperken.

Zorg voor verkoeling

Je kunt pijnlijke borsten verlichten door verkoeling. Denk bijvoorbeeld aan een koude douche. Je kunt ook gebruik maken van een coldpack of andere gekoelde producten. Wil je iets verkoelends in je BH kunnen stoppen? Gebruik hier dan bijvoorbeeld witte koolbladeren voor die koud zijn geworden in de koelkast. Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar dit kan zeker helpen!

Draag de juiste BH

Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.

Blijf genoeg drinken

Sommige vrouwen denken dat je door minder te drinken de stuwing kunt verminderen. Dit is echter niet het geval. Blijf dus gewoon voldoende drinken! Als je veel last hebt van stuwing is er gelukkig één gedachte die voor wat verlichting kan zorgen: het stuwen houdt niet lang aan.

Naast bovenstaande tips om de stuwing te verlichten helpt het voor jou misschien ook wel om afleiding bij je kleintje te zoeken. Geniet van je kleine wonder en probeer de pijn hiermee voor even van je af te zetten!

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp